Μπάμπης Βωβός: Αυτός είναι ο κραταιός επιχειρηματίας που δεν έγινε χωροφύλακας

Μοιραστείτε το:

Ο Μπάμπης Βωβός που συνελήφθη εκ νέου μετά από εισαγγελική παραγγελία για χρέη και όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθεί στη φυλακή, είναι μία ιστορία 87 ετών. Είναι ο πρώτος εργολάβος – κατασκευαστής που ξέφυγε από τον ρόλο αυτό και έφτιαξε μια μεγάλη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Η βασική τακτική ήταν να επιλέξει το οικόπεδο που θα φτιαχνόταν το κτήριο, και στη συνέχεια έβρισκε χρηματοδότηση για το ακίνητο και τις εταιρείες που θα το νοίκιαζαν.

Γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, δεκαετία του ΄30, και ήταν το 9ο και τελευταίο παιδί μια οικογένειας του χωριού. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος προ ετών σε συνέντευξή του, προορισμός του ήταν να γίνει χωροφύλακας, κατ’ επιθυμία του πατέρα του. «Πήγαινε στη χωροφυλακή, να γίνεις αξιωματικός. Αριστούχος είσαι, είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις. Θα είσαι εσωτερικός, δεν θα πληρώσουμε τίποτε», του είχε πει.

Αντ΄ αυτού βρέθηκε το 1950 να περνάει στο Πολυτεχνείο και να έρχεται στην Αθήνα για να βάλει το σχέδιό του σε εφαρμογή. Ενώ είναι στο δεύτερο έτος των σπουδών του και εργάζεται κάνοντας την πρακτική του στο τεχνικό γραφείο «Κλαφόπουλος – Ιωαννίδης», ο Μπάμπης Βωβός κάνει μια γνωριμία με τους δύο Μυκονιάτες επιχειρηματίες, εργολάβοι μπετόν Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη. Μαζί τους ο Βωβός συστήνει την εταιρεία που στο μέλλον θα έχτιζε πάνω από 150 κτήρια, για να στεγάσει υπουργεία και πολυεθνικές εταιρείες.

Αποκτά τρία παιδιά, τον Άρη, τη Νάταλι και την Άντα, και γίνεται χαρκατηριστική φιγούρα της αθηναϊκής υψηλής κοινωνίας.
Από την ίδρυση της το 1974 η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα, με συνολική έκταση μεγαλύτερη των 500.000 τετραγωνικών μέτρων.

Τα ταξίδια του στις ΗΠΑ του δημιουργούν εμμονή με τα γυάλινα κτήρια. Κατά τη διάρκεια της ανόδου του έβαλε στόχο να γεμίσει την Λεωφόρο Κηφισίας με μεγάλα κτήρια γραφείων στα οποία κυριαρχούσε το γυαλί.

Η αρχή έγινε το 1980 με το «Atrina Center» (από το αρχικά των ονομάτων των παιδιών του Άρη, Τριάδα, Ναταλία). Ακολούθησαν τα «Agora» (1987), «Polis» (1995), και «Monumental Plaza» (1999). Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κτηρίων της εταιρείας είναι η πινακίδα με το όνομα του Μπάμπη Βωβού, με αποτέλεσμα πολλοί να αποκαλούν την Λεωφόρο Κηφισίας και «Βωβούπολη».

Η εταιρεία έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001, όμως το 2009 αλλάζουν όλα. Το πάγωμα και η πτώση των ενοικίων ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα για τον όμιλο. Από την άλλη, ο όμιλος δέχεται μεγάλο πλήγμα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε στον «πάγο» την Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.

Βάσει αυτού του σχεδίου η εταιρεία θα έδινε οικόπεδο επί του Βοτανικού που θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με αντάλλαγμα υψηλότερους συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που θα κατασκεύαζε δίπλα από το νέο γήπεδο. Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που υποστήριζε τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ (με εκλογικά ποσοστά 4% περίπου), το θέμα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα να ακυρωθεί.

Πλειστηριασμοί και πτώση

Η εταιρεία άρχισε να εκχωρεί ακίνητα προς τις πιστώτριες τράπεζες για την εξυγίανσή της, ενώ πριν από λίγα χρόνια άρχισαν οι πλειστηριασμοί. Πλειστηριάστηκε η βίλα της οικογένειας στο Ψυχικό, ενώ πωλήθηκαν από την Εθνική Leasing ακίνητα της ΜΒΔΤ που είχαν περάσει στον έλεγχο της. Στην τελική διαδικασία ήταν η πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων που ανήκαν στην Μπάμπης Βωβός εκτιμώμενης αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank.

Ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματίας αναλήφθηκε πρώτη φορά το 2012, για οφειλές στο δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές. Την εταιρεία ανέλαβε στη συνέχεια ο γιος του Άρης Βωβός που από πολλούς θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες οδηγούς αγώνων, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τα ελάχιστα ακίνητα που έχουν μείνει στην ιδιοκτησία τους.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ