Άνοιγμα σχολείων: Σχέδιο για επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα θρανία στις 7 Δεκεμβρίου [vids]

Μοιραστείτε το:

Μπορεί ο Νίκος Χαρδαλιάς να συνέστησε σε όλους να μη βιάζονται για την άρση του lockdown καθώς συνεχίζεται η επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας – το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 84 νέοι θάνατοι, 549 διασωληνωμένοι και 1.388 νέα κρούσματα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, από τα σχολεία.

Όπως μεταδίδει το MEGA, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό είναι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο των σχολείων έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας να μειωθεί η κινητικότητα γονέων και κηδεμόνων, καθώς μέσα στα σχολεία η διασπορά παρέμενε πολύ χαμηλή, ανάμεσα στους μαθητές. Τα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν έως την ημερομηνία που θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, η οποία όμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στα σχολεία αναμένεται να γίνονται σε σταθερή βάση χιλιάδες τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του, πιθανώς την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακοινώσει επίσης και την παράταση του lockdown κατά μια ή και δύο εβδομάδες.

 

Κεραμέως: Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για το πώς θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία μετά τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «ό,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών».

Όπως είπε, όταν θα υπάρχει η σχετική εισήγηση των ειδικών και η σχετική απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτές θα ανακοινωθούν. Υπενθυμίζεται, ότι με σχετική κυβερνητική απόφαση, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων (εκτός των δομών Ειδικής Αγωγής) έχει ανασταλεί μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Αθανασία Λουρίδα: Δύσκολο να ανοίξουν άμεσα

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε η παιδίατρος λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα, σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Η ίδια επεσήμανε πως αν συνεχίσουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν παρόλο που τα παιδιά δεν μεταδίδουν την νόσο ούτε την περνάνε τόσο σοβαρά.

Όπως ανέφερε, η μετακίνηση των ενηλίκων για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο βοηθάει στην εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. «Αυτή τη στιγμή δεν είναι καλά τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λουρίδα τονίζοντας ότι τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η πολιτική ηγεσία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα σημείωσε πως είναι νωρίς να συζητάμε για το τρίτο κύμα. «Πρέπει να μελετάμε μέρα με τη μέρα τον ιό, έχει ξαφνιάσει τους επιστήμονες παγκοσμίως», σχολίασε η γιατρός και ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού στη Θεσσαλονίκη είχαν οι ροές από τα βόρεια σύνορα.

Μάλιστα, ανέφερε πως ένα στα δύο δείγματα κορονοϊού που αποστέλλονται στο ΑΠΘ, βγαίνει θετικό τόνισε η κ. Λουρίδα.

Χαρδαλιάς: Ας μη βιαζόμαστε

Στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί, καθημερινά, αναλυτικά αυτά τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, και τα αξιολογεί διαρκώς και διεξοδικά. Ακόμη, επισήμανε ότι αντιλαμβάνονται «την προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά και την αδήριτη ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή», παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, «το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, η υγεία όλων μας».

«Η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών», τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η άρση του lockdown και πώς θα γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «μέρα με τη μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και όσες αποφάσεις είναι να παρθούν θα παρθούν στην ώρα τους και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα» ενώ συμπλήρωσε ότι «να είναι όλοι σίγουροι ότι όταν θα μπούμε στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των όποιων περιορισμών το βασικό μας κριτήριο θα είναι όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση και τα αξιολογούμε».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν από την ύπουλη αυτή απειλή, που δεν ξεχωρίζει ηλικίες, υγειονομικό προφίλ και επιτίθεται χωρίς διαχωρισμούς», ενώ προσέθεσε ότι «ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που τόσο απρόσμενα έφυγαν, και όσων δίνουν μάχη για τη ζωή τους, έρχεται να μας υπενθυμίσει καθημερινά ότι η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής, για εμάς, για τις οικογένειές μας και τους γύρω μας».

Επιπλέον σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, με κάποιες περιοχές να έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν ίσως και τα πρώτα σημεία βελτίωσης. Παρόλα αυτά τόνισε ότι υπάρχουν και περιοχές όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε κάποιες περιοχές περίμεναν νωρίτερα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει μεν ορατό αλλά δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε».

Παπαευαγγέλου: Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού. Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη» υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται» υπογράμμισε η καθηγήτρια της Ιατρικής, συμπληρώνοντας «προσοχή όμως στα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος, στα άτομα υψηλού κινδύνου».

«Πολλοί λένε ότι η νόσος covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να διευκρινίσει εμφατικά ότι «άλλα λένε τα νούμερα και τα στοιχεία από τη χώρα μας». «Τις τελευταίες ημέρες βλέπετε ότι έχουμε σχεδόν 100 θανάτους κάθε ημέρα ενώ η επιδημική γρίπη καμία χρονιά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους, συνολικά για όλο το χρόνο» επισήμανε η λοιμωξιολόγος.

Μαγιορκίνης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας ότι «η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας». Απηύθυνε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι η κατάσταση, παρά τα σημάδια υποχώρησης της πανδημίας, «παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε αυτό γίνει».

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Και φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «το φορτίο παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλά πολύ βαρύ φορτίο παρατηρείται σε αρκετές περιφέρειες της Β. Ελλάδας αλλά και τη Θεσσαλία».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ηλιακή ομάδα των 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση με τους άνω των 65 να δείχνουν δραματική αύξηση τις τελευταίες 7 ημέρες, γεγονός που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας καθώς και αύξηση των θανάτων. Η επίπτωση στην ηλιακή ομάδα 19 με 39 έχει πέσει δραματικά ενώ τα παιδιά εξακολουθούν να διατηρούν τα χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ