Gianni Bernardinello: Πέθανε από κορονοϊό ο φούρναρης που έψηνε κάθε μέρα ψωμί και το μοίραζε

Μοιραστείτε το:

Ενώ οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης είχαν ήδη φανεί, δεν διάλεξε να κάνει “οικονομία” και να αποταμιεύσει, αλλά αντίθετα επέλεξε να προσφέρει. Φούρνιζε κάθε μέρα ψωμιά, γλυκά και πίτσες, τα έβαζε σε ένα καλάθι και τα έβγαζε έξω από το μαγαζί του, ώστε να πάρει όποιος ήθελε. Πάνω από το καλάθι υπήρχε μία επιγραφή που έλεγε: “Να δίνουμε ένα χέρι βοήθειας σε όποιον το χρειάζεται: Πάρτε ελεύθερα και σκεφτείτε και τους άλλους”. Στη συνέχεια εξαφανιζόταν, ώστε να μην φέρει σε δύσκολη θέση, όποιον έπαιρνε τα τρόφιμα.

“Έλεγε πως ήταν τρόφιμα που του είχαν ξεμείνει αλλά εγώ τον έβλεπα να βγάζει έξω φρέσκο ψωμία στη διάρκεια της ημέρας. Ανησυχούσε πολύ” δήλωσε η 56χρονη Αλεσάντρα Ντε Λούκα, φίλη του και πελάτισσα, σε αφιέρωμα που έγινε γι’ αυτόν στους New York Times.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα νοσοκομείο του Μιλάνο από κορονοϊό, πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 76 ετών. Μέχρι να αρρωστήσει, δούλευε κάθε μέρα στον φούρνο που ήταν η ζωή του. “Μέσα σε αυτόν τον φούρνο που υπάρχει εδώ και 130 χρόνια, δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα χωρίς να φουρνίζουμε. Ακόμη και στους βομβαρδισμούς του 1943″, έλεγε.

Γεννήθηκε το 1943, στην πόλη Montù Beccaria κοντά στο Μιλάνο. Ο πατέρας του ήταν εργάτης σε βιομηχανία αυτοκινήτων και η μητέρα του ήταν νοικοκυρά. Ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 12 ετών, ως βοηθός χρυσοχόου στο Μιλάνο για να βοηθήσει την οικογένειά του. Μετά έγινε φωτογράφος μόδας και μετά ασχολήθηκε με τα υφάσματα. Στη δεκαετία του 80, όταν ο κλάδος περνούσε κρίση, στράφηκε στα προϊόντα που “ο κόσμος πάντα αγοράζει” δηλαδή τα τρόφιμα. Έτσι αγόρασε τον φούρνο Macchi και – παρότι δεν είχε καμία πείρα ως φούρναρης – έμαθε γρήγορα υπό την καθοδήγηση του φούρναρη που εργαζόταν εκεί.  Μετονόμασε τον φούρνο σε “Berni” και γρήγορα τον “απογείωσε”, κάνοντάς τον σημείο αναφοράς στη γειτονιά. Ο φούρνος του σέρβιρε καφέ, έγινε στέκι για παρέες και ήταν ένα φιλόξενο μέρος για κουβέντα.

Ευτυχώς ο φούρνος του θα συνεχίζει την λειτουργία του, από την κόρη του Σαμουέλα. Το ίδιο και η προσφορά που ξεκίνησε, η οποία στηρίζεται και από τους γείτονες. Στο καλάθι με τα ψωμιά και τα άλλα τρόφιμα, αφήνουν και εκείνοι τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη. “Έλεγε πως αν μπορούμε να βοηθήσουμε πρέπει να το κάνουμε, ο κόσμος πάντα έχει ανάγκη από ψωμί” ανέφερε η κόρη του.

Οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Οι τελευταίες αναρτήσεις του Μπερναντινέλο στο Facebook, δείχνουν οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά για το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης.  “Μας κλείνουν για μήνες, μας κάνουν να ξοδεύουμε για απολύμανση και εξοπλισμό προστασίας, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια (…) και μετά από οκτώ μήνες που απέτυχαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας, σπέρνουν τον πανικό για τις δουλειές μας και μας λένε πότε θα δουλέψουμε και να δεχόμαστε ως έξι άτομα στα μαγαζιά μας. Μήπως μπορείτε να μας πείτε τί θα φάνε και οι έξι άνθρωποι που θα έρθουν στο μαγαζί ώστε να μην πετάξουμε τρόφιμα και να μείνουν και λεφτά για να πληρώσουμε τον σερβιτόρο; Κλόουν!”. Αυτή την ανάρτηση που προέρχεται από άλλον επαγγελματία της εστίασης, την έχει ανεβάσει δύο φορές και είναι η τελευταία του.

Posted by Gianni Bernardinello on Sunday, October 18, 2020

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ