Γιάννης Λαγός: Του έδωσαν τον λόγο στην Ευρωβουλή – Οργισμένες αντιδράσεις [vid]

Μοιραστείτε το:

Την οργισμένη αντίδραση Ελλήνων ευρωβουλευτών προκάλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δοθεί ο λόγος στον καταδικασμένο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Ως μέρα ντροπής χαρακτήρισε τη σημερινή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δώσατε το λόγο σε κάποιον που η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει για τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση που διέπραξε δολοφονίες».

Για απαράδεκτη ενέργεια κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

«Τα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου έχουν σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη αυτή και για την ολιγωρία τους να προχωρήσουν μέχρι τώρα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών άρσης της ασυλίας του ναζιστή εγκληματία, που τη χρησιμοποιεί για να κρύβεται διαφεύγοντας τη σύλληψη στις Βρυξέλλες, και αποθρασυμένος να προκαλεί με χυδαίες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι “ακόμη περιμένει να τον φυλακίσουν”» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι στις 11 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Νταβίντ Σασόλι, είχε δηλώσει πως παρελήφθη το αίτημα των ελληνικών Αρχών για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή.

Τι θα γίνει με την άρση της ασυλίας του Λαγού

Συγκεκριμένα οι νομικές υπηρεσίες έδωσαν το πράσινο φως να γίνει συνεδρίαση για το θέμα μέσω τηλεδιάσκεψης και μάλιστα «χωρίς καθυστέρηση». Ουσιαστικά αρχίζει η διαδικασία άρσης της ασυλίας και του Λαγού. Πριν τον Λαγό προηγούνται όμως και άλλοι ευρωβουλευτές, όπως οι Καταλανοί που έχουν καταδικαστεί στην Ισπανία για τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος το 2017 για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Φυγόδικα άλλα δύο πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής

Την ίδια ώρα ο επίσης καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστος Παππάς, παραμένει άφαντος. Η περίπτωση του, ωστόσο, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.Εκτός λοιπόν του Χρήστου Παππά που η αστυνομία αδυνατεί να συλλάβει, δύο ακόμα χρυσαυγίτες αποφεύγουν τη σύλληψη. Πρόκειται για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Άκη Θεοδώρου που καταζητούνται για τη δολοφονική επίθεση στη Φαβέλα από τις 21 Οκτωβρίου.

Είναι δύο «πρώην»  -λόγω παραίτησής τους- στελέχη της οργάνωσης, οι οποίοι κατηγορούνται για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή, για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα», τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο Σωτήρης Δεβελέκος «πρωτοπαλίκαρο» του τάγματος εφόδου του Πειραιά και ο επίσης γνωστός για τη δράση του Άκη Θεοδώρου, αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας, του εμπρησμού και της παράβασης του νόμου 456/76, περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Παρά τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, οι δύο δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να απολογηθούν. Τα δύο πρώην κορυφαία στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης στον Πειραιά, που συνδέονται και με οικογενειακούς δεσμούς αντιμετωπίζουν πλέον, από την 21η Οκτωβρίου, ένταλμα σύλληψης.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση κατά του ελεύθερου κοινωνικού χώρου έγινε κατά τη διάρκεια συνέλευσης, με τον Θεοδώρου να μπαίνει αρχικά με ανοιχτό το κράνος του -έτσι και αναγνωρίστηκε από τα θύματα- και να τον ακολουθούν περίπου έξι με επτά χρυσαυγίτες, οπλισμένοι με γκλομπ, λοστάρια και μια μεταλλική βέργα σαν σουβλί. Φωνάζοντας «Θα σας κάψουμε! Θα πεθάνετε!».

Πέταξαν καπνογόνα, με αποτέλεσμα ένας τουλάχιστον άνθρωπος να γλιτώνει για λίγο το μάτι του, ενώ η επίθεση κράτησε ελάχιστα, με έναν από τους χρυσαυγίτες να δίνει το σύνθημα της ολοκλήρωσης της επίθεσης φωνάζοντας «Λήξις χρόνου», γεγονός που προδίδει το οργανωμένο της επίθεσης. Ένας από αυτούς έμεινε πίσω για λίγο παραπάνω, με κάποιον από τα θύματα να του πετά αντικείμενο που έσπασε κομμάτι του κράνους του, το οποίο είχε επάνω του αποτύπωμα του Δεβελέκου. Η επίθεση έλαβε χώρα περί τις 19.00 το απόγευμα εκείνης της Κυριακής, 25 Φεβρουαρίου 2018, και στη συνέχεια τα θύματα βρέθηκαν στο νοσοκομείο.

Λίγο μετά τις 21.00, και πριν ακόμα τα θύματα προλάβουν να καταγγείλουν στην αστυνομία το περιστατικό και να κατονομάσουν τους δράστες της επίθεσης,  ο επίσημος ιστότοπος της ΧΑ δημοσίευε δήλωση του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου, που έσπευδε να δηλώσει πως η Χρυσή Αυγή «διαψεύδει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή της σε επεισόδια στην περιοχή του Πειραιώς».

Σημειώνεται πως παρότι ο Δεβελέκος είχε προσαχθεί και αναφορικά με τη μεγάλη δικογραφία της ναζιστικής οργάνωσης το 2013, καθώς είχαν καταγραφεί συνομιλίες του με τον -ακόμα με ασυλία από την ευρωβουλή- επίσης καταδικασμένο χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό, δεν προσήχθη για την υπόθεση.

Και οι δύο καταζητούμενοι, φέρονται ακόμα να είναι ενεργοί στα κοινωνικά τους δίκτυα. Ο Δεβελάκος εμφανίζεται να έχει ανανεώσει την φωτογραφία του προσωπικού του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα με μία φωτογραφία κατά την οποία ο ίδιος ατενίζει ένα μοναστήρι στα Μετέωρα.

Ο δεύτερος εμφανίζει και έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα την περίοδο που αναζητείται από την αστυνομία, με τον ίδιο να ανεβάζει αναρτήσεις ακόμα και μετά την 21η Οκτωβρίου, όταν και εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψής του, με τελευταία του ανάρτηση την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ