Τουρκία Ευρωπαϊκή Ένωση: «Βλέπουμε τον εαυτό μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης»

Μοιραστείτε το:

Άνοιγμα για δεύτερη  συνεχόμενη ημέρα στην ΕΕ έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε μέλη της κυβέρνησής του, τονίζοντας πως η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της «ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης».

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, με το οποίο μοιραζόμαστε 600 χρόνια ιστορικών δεσμών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, όπως αναφέρεται στην Daily Sabah. «Καλούμε την ΕΕ να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς μαζί μας, για να τηρήσει την υπόσχεσή τους για πλήρη ένταξη στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη», κατέληξε. Σημειώνεται ότι και χθες ο Ερντογάν προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

Το Oruc Reis θα αποχωρήσει στις 29 Νοεμβρίου

Την ίδια ώρα, νέα ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρυπίδα στις 29 Νοεμβρίου, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος «Demre 2B συλλογής δεδομένων» ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Αυστηρό μήνυμα του Γάλλου ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Οι κατευναστικές δηλώσεις δεν αρκούν

Γαλλία κατά Τουρκίας: Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» εκ μέρους της Τουρκίας ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων σε

βάρος της Άγκυρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν. «Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην εκπομπή «Le Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI» κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο.

Μεταξύ των ενεργειών που αναμένονται, «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε. «Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, επικαλούμενος την «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, μια «πολιτική τετελεσμένων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθενται στην πραγματικότητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» ή ακόμη «στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επαληθεύσει τη στάση της Τουρκίας σε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα κατά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες. Εκείνη τη στιγμή θα εξακριβώσουμε τις δεσμεύσεις», κατέληξε.

Τουρκική Οικονομία 2020 – Ο Ερντογάν και το αδιέξοδο

Αυτό κι αν είναι λεηλασία. Οθωμανικό πλιάτσικο! Ενενήντα χιλιάδες τόνους ελαιόλαδου που παρήχθησαν στην κατεχόμενη από την Τουρκία πόλη Αφρίν, στη βόρεια Συρία, διαπραγματεύεται η Αγκυρα να το πουλήσει ως …τουρκικό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την απίστευτη είδηση δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw των Κούρδων του Ιράκ. «Εκπρόσωποι της Ενωσης Τουρκικών Αγροτικών Συνεταιρισμών (TKK) επισκέφτηκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εμπορευθούν περίπου 90.000 τόνους ελαιόλαδου από τη βόρεια Συρία» ανέφερε το πρακτορείο Rudaw. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Αλνάλ Τσεβικέζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαικού κόμματος-της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Κανονικά , δεν θα έπρεπε βέβαια να εκπλαγούμε γιατί και πέρυσι, ο Σουηδός βουλευτής Μπέρναρντ Γκιούλ είχε καταγγείλει ότι μετά την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, η Τουρκία «επιτέθηκε» και στις ελιές στην κουρδική πόλη Αφρίν και εμπορεύτηκε το ελαιόλαδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πάντως ότι «τα έσοδα επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες των ελαιώνων», αλλά οι Κούρδοι της Συρίας εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις .

Ερευνα των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι κατέγραψε εκτενείς παραβιάσεις στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας ,μεταξύ των οποίων και «λεηλασία» της συγκομιδής ελιάς από ένοπλες ομάδες, υποστηριζόμενες από την Αγκυρα. Αλλωστε,οι Τουρκικές εξαγωγές εγχώριου ελαιόλαδου μειώθηκαν από 120 εκατομμύρια δολάρια το 2018 σε 28 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι και έτσι το λάδι που προέρχεται από τη Συρία βοήθησε τους Τούρκους εξαγωγείς να διατηρήσουν μέρος των εσόδων τους.

Με αυτά και μ` αυτά προσπαθεί η Αγκυρα να ενισχύσει την οικονομία που παραπαίει παρά τις εναγώνιες κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείξει ότι βάζει τέλος στις παλιές συνταγές και «ακούει» πλέον τις οικονομικές συμβουλές της Δύσης για τη διάσωση της λίρας με την άνοδο των επιτοκίων και την μείωση του πληθωρισμού που τρέχει όμως με διψήφια νούμερα εξανεμίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών. Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε, μιλώντας χθες σε οικονομικό συνέδριο στην Αγκυρα παραδέχτηκε ότι «δεν είναι δυνατόν να επενδύσουμε με πραγματικούς όρους, να δημιουργήσουμε απασχόληση και να παράγουμε με υψηλά επιτόκια…

Ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια ποσοστά το συντομότερο δυνατόν και να διασφαλίσουμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ανάλογα». Γιατί όμως η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 475 μονάδες βάσης ή κατά 15%; Γιατί όχι κατά 450, ή 500, αλλά 475;

Επειδή το πρακτορείο Reuters ρώτησε για τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών πριν από δύο ημέρες και ο μέσος όρος των απαντήσεων ήταν 475. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η προσδοκία του “λόμπι των επιτοκίων” ήταν 475. Αυτό ακριβώς συνέβη» γράφει η τουρκική ιστοσελίδα “Yetkinreport”.
H γερμανική Handelsblatt προσθέτει ότι ενώ ο Ερντογάν μιλούσε μέχρι πρόσφατα για έναν «οικονομικό πόλεμο» των κερδοσκόπων εναντίον της Τουρκίας, τώρα ακολουθεί ένα μείγμα πολιτικής που θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις προσδοκίες των διεθνών επενδυτών».
Μόνο που πρώτα ο Τούρκος πρόεδρος «οδήγησε την τουρκική οικονομία σε αδιέξοδο», όπως γράφει η Handelsblatt, και τώρα “η κατάσταση είναι αναμφίβολα η πιο ευάλωτη» όπως εκτιμά ο οικονομολόγος Σινάν Ουλγκέν. «Ο πληθωρισμός είναι στο 12%, ο υψηλότερος μεταξύ των αναδυόμενων χωρών εκτός της Αργεντινής , η Τουρκία βιώνει τη δεύτερη ύφεση σε δύο χρόνια με μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 4% εφέτος και με το ένα έκτο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού άνεργο» τονίζει η Handelsblatt.
Και τι κάνει ο Ερντογάν;

Απλά προσπαθεί να φορέσει «νέα ιστορικά ρούχα» τονίζει η γαλλική Le Monde. «Κάνοντας μια οικονομική στροφή προς τη Δύση ο κυβερνήτης της Τουρκίας ξεκινά να γράψει ένα νέο εθνικό μυθιστόρημα» γράφει η Monde.

O διακεκριμένος δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet Μουράτ Γετκίν το λέει πολύ καθαρά: «Ότι κι αν λέτε, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο ταλέντο του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική είναι ότι παραμένει ο μάστορας της επιβίωσης. Ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, ήξερε ποιον και τι έπρεπε να θυσιάσει για να επιβιώσει. Επειδή έχει μόνο έναν στόχο στην πολιτική, και εφόσον δεν αποκλίνει από αυτόν τον στόχο, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες: Αυτός ο στόχος είναι να προστατεύσει την καρέκλα του με κάθε κόστος και να μην εγκαταλείψει την εξουσία. Αλλά αυτή τη φορά το χάος είναι πολύ μεγάλο και το έργο του Ερντογάν δεν φαίνεται εύκολο»

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ