Ελληνοτουρκικά Ακάρ: Η Ελλάδα ενεργεί σε νησιά που δεν της ανήκουν – Η Κύπρος να αποδεχτεί την τουρκική παρουσία

Μοιραστείτε το:

Με προκλητική διάθεση εμφανίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ, προχωρώντας σε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου και…παροτρύνοντας Ελλάδα και Κύπρο να αποδεχθούν την τουρκική παρουσία στο νησί.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, κατά την ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας (ΤUSAS), υποστήριξε πως οι εργασίες του Ορούτς Ρέις είναι «φανερές και ξεκάθαρες», ενώ, στον αντίποδα, χαρακτήρισε την ελληνική συμπεριφορά «ανάρμοστη», ενεργώντας σε νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν τους έχει δοθεί:

«Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις  και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει  δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».

Επιπροσθέτως, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο νησί της Κύπρου, ζητώντας δικαιώματα για τους Τούρκους που βρίσκονται εκεί, των οποίων την παρουσία πρέπει να δεχθούν τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Κύπριοι: «στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματά τους».

Νέα Navtex ”αγγίζει” το Καστελόριζο

Nέα προκλητική Navtex για το Oruc Reis εξέδωσε η Άγκυρα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εν λόγω οδηγία προς ναυτιλομένους έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει η Hurriyet, και αφορά και τα συνοδευτικά πλοία του τουρκικού ερευνητικού. Με βάση την εν λόγω παράνομη Navtex, το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Δείτε live την πορεία του Oruc Reis

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ το κλίμα που διαμορφώνεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επιβολή κυρώσεων. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Πέμπτη, όπου έγινε λόγος για επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την Κύπρο θεωρήθηκαν αντίθετες προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως προκαλούν περαιτέρω εντάσεις. […]

Είναι σημαντικό να κατανοήσει η Τουρκία πως η συμπεριφορά της διευρύνει το χάσμα της από την ΕΕ. [….] Για να υπάρξει επιστροφή σε θετική ατζέντα, όπως επιθυμούμε, θα απαιτήσουμε τη ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά», τονίζεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει διορία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου στην Τουρκία για να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της –ένα «τελεσίγραφο» που φτάνει σιγά – σιγά προς το τέλος του.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ