Μητσοτάκης Εθελόντριες Νοσηλεύτριες Τηλεδιάσκεψη: Όταν απειλείται η Υγεία, δεν υπάρχει δημόσιο και ιδιωτικό

Μοιραστείτε το:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  είχε την ευκαιρία μέσω τηλεδιάσκεψης, να ευχαριστήσει τις 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή, που ταξίδεψαν από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή και δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε ασθενείς με κορονοϊό. Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως η Πολιτεία “θα κάνει αυτό που πρέπει” ενώ για την εθελοντική προσφορά, τόνισε: “Δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη, και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή”.

Οι νοσηλευτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό πολιτική μέριμνα για το ΕΣΥ, η οποία θα είναι ισάξια της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης που έχουν επιδείξει οι υγειονομικοί, μετά από χρόνια δυσκολιών. Όσον αφορά το αίτημα για στήριξη του ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν τις 1.200, και έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με “μαζικές προσλήψεις”, πολλές εκ των οποίων θα καταλήξουν σε μονιμοποίηση. Πρόσθεσε ότι 170 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα εντός των επόμενων δύο μηνών.

Η προσφορά του Νιάρχος

Σημειώνεται πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσέφερε 174 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία, οι οποίες θα παραδίδονται σταδιακά από το τέλος Δεκεμβρίου έως τον Φεβρουάριο του 2021. Η δωρεά είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με στόχο τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας, συνολικού ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει και ένα πενταετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ.

Τί γίνεται με την επίταξη

Χτες το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την επίταξη δύο κλινικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους, τα οποία τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Πρόκειται για αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της “ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε.” που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα της “ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού.  Προβλέπεται πως “η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας”.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός δήλωσε: “Ο προγραμματισμός ήταν για ταυτόχρονη νοσηλεία ασθενών με και χωρίς κορονοϊό σε διαφορετικούς ορόφους. Σε αυτό αντέδρασα, γιατί δεν μπορούσαμε να έχουμε ευθύνη για διασπορά του ιού. Δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε το χώρο. Το άλλο ήταν το θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού. Η αντιμετώπιση ασθενών με κορονοϊό θέλει υπερβολικά μέτρα προστασίας και εκπαίδευση. Το δικό μας προσωπικό δεν είχε εμπειρία”. “Με την καλή διάθεση του διοικητή της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας λύθηκε, θα αναλάβει η ΥΠΕ την εκπαίδευσή τους” σημείωσε.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ