Δράμα Χρήστος Καραγιαννίδης: Όταν περάσει αυτή η καταιγίδα, θα λογαριαστούμε

Μοιραστείτε το:

Τις τελευταίες ημέρες η περιφέρεια της Δράμας και η ίδια η πόλη είναι στο μάτι του κυκλώνα. Η περιοχή μετράει νεκρούς και το νοσοκομείο πλέον στέλνει τους ασθενείς στην πρωτεύουσα μην μπορώντας να ανταποκριθεί. Ο Υπουργός Υγείας λέει ότι όλα οφείλονται στους πολίτες που δεν πρόσεξαν και το θέμα δεν είναι το νοσοκομείο.

Κι εδώ τίθεται η πρώτη ερώτηση του flash.gr

Κύριε Καραγιαννίδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τι πράξεις είχαν γίνει εντός της τετραετίας για το νοσοκομείο της Δράμας; Είχε νοιαστεί καθόλου η τότε κυβέρνηση;

Πριν πούμε τι κάναμε μπορούμε να πούμε τι βρήκαμε. Βρήκαμε ένα νοσοκομείο στο οποίο δεν είχαν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα προηγούμενα 7 χρόνια. Με ελλείψεις σε ιατρικός και τεχνολογικό εξοπλισμό τεράστιες.
Στην τετραετία 2015 – 2019 υπήρξαν προσλήψεις σε όλους τους τομείς του νοσοκομείου.  Αναλυτικά σας λέω ότι οι προσλήψεις που έγιναν ήταν

  • 7 για το νοσηλευτικό,
  • 25 ειδικοί ιατροί
  • 16 επικουρικοί.
  • 6 για το παραϊατρικό,
  • 21 για το διοικητικό,
  • 2 φαρμακοποιοί,
  • 1 βοηθός φαρμακοποιού,
  • 54 ΙΔΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση φύλαξη

Αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ή ότι καλύφθηκε το 100% των κενών θέσεων. Όμως μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που είχε επιβληθεί από την Τρόικα για τις προσλήψεις με τον κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, καταλαβαίνετε ότι δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια. Βέβαια υπήρξαν και προκηρύξεις που ήταν άγονες λόγω μεγάλης έλλειψης ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Τέλος να πούμε πως το Νοσοκομείο της Δράμας είχε οφειλές εκατομμυρίων προς τρίτους. Το νοσοκομείο το αναλάβαμε το 2015 με 6 εκατομμύρια χρέηΜέχρι το Δεκέμβριο του 2016 αυτό είχε πλέον μηδενίσει και η κάθε τρέχουσα οφειλή έκλεινε το πολύ μέσα σε ένα δίμηνο.

Κάθε πολίτης στη Δράμα ανησυχεί πλέον αν θα είναι αυτός το επόμενο κρούσμα

Η βόρεια Ελλάδα σηκώνει ένα μεγάλο πανδημικό βάρος. Είναι πολλοί οι λόγοι που χτυπήθηκε με τόσο σφοδρότητα συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πιθανόν έχει να κάνει με τον οδικό τουρισμό, με τις βιομηχανίες και τον συγχρωτισμό των εργαζομένων κ.λπ.

Που οφείλεται κατά την κρίση σας η ένταση κρουσμάτων στην πόλη σας και στην γύρω περιφέρεια;

Κατά την άποψη μου έπαιξε μεγάλο ρόλο η απουσία των τεστ. Των τεστ που θα έπρεπε να γίνουν για να ιχνηλατηθεί σε βάθος η προέλευση του κρούσματος. Στα αρχικά στάδια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν κάναμε μαζικά τεστ πουθενά. Από την άλλη είχε καλλιεργηθεί και μία χαλαρότητα από την κυβέρνηση το καλοκαίρι που πέρασε στις συνειδήσεις των περισσότερων ότι το πρόβλημα ήταν πλέον πίσω μας. Το Νοέμβριο οι Δραμινοί φοιτητές, που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφουν ξανά στην πόλη μας, μετά το κλείσιμο των Πανεπιστημίων.

Και τέλος κάτι για το οποίο έχω ξαναμιλήσει. Από τον Αύγουστο που ξεκίνησαν οι περιορισμοί στην εστίαση σχεδόν σε όλη τη βόρεια Ελλάδα υπήρξε μία περιοχή που δεν την άγγιξαν, η περιφερειακή ενότητα Σερρών. Για να καταλάβετε τι συνέβη στις Σέρρες μπορείτε να δείτε την μεγάλη μείωση εσόδων που έχει καταγραφεί στην εστίαση κατά το 3ο τρίμηνο του 2020 σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Στις Σέρρες είναι σχεδόν μηδενική (0,8%).

Ποια η στάση των τοπικών αρχών όταν η πανδημία άρχισε να δείχνει τα δόντια της στην πόλη σας;

Αν εννοείτε της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτήν την ψάχνουμε ακόμη. Ουσιαστικά υπήρξε και υπάρχει μια τυπική διαχείριση που δεν βοήθησε και δεν βοηθά να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος.

Η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέραν του να αναδείξει το πρόβλημα πρακτικά σε τι μπορεί να συμβάλει;

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα γίνεται αφενός για να ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος. Η συνομιλία με τους ανθρώπους που παλεύουν στη πρώτη γραμμή στο νοσοκομείο δείχνει την έγνοια και την στήριξη του ίδιου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτούς. Ο πρωθυπουργός έχει να επισκεφτεί νοσοκομείο από τον Μάρτιο.  Στόχος είναι να πιέσουμε προς καλύτερες επιλογές από πλευράς της κυβέρνησης. Η συνάντηση του προέδρου με τους φορείς των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ακολούθησε είχε τον ίδιο σκοπό. Να ενημερωθεί αλλά και αν ενημερώσει για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν αυτούς τους κλάδους.

Τη μήνυμα στέλνετε εσείς ως κάτοικος της πόλης αλλά και με την πολιτική εμπειρία που διαθέτετε;

Αυτή τη στιγμή ζούμε μία πρωτόγνωρη υγειονομική καταστροφή που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Θα ήθελα οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και να προφυλαχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Να μείνουμε ασφαλείς στα σπίτια μας και να προσέξουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας. Από την άλλη βέβαια δε πρόκειται να σωπάσουμε ή να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα μας. Όσο κι  αν αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει την κρίση  σε “ευκαιρίες”  δε σημαίνει πως εμείς θα μείνουμε άπραγοι και σιωπηλοί. Κι όταν περάσει αυτή η καταιγίδα θα λογαριαστούμε.

Ευχαριστούμε, καλή δύναμη στους συμπολίτες σας!

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ