Lockdown Ελλάδα: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για άρση της καραντίνας [vids]

Μοιραστείτε το:

Η παράταση του lockdown και πέρα από τις 30 Νοεμβρίου 2020 φαίνεται πώς έχει «κλειδώσει», παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική, καθώς οι δυο εβδομάδες καραντίνας που έχουμε διανύσει δεν «ελάφρυναν»  το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 72 θανάτους, 519 διασωληνωμένους και 2.581 νέα κρούσματα .

Με δεδομένη την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό διασωληνωμένων, όλοι οι επιστήμονες καλούν σε τήρηση των μέτρων. Ερωτηθείς αν η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι καθολική ή ανά περιοχή και κατά πόσο είναι εφικτό αυτό με τα σημερινά δεδομένα ο Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι «με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί την επιδημιολογική θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown», είπε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «η πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή καθολική, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια», αλλά, «είναι κάτι που θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα». Ακόμη τόνισε πως το σημαντικό είναι να «κάνουμε όλοι υπομονή και να συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει ούτε ένα βήμα πίσω να κάνουμε, ούτε μισή έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε γιατί θα αδικήσουμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτές τις εβδομάδες και αυτούς τους μήνες από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Με επιμονή και υπομονή που έχουμε αποδείξει ως ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να έχουμε πολύ πιο σίγουρες ενδείξεις σε σχέση με το σχέδιό μας και την στρατηγική μας», σημείωσε.

Σχετικά με το αν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για επιβολή σκληρού lockdown τύπου Κίνας κι αν στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να κλείσουν μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως τα δικαστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Ας μείνουμε στο μέρα με τη μέρα, βήμα- βήμα ας το αξιολογούμε κάθε μέρα κι ας προχωράμε στην επόμενη».

Έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων

«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της νόσου, από το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2020, ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας μας, δηλαδή στα βόρεια σύνορά μας.

Πιο αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.
  • Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Να σημειωθεί ότι το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι κλειστό από το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2020.

«Εάν υπήρχαν σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε»

«Υπάρχει τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα, αλλά παραμένει ακόμα σε υψηλό επιδημικό φορτίο. Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος με την ατομική μας προσπάθειας και τις προσωπικές μας θυσίες, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα.

«Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν εξαιρετικά κρίσιμες όπως θα είναι και η επόμενη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας είναι εξαιρετικά υψηλό». Τα δεδομένα που έχουμε από αναλύσεις ανά εβδομάδα, δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και την Β. Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζουν οι αυξητικές τάσεις.

Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ότι στην Ευρώπη τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά και στο κακό νέο ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το δια ταύτα είναι να κάνουμε ότι πρέπει ο καθένας ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο». Επικαλέστηκε τον διευθυντή του ΠΟΥ, ότι αν η χρήση της μάσκας φτάσεις στο 95% του πληθυσμού. Ίσως τα lockdown δεν θα χρειάζονται πια.

Έχουμε ένα πραγματικά πόλεμο

Η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε υπομονή διότι το σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα και όχι μόνο στην Β. Ελλάδα, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά δυστυχώς φαίνεται ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί και σε άλλες λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνέψει από την νέα αυτή λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι. Επίσης μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή μεγάλος αριθμός των θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. «Μην γελιόμαστε, οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ένα πραγματικά πόλεμο και αν υπήρχαν σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι»

Ανησυχία προκαλεί η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος

«Ανησυχία προκαλεί η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά lockdown της Β. Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης εξέπληξε τους επιστήμονες και ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν. Όπως είπε έχουν εξεταστεί αρκετοί λόγοι γατί συνέβη αυτό. Αναφέρθηκε σε πάρτι, συναθροίσεις, εκδηλώσεις μεταμεσονύκτιες ώρες , τελετές χωρίς χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι υπήρξαν διαφορετικό λόγοι και βέβαια δυσκόλεψε την κατάσταση και η μείωση της θερμοκρασίας.

Τόνισε ότι η χαλαρή συμπεριφορά έστω και λίγων εν μέσω lockdown, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στην συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση της ύφεσης του πανδημικού κύματος.

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι από αρχές Οκτωβρίου οι επιστήμονες περίμεναν «ραγδαία αύξηση της μετάδοσης του ιού προς το τέλος Οκτωβρίου». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς το χρονικό σημείο εξάπλωσης της επιδημίας

«Η αλήθεια είναι ότι θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, σύμφωνα και με την εμπειρία του πρώτου κύματος» είπε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Καθημερινά, πρόσθεσε γίνεται προσπάθειες αύξησης των τεστ που διενεργούνται, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση των συμπτωματικών κρουσμάτων που μπορεί να συνεχίσουν την διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται σε περιοχές με υψηλό φορτίο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη Rt. Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερ-πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερ-μετάδοσης που βίωσε προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Ηλικιακά χαρακτηριστικά

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε ακόμα μια φορά η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα λοκντάουν να μην είναι απαραίτητα.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, παραμένει η αναστροφή των ρόλων, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 με 39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετική επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, κάτι που καταδεικνύει ότι ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία και τις εξάρσεις της είναι δευτερεύων. «Κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή είπε ο καθηγητής, ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Υπογράμμισε ότι ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα την δομή της ελληνικής οικογένειας, δηλαδή πέρασε αρχές Νοέμβρη από την ομάδα των 20 και 30 στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται εντός των νοικοκυριών. Ελαχιστοποιείστε τις επαφές με τους ηλικιωμένους των οικογενειών σας, είπε ο καθηγητής.

Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση

Η κ. Παπαευαγγέλου, αναφερομένη στα εμβόλια τόνισε ότι η ασφάλεια τους αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Αναφέρθηκε στις τεχνολογίες των πρώτων εμβολίων που θα φτάσουν για την νόσο covid-19 και είπε ότι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στην μάχη άλλων ιογενών λοιμώξεων αλλά και για την παρασκευή εμβολίου έναντι του καρκίνου. «Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα των κλινικών δοκιμών φαίνεται ότι τα εμβόλια αυτά έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφαλείας και προκαλούν τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων».

Ο μαζικός εμβολιασμός, πρόσθεσε, αποτελεί την μόνη λύση για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης τους επόμενους μήνες.

Μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την υπομονή μας και την ψυχραιμία μας και να τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η επιδημία μας δείχνει τα δόντια της και μας θυμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό», κατέληξε.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ