Εξοπλιστικά: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τη Βουλή

Μοιραστείτε το:

Για μια σειρά υποπρογραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση ενημέρωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 τα μέλη της ειδικής διαρκούς επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κι ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος πληροφόρησε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την:

  • αναβάθμιση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου “Sperwer””,
  • την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΑΗ-64 “Apache”,
  • τη συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων “Penguin MK2”,
  • την εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων “Patriot”,
  • την “εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων “S-300″ και επαναπιστοποίηση πυραύλων 48Η”, καθώς και για
  • τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την “εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130”.

Περαιτέρω αναπτύχθηκαν τέσσερα θέματα προς γνωμοδότηση αρμοδιότητος του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος για την προμήθεια ανταλλακτικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 “Apache” και την εν συνεχεία υποστήριξη ανακατασκευή- αναβάθμιση- εκσυγχρονισμό υφισταμένων ταχυπλόων σκαφών.

Επίσης, έγιναν τοποθετήσεις για την προμήθεια γυροπυξίδων για πολεμικά πλοία και υποβρύχια, αλλά και έκδοση κατακυρωτικής απόφασης διαγωνισμού σχετικά με την προμήθεια υλικών λήξης ορίου λειτουργίας και ζωής, καθώς και ανταλλακτικών γενικών επισκευών ανασχετήρων. Στην ενημέρωση συμμετείχε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α.).

Σε πλήρη εξέλιξη τα εξοπλιστικά

Να σημειωθεί ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, τα οποία θα της εξασφαλίσουν την κυριαρχία της στους αιθέρες για τις επόμενες δεκαετίες. Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τη Γαλλία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου 4 Έλληνες πιλότοι θα μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να γίνουν οι εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους.

Τον Μάρτιο αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν στη Γαλλία προκειμένου να γίνει η εκπαίδευση των πιλότων ώστε μέχρι τέλος του χρόνου 12 χειριστές να πιστοποιηθούν και συνολικά 12 αεροσκάφη να έρθουν στην Τανάγρα. Πάντως, μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθεί η προμήθεια και των υπόλοιπων αεροσκαφών. Το κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που θα φέρουν τα υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, η Ελλάδα εκδήλωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τον ενδιαφέρον της για την αγορά 6 μεταχειρισμένων F-35 μέσα στο 2021. Συνολικά ενδιαφέρεται για την απόκτηση 18-24 αεροσκαφών F-35 ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται το 2027. Εν τω μεταξύ, το ΓΕΕΘΑ τρέχει τις διαδικασίες ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να καταρτιστούν συμβάσεις για 1.600 επαγγελματίες οπλίτες και 1.000 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης με στόχο μέσα στην επόμενη πενταετία να προσληφθούν 15.000 στελέχη, ενισχύοντας έτσι και το έμψυχο δυναμικό.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ