Άντονι Μπλίνκεν: Αυτές είναι οι θέσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ερντογάν και Τουρκία [vids]

Μοιραστείτε το:

Μεγάλη εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος – όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 – θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, όταν αναλάβει επισήμως τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Τζο Μπάιντεν. Θεωρείται διπλωμάτης σταδιοδρομίας με καλή γνώση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες είχαν συνεργαστεί από το 2009, καθώς ο Μπλίνκεν  είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί 2 χρόνια, δίπλα στον Τζο Μπάιντεν κατά πρώτη θητεία του προέδρου Ομπάμα και ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια της δεύτερης τετραετίας του. Οι δυο άνδρες γνωρίζονται πάνω από 20 χρόνια και ο Μπλίνκεν ήταν επί έξι χρόνια βοηθός του, όταν ο Μπάιντεν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.  Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονταν για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ήταν και εκείνο της Σούζαν Ράις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν – όπως άλλωστε και ο Τζο Μπάιντεν, γνωρίζει καλά τα ελληνοτουρκικά θέματα και δεν έκρυψε ποτέ πως στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να μην απομακρυνθεί η Τουρκία από τη Δύση. Ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαχειριστούν τη νέα επιθετική πολιτική της Τουρκίας με τελείως διαφορετική οπτική γωνία από αυτή που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπλίνκεν γνωρίζει πολύ καλά την Τουρκία, την οποία είχε επισκεφθεί κατά την περίοδο 2015-17, ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών. Ερωτηθείς τότε για τους Κούρδους της Συρίας και ποιον θα προτιμούσε αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας είχε απαντήσει: «Η Τουρκία είναι συνεργάτης μας, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή».

Λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις 27 Οκτωβρίου 2020, ο Μπλίνκεν έκανε μία ανάρτηση στο Twitter σχετικά με την Τουρκία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν και του νικητή των τουρκοκυπριακών εκλογών, Ερσίν Τατάρ, υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Κυπριακό.

«Λυπούμαστε για τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν και τουρκοκύπριου ηγέτη, Τατάρ, για λύση δύο κρατών, στην Κύπρο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει από καιρό εκφράσει την υποστήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που εξασφαλίζει ειρήνη και ευημερία, για όλους τους Κύπριους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε καταγγείλει και την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώνει επίσημα τον διορισμό του Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020. Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας και ο ίδιος ο Μπλίνκεν απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

«Θα δείτε τις πρώτες επιλογές για την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου την Τρίτη, αυτήν την εβδομάδα», είπε ο Ρον Κλάιν, στενός σύμβουλός και μελλοντικός προσωπάρχης του Μπάιντεν, στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, χωρίς να αναφερθεί στα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν ή σε συγκεκριμένα ονόματα.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξοπλίσουν τους Κούρδους»

Σε άρθρο που έγραψε για τους New York Times το 2017, ο Μπλίνκεν υποστήριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξοπλίσουν του Κούρδους της Συρίας για να νικήσουν στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017, τις πρώτες ημέρες δηλαδή που είχε αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις της Άγκυρας, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε τελικά τότε να οπλίσει τους Κούρδους εναντίον του ISIS. Η προσέγγιση του Τραμπ με τον Ερντογάν συντελέστηκε αργότερα -σχεδόν δύο χρόνια μετά- και αφού είχε ηττηθεί ο ISIS και είχε ξεπεραστεί η κρίση στις διμερείς σχέσεις, εξαιτίας της κράτησης από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τον περασμένο Ιούλιο, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Hudson, ο Μπλίνκεν πήρε θέση σε σχέση με τις προβληματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Τούρκο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Τότε δήλωσε ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει τις συγκρούσεις που υπάρχουν με την Τουρκία και πώς μετά την εκλογή του Μπάιντεν προτεραιότητα θα είναι να συναντηθούν οι δύο ηγέτες για «μία άμεση και ανοιχτή συνομιλία».

«Θα θελήσουμε να βρούμε μια παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία», ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως ότι το ίδιο θα πρέπει να επιθυμεί και η Τουρκία. «Έχουμε σαφώς ορισμένα σοβαρά προβλήματα και διαφορές, αλλά θα ήταν πιο σώφρων να βρούμε πεδία στα οποία μπορούμε να εργαστούμε μαζί, όπως για παράδειγμα στη Συρία» δήλωσε.

«Νομίζω ότι θα απαιτηθεί μια πολύ άμεση και απλή συζήτηση. Μπορώ να πω ότι ο Μπάιντεν έχει μακροχρόνια σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ξέρουν ο ένας τον άλλον. Έχουν άμεση επαφή με πολλά θέματα στο παρελθόν και πιστεύω ότι η σχέση αυτή είναι πολύ σημαντική όταν συνεργαζόμαστε με την Τουρκία. Νομίζω ότι ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις, με τον Τούρκο ομόλογό του για να βρούμε τρόπους συνεργασίας σε μία σειρά ζητημάτων», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της, τη γεωγραφική της θέση και τα συμφέροντά της. «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθίσταται σημαντική σε οποιοδήποτε ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία».

Τα πρώτα ονόματα της νέας κυβέρνησης 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 τους αξιωματούχους που θα στελεχώσουν μια σειρά κρίσιμων υπουργείων και θέσεων συμβούλων στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τις 20 Ιανουαρίου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Κέρι, θα αναλάβει ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, ένδειξη του πόσο σημαντικό θεωρεί αυτό το θέμα ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος. «Χρειάζομαι μια ομάδα που θα είναι έτοιμη από την πρώτη ημέρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται ακόμη να παραδεχτεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Οι συνεργάτες του «είναι έμπειροι και δοκιμασμένοι σε κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι καινοτόμοι και επινοητικοί», πρόσθεσε.

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η επόμενη διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών. Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης για υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας τον ισπανόφωνο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κουβανικής καταγωγής, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ. Ο 60χρνος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα. Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale.

Την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακαλέσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε πολίτες 13 χωρών, κυρίως μουσουλμανικών ή αφρικανικών. Σχεδιάζει επίσης να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες που σήμερα θεωρούνται παράνομοι στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστάτευε τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και οι οποίοι σπούδασαν, ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, όμως τον μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Μαγιόρκας είχε ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ως διευθυντής της Υπηρεσίας Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS). Με την ιδιότητα αυτή επέβλεψε την εφαρμογή του προγράμματος DACA.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους «Ονειροπόλους», κυρίως νεαρούς ισπανόφωνους, γεννημένους στο Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Σχεδόν οι μισοί «Ονειροπόλοι» ζουν σήμερα στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ