Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ημέρα Εθνικής Αντίστασης, έμπρακτη αναγνώριση και τιμή στους χιλιάδες που πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό

Μοιραστείτε το:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος επισημαίνει ότι «η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942, συμβολίζει διαχρονικά την εκρηκτική δύναμη της ενότητας του έθνους μας» και υπογραμμίζει: «Η σημερινή επέτειος είναι η έμπρακτη αναγνώριση και τιμή στους χιλιάδες αγωνιστές της ελευθερίας. Σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που με απαράμιλλη αυταπάρνηση και γενναιότητα πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό και θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

Ημέρα Εθνικής Αντίστασης: Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Με τον όρο Εθνική Αντίσταση, ορίζεται η αντίσταση που πρόβαλλαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον των δυνάμεων Κατοχής μέσω των αντάρτικων οργανώσεων, με στόχο την απελευθέρωση της χώρας. Η αντίσταση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την πτώση και την συνθηκολόγηση της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941. Αρχικά υπήρξε προϊόν αυθόρμητων ενεργειών μεμονωμένων πολιτών ή μικρών ομάδων πολιτών, αλλά σταδιακά απέκτησε οργανωμένη μορφή με την ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων. Από τα μέσα του 1942 εξελίχθηκε σε ένοπλο αγώνα στην ύπαιθρο. Ήδη από τα μέσα του 1943 οι ανταρτικές ομάδες είχαν προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στους κατακτητές και είχαν κατορθώσει να απελευθερώσουν τμήμα της ορεινής ενδοχώρας το οποίο ονομάστηκε Ελεύθερη Ελλάδα.

Η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 (νόμος 1582/82) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου (ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1949) για να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών) την περίοδο 1941-1944.

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία έγινε την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942. Τον Σεπτέμβριο του 1942 Aγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό το συνταγματάρχη Μάγερς πέφτει με αλεξίπτωτο στη Ρούμελη, έρχεται σε επαφή με τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους.

Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του ΕΛΑΣ, 65 του ΕΔΕΣ και 12 Άγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών στην Αφρική, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ