Ντόναλντ Τραμπ: Το πήρε απόφαση και φεύγει – Η ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ [vids]

Μοιραστείτε το:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το προσωπικό ότι η διαδικασία μετάβασης της εξουσίας στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκίνησε και ανατέθηκε σε μια ομάδα εντός της υπηρεσίας το έργο στήριξης της παράδοσης στην εισερχόμενη κυβέρνηση του Μπάιντεν, σύμφωνα με ένα εσωτερικό email που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που στάλθηκαν την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, ήρθαν αφού η Διεύθυνση Γενικών Υπηρεσιών (General Services Administration, GSA), ο ομοσπονδιακός φορέας που φροντίζει για την ομαλή παράδοση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Μπάιντεν πως μπορεί να αρχίσει η διαδικασία παράδοσης. «Σε συνέχεια των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της ομάδας μετάβασης του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν ήρθαν στο υπουργείο Εξωτερικών για να στηρίξουν τις προετοιμασίες για τη μετάβαση», ανέφερε το email.

Μια «ειδικά εντεταλμένη» ομάδα θα στηρίξει το επιτελείο μετάβασης εξουσίας του Μπάιντεν για να διασφαλιστεί ότι θα λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες και την υλικοτεχνική υποστήριξη, ανέφερε το email. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στο Fox News, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει αρχίσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Σήμερα αρχίσαμε τη διαδικασία να δούμε την απόφαση της GSA και θα κάνουμε όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Θα το φέρουμε σε πέρας», υπογράμμισε.

Ο Πομπέο δέχθηκε πυρά πριν από δύο εβδομάδες σε συνέντευξη Τύπου όταν είπε ότι θα υπάρξει ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια «δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ», παρά την νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές. Έπειτα υποσχέθηκε μια «καλή μετάβαση» για όποιον βρεθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν να μην γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να «ανατρέψουν» το εκλογικό αποτέλεσμα. «Νομίζω ότι αυτή η σκοτεινή εποχή διχασμού και δαιμονοποίησης θα υποχωρήσει σε ένα χρόνο φωτός και ενότητας», δήλωσε ο Δημοκρατικός σε ομιλία του για την Ημέρα Ευχαριστιών από την πόλη του, το Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ.

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια τρίτη θητεία Ομπάμα

Αντιμετωπίζουμε μοναδικές προκλήσεις, ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε το τοπίο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη του τετ-α-τετ συνέντευξη μετά την επικράτησή του στις αμερικανικές εκλογές. Μιλώντας στον Λέστερ Χολτ των NBC News το απόγευμα της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2020, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Ειδικότερα, ερωτηθείς τι θα απαντούσε σε όσους τον βλέπουν απλά ως συνεχιστή του Ομπάμα, τόνισε πως η προεδρία του «δεν θα είναι μια τρίτη θητεία Ομπάμα». «Αντιμετωπίζουμε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από εκείνον που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε το τοπίο», εξήγησε ο Δημοκρατικός πολιτικός.

Ο Μπάιντεν επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησής του θα είναι να εκπροσωπήσει όλο το φάσμα του αμερικανικού λαού, ενώ αποκάλυψε ότι δεν θα δίσταζε να διορίσει σε κάποιο πόστο έναν Ρεπουμπλικανό που ψήφισε Τραμπ. «Θέλω αυτή τη χώρα να είναι ενωμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ως «όχημα» για να διεξάγει έρευνες για τον Τραμπ και τους συμμάχους του, παρά τις πιέσεις ορισμένων Δημοκρατικών.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του κόμματός του έχουν εκφράσει την επιθυμία να διερευνηθούν περαιτέρω ορισμένες οικονομικές συναλλαγές του απερχόμενου προέδρου, που θα χάσει τη συνταγματική του ασυλία όταν παραδώσει την εξουσία.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα ήθελε η κυβέρνησή του να αναμιχθεί σε αυτές τις έρευνες. «Έχω διαβάσει για κάποιες έρευνες που είναι σε επίπεδο πολιτείας και έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι γι’ αυτές», σημείωσε.

«Η Ουάσινγκτον έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο»

Λίγο πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη, ο Μπάιντεν παρουσίασε τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο» στον κόσμο, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

«Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι «η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της», τόνισε.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός ότι στοχεύει να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Πρόσθεσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, ως επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα «ανυπομονούν» να επαναβεβαιώσει η Ουάσινγκτον τον ιστορικό ρόλο της «ως παγκόσμιας ηγέτιδας στον Ειρηνικό, καθώς και στον Ατλαντικό, σε όλον τον κόσμο».

Εκτός από τον Μπλίνκεν, η ομάδα του Μπάιντεν περιλαμβάνει τον Τζέικ Σάλιβαν, στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ που θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασίας «για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου».

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι μας τα παγκόσμια προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες», είπε, επιμένοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ διαβεβαίωσε ότι με την εκλογή του Μπάιντεν «επιστρέφει η πολυμέρεια, επιστρέφει η διπλωματία», υποσχόμενη ότι θα κάνει στροφή από τον απομονωτισμό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν αρκεί»

Παρουσιάζοντας τον ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, τον 76χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι είναι «αποφασισμένος» να καταπολεμήσει αυτήν την «υπαρξιακή απειλή».

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω για να τηρήσω τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει, ούτε στο ελάχιστο, την αποφασιστικότητά μου ότι θα το κάνω», είπε.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Μπάιντεν έχει δίκιο να θέλει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Πρόσθεσε όμως ότι η Συμφωνία αυτή από μόνη της δεν αρκεί και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί και να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ