Δημόπουλος: Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια [vid]

Μοιραστείτε το:

Με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη συνομίλησε ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, στην εκπομπή ”Κοινωνία Ώρα MEGA”, για την πορεία του ιού ανά περιοχή, σύμφωνα με τα ευρήματα των λυμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Ο κύριος Δημόπουλος υπογράμμισε πως διενεργείται συγκροτημένη προσπάθεια, τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και από το ΑΠΘ, για καθημερινές μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, οι οποίες και παρουσιάζουν μια πρώτη θετική εικόνα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου, σε συνάρτηση με αναστολή αύξησης κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Υποστήριξε, ωστόσο, πως δεν σημειώνεται το ίδιο και στις περιφέρειες, εκφράζοντας φόβους πως είναι πιθανό τα μέτρα να μην τηρούνται τόσο σχολαστικά.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ θέλησε να επισημάνει, ωστόσο, πως ο θετικός αντίκτυπος αυτής της μείωσης στον αριθμό των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, θα φανεί κατόπιν αρκετών ημερών. Ακόμη περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί η αντανάκλαση αυτή στους νοσηλευόμενους των ΜΕΘ, οι οποίοι χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με τον κύριο Δημόπουλο, ο οποίος υποστήριξε πως σύντομα ενδέχεται να έχουμε στη διάθεσή μας όχι μόνο ένα, αλλά τρία εμβόλια. Όταν το εμβόλιο διατεθεί, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για το υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα για τις ευπαθείς ομάδες, αναφερόμενος για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας.

Απίθανη, χαρακτήρισε, την άρση των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει την χαλάρωση ορισμένων πολύ συγκεκριμένων απαγορεύσεων, πάντοτε σε συνάρτηση με τις ανάλογες μετρήσεις, υπογραμμίζοντας: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα». Μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικά στα Πανεπιστήμια, τονίζοντας πως θα επιδιώξει την επαναλειτουργία τους, ώστε να ανακουφιστούν οι τελειόφοιτοι φοιτητές και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Τέλος, τόνισε τις θεμελιώδεις διαφορές αντίληψης ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη σε σύγκριση με τα κράτη της Ασίας, ως επιχείρημα για την αδυναμία εφαρμογών ιχνηλάτησης του ιού μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ