Τσακαλώτος για δαπάνες Υγείας: Έχουμε ξοδέψει λιγότερα από όσα 14 άλλες χώρες της ΕΕ… ως το καλοκαίρι

Μοιραστείτε το:

Η συζήτηση άνοιξε από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα, που δείχνουν πως η Ελλάδα ήταν (εν μέσω πανδημίας) στην προτελευταία θέση στις δαπάνες Υγείας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να τονίζει πως είναι φανερό πως πρόκειται για πολιτική απόφαση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για fake news, αναφέροντας πως “τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν τις δαπάνες μέχρι τις 29 Απριλίου, όταν για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είναι πολύ πιο πρόσφατα. Από τον Απρίλιο, όταν βγαίναμε από την πρώτη φάση της πανδημίας, έως τώρα λοιπόν οι πρόσθετες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία έφτασαν στα 786 εκ. ευρώ“.

Τσακαλώτος: Ακόμη και αν ήταν έτσι…

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απορρίπτει τον ισχυρισμό και τονίζει πως “για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος – Ιούνιος)” και “για αρκετές έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας όπως για παράδειγμα τα στοιχεία για το Βέλγιο που παρότι είναι προγενέστερα αποτυπώνουν υπερδιπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες από αυτές της Ελλάδας. Άρα η σύγκριση δεν απέχει από την πραγματικότητα”.

Και συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος: “Ακόμη και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε μόλις 8 θέσεις και θα εξακολουθούσε να βρίσκεται χαμηλά, στην 15η θέση των κατά κεφαλήν δαπανών για την υγεία στην αντιμετώπιση του COVID. Και αυτό αν υποθέσουμε ότι όλες αυτές χώρες που “προσπερνάμε” δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο”.

“Με απλά λόγια ο κύριος Πέτσας παραδέχτηκε ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα 14 χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι. Ένα πλήρες επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς την χώρα μας πάλι στον πάτο” τονίζει.

Η ανάρτηση του πρώην ΥΠΟΙΚ

Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε χθες τον Αλέξη Τσίπρα επειδή είπε ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε. σε…

Posted by Ευκλείδης Τσακαλώτος on Saturday, November 21, 2020

Τρία στιγμιότυπα και πέντε γραφήματα

Ο κ. Τσακαλώτος δημοσίευσε ανάλυση που αφορά το κυβερνητικό αφήγημα, περί βέλτιστης τακτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσα από “στιγμιότυπα“. Το πρώτο αφορούσε την απάντηση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη για την τηλε-εκπαίδευση (ότι στα ιδιωτικά γίνεται μάθημα ενώ στα δημόσια με πολλά προβλήματα) με τον κ. Στυλιανίδη να απαντά ότι αυτό δείχνει “την δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας”.

Το δεύτερο “στιγμιότυπο” αφορά την δήλωση Πέτσα πως “αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια”, την στιγμή που οι καταγγελίες από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων είναι καταιγιστικές και ο τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, κατήγγειλαν πως δεν ήταν προετοιμασμένα, ούτε το προσωπικό τους εκπαιδευμένο κατάλληλα.

Το τρίτο “στιγμιότυπο” αφορούσε την απάντηση των ιδιοκτητών κλινικών ότι “η νοσηλεία ασθενών Covid κοστίζει πολύ”. “Αυτή είναι προφανώς η δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που μας έλεγε ο κύριος Στυλιανίδης και την οποία αμφισβητεί η αριστερά. Σήμερα το πρωί μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε επίταξη 2 κλινικών. Το μεσημέρι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι όλα τα κάνανε στην ώρα τους” ανέφερε.

“Τα στιγμιότυπα αυτά εξηγούν ακριβώς τι εννοούμε όταν τόσα χρόνια λέμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός, η εμπορευματοποίηση παιδείας και υγείας κοστίζουν ζωές.  Θα μου πείτε ναι αλλά τουλάχιστον η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε.Όπως φαίνεται από το γράφημα 1 η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας για το έτος 2020 (πηγή: OECD/European Union (2020), Health at a Glance: Europe 2020: State of Health in the EU Cycle, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/82129230-en.).

Θα μου πείτε: Ναι, αλλά τουλάχιστον αξιοποιήσαμε καλά τα χρήματα και κάνουμε πολλά τεστ για παράδειγμα όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως φαίνεται στο γράφημα 2 (πηγή: ίδια) στα τεστ είμαστε πάλι στον πάτο. 8οι από το τέλος.

Ναι αλλά τι νόημα έχουν όλα αυτά θα ρωτήσει κάποιος; Η απάντηση είναι το γράφημα 3 (πηγή: ίδια). Τα περιοριστικά μέτρα τα παίρνουμε ώστε να προλάβουμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες του συστήματος υγείας (Γκρι περιοχή). Αν παίρνουμε περιοριστικά μέτρα χωρίς να βελτιώνουμε το σύστημα υγείας κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Μια τρύπα με τεράστιο κόστος, σε όρους οικονομικούς, κοινωνικούς, ψυχικής υγείας.

Ναι θα μου πείτε, μπορεί να μην έκαναν όσα πρέπει στο υγειονομικό αλλά τουλάχιστον προστάτευσαν την οικονομία. Κι όμως και εδώ είναι πάλι πρωταθλητές από το τέλος. Γράφημα 4 (πηγή: ίδια). Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βαδίζουμε για διψήφια ύφεση το 2020 και ασθενική ανάπτυξη το 2021. Απέναντι σε κάθε πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και έχουν κάνει δεκάδες. Άλλωστε είναι πλέον γνωστό ότι αν δεν είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μαξιλάρι η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει.

Μήπως όμως δεν φταίνε; Μήπως είχαν όλες τις καλές προθέσεις; Γράφημα 5 (πηγή: ίδια). Από το 2008 ως το 2013 οι δαπάνες υγείας μειώνονταν κατά 7,3% τον χρόνο. Πρωταθλητές Ευρώπης. Αρχίσαν να αυξάνονται από το 2015 και μετά”.

Η ανάρτηση – ανάλυση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

3 στιγμιότυπα και 5 γραφήματα:

Στιγμιότυπο 1ο:

Χθες σε πρωινή εκπομπή του Open, ρωτάει η δημοσιογράφος κ. Κουτροκόη…

Posted by Ευκλείδης Τσακαλώτος on Friday, November 20, 2020

 Τα σχετικά γραφήματα από την Αυγή

Τσίπρας: Εγκληματική αδράνεια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σχετικά: “Πριν λίγες εβδομάδες μας καθησύχαζαν ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες και ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε καθοριστικά. Και μέσα σε λίγες μέρες το ΕΣΥ καταρρέει. (…)

Να λοιπόν και ένα διάγραμμα που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα όμως και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μέσα στο σημερινό δραματικό αδιέξοδο του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ δαπάνης για περαιτέρω εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ”.

Πριν λίγες εβδομάδες μας καθησύχαζαν ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες και ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε καθοριστικά. Και…

Posted by Alexis Tsipras on Friday, November 20, 2020

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ