Σούπερ μάρκετ Κρούσματα: Σε αυτά έχουν καταγραφεί 80 κρούσματα Αττική Θεσσαλονίκη 

Μοιραστείτε το:

Στη συνέντευξη τύπου το σωματείο κατήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις μετακυλούνε την ευθύνη της προστασίας από τον ιό στους εργαζόμενους.  Δεν τους παρέχουν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση τεστ, αποκρύπτουν τα κρούσματα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Επίσης κρατούν ανοικτά τα καταστήματα ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι διαπιστωμένο ότι οι εργαζόμενοι έχουν κολλήσει τον ιό, βάζοντας σε καραντίνα μόνο τους τελευταίους και χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη απολύμανση.

EUROKINISSI

Από το σωματείο καταγγέλλεται η συστηματική παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων καθώς παρατηρούνται όλο και περισσότερο φαινόμενα υπερωριακής απασχόλησης, αλλαγής ωραρίων και μετακίνησης εργαζόμενων από κατάστημα σε κατάστημα, χωρίς να δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα για άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αττική Κρούσματα

Μόνο τις τελευταίες ημέρες στην Αττική το σωματείο ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί :

  • 44 κρούσματα σε καταστήματα του Σκλαβενίτη στις περιοχές Αλίμου, Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Καισαριανής, Νέας Σμύρνης και  Σεβαστουπόλεως,
  • 23 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε καταστήματα της αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος σε Μαρούσι, Σταμάτα, Λαμπρινή, Μελίσσια, Πατήσια και Παγκράτι,
  • 2 στα Μy Market σε Νέα Σμύρνη και Αγία Παρασκευή
  • 2 στον Γαλαξία.

Εκτός από τα προαναφερθέντα υπάρχουν καταγγελίες για κρούσματα και σε άλλες περιοχές τα οποία όμως δεν γίνονται γνωστά λόγω του καθεστώτος που επικρατεί:

  • 7 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις αποθήκες της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στο Ψυχικό,
  • 6 έχουν εντοπιστεί στα καταστήματα του Lidl σε Περιστέρι, Αμπελόκηπους, Ελαιώνα, Ελληνικό και Πατήσια.
  • 4 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στον Μασούτη, με τα τέσσερα αυτά ν’ αφορούν το κατάστημα της Αγίας Παρασκευής

Θεσσαλονίκη Κρούσματα

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας.

  • Στον Σκλαβενίτη υπάρχουν 70 περίπου καταγεγραμμένα κρούσματα από τον Αύγουστο ως σήμερα.
  • Στον Μασούτη έκλεισε κατάστημα στην Κατερίνη αλλά και στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω πολλών κρουσμάτων.
  • Στα Lidl υπήρξαν τουλάχιστον 2 γνωστά κρούσματα στην αποθήκη σε έναν χώρο με πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Όπως καταγγέλλεται δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική  απολύμανση στο χώρο ενώ παράλληλα αρνούνται από την εργοδοσία τη διενέργεια μαζικών τεστ. Όπου κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι ατομικά, αρνούνται να τα καλύψουν, κάνοντας επίθεση στους εργαζόμενους που ζητούν να παρθούν μέτρα στο χώρο.

Στον ΑΒ υπάρχουν αυτές τις μέρες πάνω από 20 κρούσματα αλλά η εικόνα, σημειώνει το σωματείο, είναι πολύ χειρότερη. Χαρακτηριστικά σε κατάστημα έγινε απόκρυψη για μια βδομάδα επιβεβαιωμένου κρούσματος ενός νέου εργαζόμενου, ενώ στην καταγγελία του σωματείου η απάντηση ήταν πως με βάση τον ΕΟΔΥ ενημέρωση γίνεται μόνο στις «στενές επαφές».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου καταγγέλθηκε ακόμη ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν αλλά και από επιχειρήσεις που δεν αναφέρθηκαν που έκαναν το τεστ ατομικά, με δικά τους έξοδα και βγήκε θετικό. Αυτός ο κόσμος που δεν είναι 1-2 μας ζήτησε να ειπωθεί το συγκεκριμένο ως γεγονός αλλά να μην καταγράφει το κατάστημα γιατί φοβούνται ότι θα φωτογραφηθούν από τις επιχειρήσεις.»

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ