Εθελοντές γιατροί: Δεν δέχτηκαν τον Λαμπρούλη στο νοσοκομείο Λάρισας

Μοιραστείτε το:

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής που ζήτησε να απαλλαγεί των καθηκόντων του για να αναλάβει εθελοντικά δράση στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, έκανε τα λόγια του πράξη. Το ίδιο το σύστημα φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμο όμως για μια τέτοια προσφορά.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Βηματοδότης της εφημερίδας Το Βήμα, παρά το γεγονός ότι σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ζητά εθελοντές γιατρούς για να βοηθήσουν το υποστελεχωμένο ΕΣΥ, εντούτοις, το σύστημα δεν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει εθελοντές γιατρούς αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο νομικά και τα νοσοκομεία θα ήταν έκθετα όσον αφορά την αστική ευθύνη.

Έτσι λοιπόν, οι βουλευτές γιατροί μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν ριχτεί στη μάχη λόγω γραφειοκρατίας.

Την περιπέτεια του κ. Λαμπρούλη την περιέγραψε, κάπως πιο παραστατικά, ο «Βηματοδότης» για tovima.gr:

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο γραφείο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το πρωί της Πέμπτης: «Χαίρετε, ήρθα εθελοντής», είπε ο πνευμονολόγος Γιώργος Λαμπρούλης, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώτος βουλευτής που δήλωσε εθελοντής στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Διοικητής και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον βουλευτή πνευμονολόγο, λέγοντάς του πόσο ανάγκη τον έχουν στα δύσκολα περιστατικά νοσηλείας αλλά και διασωλήνωσης ασθενών με Covid.

Ο κ. Λαμπρούλης και αυτός έδειξε τη χαρά του, αφού ζήτησε να ανασταλούν τα καθήκοντά του ως βουλευτή για να πιάσει αμέσως δουλειά στο νοσοκομείο: «Εντάξει λοιπόν», τους είπε. «Αύριο φοράω ποδιά και έρχομαι στο νοσοκομείο». Εδώ ακριβώς συνέβη το εξής περίεργο: «Ένα λεπτό», του λένε από το νοσοκομείο, «θα πρέπει πρώτα να δούμε το καθεστώς που διέπει τους εθελοντές». Και ξέρετε γιατί; Για την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τα έχασε και τους ρώτησε: «Δεν έχετε ανάγκη από πνευμονολόγους; Γι’ αυτό ήρθα». Οι άλλοι τον κοίταζαν έκπληκτοι: «Και η αστική ευθύνη; Πρέπει να δούμε το θέμα». Έτσι έφυγε άπραγος και έως τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ουδείς από τους 17 εθελοντές γιατρούς έπιασε δουλειά. Το ίδιο συνέβη και με τον γαλάζιο βουλευτή Χρήστο Κέλλα (αναισθησιολόγο- εντατικολόγο) που εμφανίστηκε και στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά του είπαν και αυτού να περιμένει έως ότου ρυθμιστεί το θέμα του εθελοντισμού. Ο κ. Κέλλας πήρε αμέσως τηλέφωνο το υπουργείο Υγείας όπου του υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν λίαν συντόμως τροπολογία στη Βουλή που θα ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα. Έως ότου όμως συμβεί αυτό δεν θα μπορούν να προσφέρουν ούτε εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Η απάντηση του υπουργείου

Σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε: «Το υπουργείο έστειλε επιστολή ευχαριστώντας όλους τους βουλευτές που έχουν δηλώσει διάθεση να προσφέρουν εθελοντικά στα νοσοκομεία, ενημερώνοντας τους για τις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αφορούν το ωράριο που είναι πλήρες, την ένταξη στο πρόγραμμα και την αναγκαιότητα για υπογραφή σύμβασης για ένταξη στο ΕΣΥ. Η αστική ευθύνη έναντι των τρίτων είναι η ίδια με οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο. Ζητάμε από τους βουλευτές να ενημερώσουν τη βουλή για ενδεχόμενη αποχή τους από τα βουλευτικά καθήκοντα».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ