Κρούσματα σήμερα 21/11: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η άρση του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς

Μοιραστείτε το:

Όπως σας έχουμε τονίσει πολλάκις, κάθε ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει μεγαλύτερη σημασία από την προηγούμενη. Ειδικότερα, στη φάση που βρισκόμαστε τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται, καθώς βρισκόμαστε στα 2/3 του lockdown. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και σήμερα (21/11) θα κινηθούμε σε υψηλά νούμερα.

Να υπενθυμίσουμε πως εχθές (20/11) ανακοινώθηκαν 2.581 κρούσματα, ενώ είχαμε εφιαλτικό ρεκόρ με 519 διασωληνωμένους και 72 θάνατους.

Η άρση lockdown και το άνοιγμα της αγοράς

Όσον αφορά στην πιθανότητα άρσης του lockdown την 1η Δεκέμβρη, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας, ότι «μάλλον θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω χρόνο. Τις εισηγήσεις τις κάνουν οι ειδικοί, τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση», εκφράζοντας την ελπίδα, σύντομα να έχουμε εμβόλια και όχι εμβόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αποφάσεις για την παράταση του καθολικού lockdown ή μη, θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Από την κυβέρνηση υπάρχει η βούληση η αγορά να ανοίξει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα θα έχουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, με την εστίαση να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο.

«Η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων, οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα» τόνισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφορικά με το άνοιγμα της χώρας εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε με πολύ μεγάλη έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θυσία στη δημόσια υγεία», υπογράμμισε στη συνέχεια και συνέχισε:

«Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι η οικονομία ενόψει και των Χριστουγέννων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι ανοιχτή, η προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα. Έχω τη μικρή αισιοδοξία ότι από την επόμενη εβδομάδα ακούγοντας και τους επιστήμονες θα έχουμε μια ύφεση στο επιδημιολογικό φαινόμενο που θα επιτρέψει συν τω χρόνω να μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά για την κοινωνία και την αγορά, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν».

Στο θέμα της άρσης του lockdown τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας. «Σταδιακά και προσεκτικά με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown», πρόσθεσε.

«Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση, αλλά αυτό θα αξιολογηθεί με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα. Ας κάνουμε όλοι υπομονή και να μην κάνουμε καμία έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε. Ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων για να έχουμε πιο σίγουρες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις μας», τόνισε.

Αθηνά Λινού: Τα Σούπερ Μάρκετ είναι ο συχνότερος τόπος μετάδοσης – Πως πρέπει να ψωνίζουμε 

Μέσα από πρόσφατη βρετανική έρευνα αυτό που προκύπτει είναι ότι εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις τελευταίες πέντε μέρες, πριν βγουν θετικοί στον ιό, έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία, ενώ ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε για τα δεδομένα αυτά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος κόλλησε εκεί, “αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά’. Ο κορονοϊός κυκλοφορεί διάσπαρτος στα σπίτια και στις οικογένειες τονίζει η Αθηνά Λινού. Προτείνει τα ψώνια να γίνονται με διανομείς και όχι με φυσική παρουσία στα σούπερ μάρκετ. Ζήτησε να παραμένουν ανοικτά τα παράθυρα παντού για να ανανεώνεται ο αέρας. Ο κορονοϊός καλπάζει και στην Ελλάδα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού να χαρακτηρίζει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και τονίζει πως πρέπει να βρεθούν και άλλα μέτρα αναχαίτισης.

Μάλιστα όπως τονίζει η κ. Λινού “πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας». Για τα μέτρα ανέφερε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς. Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες». Η κ. Λινού χαρακτήρισε καθοριστικό να παραμένουν ανοικτά τα παράθυρα καθώς τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις νέες μελέτες στην Αγγλία όπου αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.

Όσο για το πότε θα βελτιωθεί αυτή η κατάσταση παραδέχθηκε πως “κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out». 

Επίσης υπογράμμισε πως θα πρέπει τα τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται δωρεάν και πως θα πρέπει ακόμη και τα ψώνια να γίνονται με διανομείς και όχι με φυσική παρουσία στο σούπερ μάρκετ. Για τα σχολεία τόνισε πως «ίσως να ανοίξουμε τα δημοτικά, όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».

Αγωνία για τη Βόρεια Ελλάδα – Γεμίζουν οι ΜΕΘ, «σφραγίστηκαν» τα σύνορα

Την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους και διασωληνωμένους από την πανδημία, η Βόρεια Ελλάδα πολιορκείται από τον φονικό ιό , με τα νοσοκομεία να έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

Τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα με τη Βόρεια Ελλάδα και δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που ζητούν πιο αυστηρά μέτρα σε περίπτωση που την εβδομάδα που έρχεται δεν ξεκινήσει  μια σημαντική πτώση στα κρούσματα και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η Βόρεια Ελλάδα έχει εκπέμψει εδώ και μέρες SOS. Οι γιατροί αναζητούν λύσεις σε προσωπικό και χώρο. Οι θάλαμοι και οι κλινικές έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Οι ασθενείς άλλων παθήσεων στριμώχνονται για να δημιουργηθούν νέες κλινικές κορονοϊού.


Σφραγίστηκαν τα χερσαία σύνορα

Νέοι κανόνες ισχύουν από χθες το πρωί στα χερσαία σύνορα της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

– Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.

Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.

– Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ακόμη το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι κλειστό από χθες το πρωί. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές. Σταθερή παραμένει η έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ