Κρούσματα σήμερα 24/11: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και το νέο ρεκόρ

Μοιραστείτε το:

Όπως σας έχουμε τονίσει πολλάκις, κάθε ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει περισσότερη σημασία από την προηγούμενη. Μπορεί να υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων, αλλά η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει τραγική, ενώ σε καθημερινή βάση μετράμε πολλούς νεκρούς. Επομένως, μιας και η κλεψύδρα έχει γείρει αντίστροφα, αναμένουμε θετικά αποτελέσματα από την επιβολή του lockdown που έγινε στις 7 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε πως χθες (24/11) ανακοινώθηκαν 1.388 κρούσματα, 549 διασωληνωμένοι και 84 θάνατοι.

Κικίλιας: Τι είπε για την άρση του lockdown στο τέλος του μήνα

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μίλησε σε εκπομπή του Mega για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, την πίεση στο σύστημα Υγείας και τα πολυπόθητα εμβόλια που αναμένει η ανθρωπότητα.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε:

Παρατηρείται μία επιπέδωση στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού. Σε ότι έχει να κάνει με τις νοσηλείες, το εθνικό σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει πέντε και έξι φορές τις δυνατότητές του. Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται μεγάλη μάχη. Έχουμε φτάσει τις 1.239 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 687 είναι Covid. Οι υπόλοιπες για τις άλλες ασθενείς.

Προσλάβαμε 7.000 υγειονομικούς. Γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό. Ποτέ ξανά τόσες προσλήψεις επικουρικό. Οι 4.000 θα μείνουν μόνιμοι. Φέραμε 300 εντατικολόγους και αυτούς μόνιμα στις ΜΕΘ. Δεν έχει μείνει νοσηλευτής χωρίς δουλειά και διαμαρτύρονται ιδιωτικές κλινικές ότι φεύγουν νοσηλευτές και έρχονται να δουλέψουν στο ΕΣΥ».

Και συνέχισε:

«Πάντα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Έχουμε βάλει στη μάχη και αυτούς που κάνουν ειδικότητα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Γι’ αυτό τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα στη χώρα μας. Είναι μία συγκλονιστική προσπάθεια.

Από την πρώτη στιγμή τους στήριξα, τους αγαπάω και τους σέβομαι. Η πολιτεία θα βρει και άλλους τρόπους να τους ανταμείψει.

Οι θάνατοι είναι μία τραγική πραγματικότητα και είναι απότοκο της πανδημίας. Εμείς θα θέλαμε να μην υπάρχει ούτε ένας νεκρός. Είναι πανδημία. Το έχει καταλάβει ο κόσμος αυτό; Δίνουμε συγκλονιστική μάχη όλοι μαζί. Καλώς ή κακώς, τα πράγματα συγκρίνονται με τους άλλους, με πλούσιες χώρες, που δεν είχαν μνημόνια για 10 χρόνια. Αυτοί έχουν καταρρεύσει, εμείς είμαστε όρθιοι και παλεύουμε.

Είχα πει ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες, ότι οι χώρες που είχαν ήπιο πρώτο κύμα, ίσως να έχουν ένα ισχυρότερο δεύτερο κύμα. Έτσι έγινε. Οι άλλοι όμως καταρρέουν, εμείς όχι. Είμαστε όρθιοι και παλεύουμε.

Δεν φτάνει κανένα σύστημα Υγείας. Εκείνοι που δεν τήρησαν τα μέτρα, μας έχουν φέρει στη θέση να προστατεύσουμε όσους κινδυνεύουν. Σύνεση από όλους, σοβαρότητα, συναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η ζωή.

Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν. Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα.

Για τα εμβόλια, θα τα έχουμε όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα εγκρίνουν με ασφάλεια. Όταν θα τα δουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, θα τα δουν και οι Έλληνες. Είναι πανευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στα εμβόλια γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι. Όλα τα εμβόλια που θα εγκριθούν, θα είναι ασφαλή. Δεύτερον, η σωστή ενημέρωση, η διαφάνεια δείχνουν τον δρόμο. Θα πάω σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα να εμβολιαστώ μαζί με τον κόσμο».

Γιατρός αποκαλύπτει πως «στήνονται» οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ 

Την μετατροπή απλών κλινών σε κλίνες ΜΕΘ επιβεβαίωσε γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το κοινό… μυστικό των κλινών ΜΕΘ. Πρακτικά, το υπουργείο Υγείας δε φαίνεται να έχει προσθέσει επιπλέον κλίνες, αλλά δίνει εντολή να μετατραπούν απλές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί, πως εδώ και αρκετές εβδομάδες το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα όριά του, ενώ τις πρώτες μέρες του δεύτερου κύματος είχε προκαλέσει εντύπωση πως τα νοσοκομεία «έβρισκαν» διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας από το πουθενά μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου, στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «KONTRA» , απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ και πόσες από αυτές θα παραμείνουν και μετά το πέρας της πανδημίας αποκάλυψε πως οι κλίνες που θα παραμείνουν στο νοσοκομείο ως κλίνες ΜΕΘ είναι οι αρχικές 22, καθώς «καμία κλίνη ΜΕΘ δεν έχει προστεθεί στις υπάρχουσες».

Όλες οι νέες κλίνες που χρησιμοποιούνται είναι κλίνες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και κλίνες χειρουργείων οι οποίες μετατράπηκαν εξαιτίας των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 22 αρχικές κλίνες ΜΕΘ, μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνο οι 16 καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος αριθμός ανθρώπινου δυναμικού για να τις στελεχώσουν.

«Να μη χρειαστεί να επιλέξουμε ποιος θα μπει στην εντατική»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Παναγιώτης Τουχτίδης, Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να επιλέξουμε ποιοι θα μπουν εντατική: «Ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιλογή, οι πιέσεις που δεχτήκαμε βέβαια μας ανάγκασαν να ανοίξουμε δύο ακόμη χειρουργικές αίθουσες ως αίθουσες διαχείρισης περιστατικών διασωληνωμένων» περιέγραψε προσθέτοντας «ευτυχώς καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να μην τεθούν τέτοια διλήμματα».

Αυτή τη στιγμή, στο Παπαγεωργίου υπάρχουν 44 ασθενείς στις ΜΕΘ με την ελπίδα ότι σήμερα θα αδειάσει μια κλίνη, εξήγησε προσθέτοντας πως όσον αφορά τις απλές κλίνες αυτές φιλοξενούν 176 ασθενείς και ενώ αναμένεται να υπάρξει εξιτήρια από αυτές, εκτιμάται πως θα χρειαστεί να αναπτυχθούν 2 ακόμα κλινικές με μορφή COVID καθώς η εφημερία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δίνει περί τις 50-60 εισαγωγές ασθενών με κορoνοιό κάθε φορά.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ