Μανώλης Κωστίδης: Η ανάρρωση από τον Covid-19 και η έκπληξη από το τουρκικό σύστημα υγείας

Μοιραστείτε το:

Στην περιπέτεια που βιώνει με την υγεία του, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, αναφέρεται σε ανταπόκρισή του στην «Καθημερινή», ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης. Ο δημοσιογράφος, όπως σημειώνει, αντιμετώπισε την ασθένεια στο σπίτι με μέτρια συμπτώματα, και θέλησε να καταγράψει την οργάνωση που υπάρχει στο τουρκικό σύστημα υγείας, κάτι που του προκάλεσε θετική εντύπωση.

«Στις 14/11, ξύπνησα με έντονα συμπτώματα, όπως βήχα και πόνο στο στήθος, και αποφάσισα να κάνω άμεσα τεστ κορονοϊού. Επισκέφθηκα το ιδιωτικό εργαστήριο στην περιοχή όπου κατοικώ στην ευρωπαϊκή όχθη της Κωνσταντινούπολης. Μου έκαναν το τεστ στις 9 το πρωί. Στις 3 μ.μ. με ενημέρωσαν πως είμαι θετικός. Από εδώ και πέρα αρχίζει η άμεση αντίδραση του τουρκικού συστήματος υγείας», σημειώνει ο Μανώλης Κωστίδης.

Όπως επισημαίνει στην ανταπόκρισή του, το ιδιωτικό εργαστήριο, έχοντας τον δικό του αριθμό πολίτη, αφού κάθε κάτοχος τουρκικής ταυτότητας έχει έναν μοναδικό αριθμό, ενημέρωσε την ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού κράτους (e-devlet) πως έχει προσβληθεί από κορονοϊό. «Στις 4 μ.μ. μου τηλεφώνησαν από το υπουργείο  Υγείας στην Άγκυρα (έχουν τα στοιχεία όλων των πολιτών στο ηλεκτρονικό κράτος) και ρώτησαν ποια είναι τα συμπτώματά μου, ενώ επιβεβαίωσαν και τη διεύθυνση κατοικίας μου. Αφού τους εξήγησα πως έχω μέτρια συμπτώματα, μου είπαν ότι θα με καλέσουν από τη γειτονιά όπου είμαι καταγεγραμμένος», αναφέρει.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι σε περίπου μισή ώρα τον είχαν καλέσει από το τοπικό κέντρο υγείας και του είπαν πως θα του πάνε το φάρμακό του, το οποίο προβλέπεται ως αγωγή. «Στις 7 μ.μ. ένας νεαρός γιατρός έφερε το Favicovir, με δραστική ουσία το Favipiravir, και μου ζήτησε να πάρω οκτώ χάπια του φαρμάκου το βράδυ και αντίστοιχη ποσότητα το πρωί, και αργότερα από τρία, πρωί και βράδυ. Δεν πλήρωσα τίποτα. Φυσικά τέθηκα σε καραντίνα και, με διαδοχικά sms, ενημερώθηκα για όλα όσα πρέπει να κάνω. Τις επόμενες ημέρες, δύο φορές ήρθαν αστυνομικοί για να κάνουν έλεγχο και να διαπιστώσουν αν τηρώ την καραντίνα. Με κάλεσαν και στο τηλέφωνο για να ρωτήσουν αν χρειάζομαι κάτι», σημειώνει ο ίδιος.

Ωστόσο, ένα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι η εφαρμογή «HES» στο κινητό. Όπως γράφει ο κ. Κωστίδης, «αυτή η εφαρμογή, μετά την εγγραφή, δίνει έναν μοναδικό κωδικό ο οποίος είναι υποχρεωτικός για χρήση σε οποιοδήποτε ταξίδι ή διαμονή τού κάθε πολίτη στην Τουρκία και φυσικά βοηθάει στην ιχνηλάτηση. Παράλληλα, ο πολίτης παρακολουθεί τις ημέρες καραντίνας που του έχουν απομείνει, αλλά και σε χάρτη γίνεται καθημερινή παρουσίαση για τις επιβαρυμένες από κορονοϊό περιοχές».

Μέσω της εφαρμογής «HES», ο ασθενής παρακολουθεί τις ημέρες καραντίνας που του έχουν απομείνει

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο δημοσιογράφος κατέγραψε και αρνητικά σημεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μετά την παράδοση του φαρμάκου, κανένας γιατρός ή υπάλληλος του υπουργείου Υγείας δεν επικοινώνησε μαζί του. «Κάποιοι άλλοι φίλοι μού είχαν αναφέρει πως είχαν δεχθεί τηλεφωνήματα, που τους ρωτούσαν αν υπάρχει βελτίωση στην κατάστασή τους. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες ο κορονοϊός σαρώνει την Τουρκία. Δεν ανακοινώνουν τα κρούσματα, δηλαδή κυρίως τους ασυμπτωματικούς. Άρα η απουσία επικοινωνίας ενδέχεται να συνέβη λόγω της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Πάντως στην Τουρκία του Ερντογάν, των 83 εκατ. κατοίκων, μου προκάλεσαν εντύπωση η οργάνωση και η άμεση αντίδραση του συστήματος υγείας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ