Κορονοϊός lockdown: Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο ο Μητσοτάκης – Ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας

Μοιραστείτε το:

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν υψηλά, ενώ τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στα όρια τους.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ήταν και πάλι πρώτη στον υγειονομικό απολογισμό, καθώς καταγράφηκαν 633 νέα κρούσματα, σχεδόν τα διπλάσια δηλαδή από την Αττική.

Μάλιστα, παρά τη μικρή κάμψη της πανδημίας που παρατηρείται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι αυτή που περίμεναν και ήλπιζαν οι ειδικοί. Ελπίδες πάντως για βελτίωση της κατάστασης δημιουργούν τα στοιχεία από τα λύματα, καθώς παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου στη συμπρωτεύουσα.

Συμβολική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Με αυτά τα δεδομένα, τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα κλειδώσει σήμερα, όμως είναι βέβαιον ότι θα μεταβεί σε νοσοκομεία, όπου ιατροί και νοσηλευτές δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τον κορονοϊό, καθώς και ότι θα στείλει νέο μήνυμα τήρησης των μέτρων από όλους.

Υπό πίεση η υγειονομική κατάσταση

Η υγειονομική κατάσταση στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται εδώ και εβδομάδες υπό σημαντική πίεση ενώ οι ΜΕΘ στερεύουν. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προχθεσινή συνάντηση με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας με τον πρωθυπουργό, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, όπου ανήκει η Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε κάλυψη 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι πέρα από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής και γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, το σύνολο των απλών κλινών COVID που έχουν αναπτυχθεί φτάνει τις 1.650 και αυτήν τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η κυβέρνηση έχει ως γνωστόν επιτάξει (επ΄ αμοιβή) δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι κλινικάρχες δεν είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση να συνδράμουν το ΕΣΥ.

Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ καυτηριάζει την επικερδή τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ενώ καταγγέλλει τη μετακίνηση υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ενός διοικητικού υπαλλήλου από τα Νοσοκομεία Παπανικολάου, Γεννηματά και Άγιο Δημήτριο προς ιδιωτικές κλινικές.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στις 12 Νοεμβρίου στη συζήτηση στη Βουλή για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί λάθη στη διαχείριση στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, στοχοποιώντας για πρώτη φορά την Εκκλησία, χωρίς βεβαίως να την κατονομάσει ρητά, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εν αναμονή της παράτασης του lockdown

Κι ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το μήνυμα Μητσοτάκη από τη συμπρωτεύουσα, πρέπει επίσης να τονιστεί ότι σίγουρη θεωρείται η παράταση του lockdown τουλάχιστον για μία εβδομάδα μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ενώ το σήμα για τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να δώσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το σχέδιο της επιστροφής στην όποια κανονικότητα ορίζει ο καιρός της πανδημίας, δε θα περιλαμβάνει αναλυτικές ημερομηνίες, αλλά το πλάνο της εξόδου θα πηγαίνει εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια.

Προς το παρόν, σταθερό σημείο εκκίνησης φαίνεται να παραμένει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει αρχικά τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, κι εν συνεχεία τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.

Στη συνέχεια και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση καθώς υπάρχουν φωνές που ζητούν να παραμείνει κλειστή κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, ενώ εφόσον τα εστιατόρια σηκώσουν ρολά, αυτό θα γίνει με ισχυρά μέτρα προστασίας, όπως, για παράδειγμα, τα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και η απουσία μουσικής και όρθιων πελατών.

Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει, δύο δεδομένα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν σίγουρα για τα εφετινά διαφορετικά Χριστούγεννα. Δε θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης, ενώ δε θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ