Κορονοϊός νοσοκομεία: Γιατρός αποκαλύπτει πως «στήνονται» οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ [vid]

Μοιραστείτε το:

Την μετατροπή απλών κλινών σε κλίνες ΜΕΘ επιβεβαίωσε γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το κοινό… μυστικό των κλινών ΜΕΘ. Πρακτικά, το υπουργείο Υγείας δε φαίνεται να έχει προσθέσει επιπλέον κλίνες, αλλά δίνει εντολή να μετατραπούν απλές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί, πως εδώ και αρκετές εβδομάδες το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα όριά του, ενώ τις πρώτες μέρες του δεύτερου κύματος είχε προκαλέσει εντύπωση πως τα νοσοκομεία «έβρισκαν» διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας από το πουθενά μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου, στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «KONTRA» , απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ και πόσες από αυτές θα παραμείνουν και μετά το πέρας της πανδημίας αποκάλυψε πως οι κλίνες που θα παραμείνουν στο νοσοκομείο ως κλίνες ΜΕΘ είναι οι αρχικές 22, καθώς «καμία κλίνη ΜΕΘ δεν έχει προστεθεί στις υπάρχουσες».

Όλες οι νέες κλίνες που χρησιμοποιούνται είναι κλίνες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και κλίνες χειρουργείων οι οποίες μετατράπηκαν εξαιτίας των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 22 αρχικές κλίνες ΜΕΘ, μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνο οι 16 καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος αριθμός ανθρώπινου δυναμικού για να τις στελεχώσουν.

«Να μη χρειαστεί να επιλέξουμε ποιος θα μπει στην εντατική»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Παναγιώτης Τουχτίδης, Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να επιλέξουμε ποιοι θα μπουν εντατική: «Ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιλογή, οι πιέσεις που δεχτήκαμε βέβαια μας ανάγκασαν να ανοίξουμε δύο ακόμη χειρουργικές αίθουσες ως αίθουσες διαχείρισης περιστατικών διασωληνωμένων» περιέγραψε προσθέτοντας «ευτυχώς καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να μην τεθούν τέτοια διλήμματα».

Αυτή τη στιγμή, στο Παπαγεωργίου υπάρχουν 44 ασθενείς στις ΜΕΘ με την ελπίδα ότι σήμερα θα αδειάσει μια κλίνη, εξήγησε προσθέτοντας πως όσον αφορά τις απλές κλίνες αυτές φιλοξενούν 176 ασθενείς και ενώ αναμένεται να υπάρξει εξιτήρια από αυτές, εκτιμάται πως θα χρειαστεί να αναπτυχθούν 2 ακόμα κλινικές με μορφή COVID καθώς η εφημερία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δίνει περί τις 50-60 εισαγωγές ασθενών με κορoνοιό κάθε φορά.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ