Βάνα Παπαευαγγέλου: Αν υπήρχαν σφαίρες δεν θα χαλαρώναμε – Είμαστε σε πόλεμο με αόρατο εχθρό [vid]

Μοιραστείτε το:

«Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια» είπε η Βάνα  Παπαευαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.

«Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται σε απλές κλίνες covid στη χώρα μας ξεπέρασε τις 4.000 ενώ 519 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα» ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και η Λάρισα, η Μαγνησία και η Πέλλα εμφανίζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνει πως προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη βόρεια Ελλάδα και δύο από το γενικό. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» είπε και τόνισε πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιδημιολογική εικόνα. «Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, γιατί είναι σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών.
«Αν υπήρχαν σφαίρες δεν θα χαλαρώναμε»

Η λοιμωξιολόγος κάλεσε τους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μόνο και μόνο επειδή ήταν μεγάλης ηλικίας ή είχαν υποκείμενα νοσήματα. «Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει» σημείωσε και έφερε το παράδειγμα ενενηντάρηδων που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα 40αρηδες που βαριανασαίνουν και παλεύουν για τη ζωή τους. «Αν υπήρχαν σφαίρες δεν θα χαλαρώναμε» εκτίμησε η παιδίατρος, που έκανε λόγο για έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές». «Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα» είπε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση». Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος»

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε ακόμα μια φορά η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα λοκντάουν να μην είναι απαραίτητα.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

Ο εμβολιασμός η μόνη λύση για την ανοσία της αγέλης

Σε ό, τι αφορά τέλος τα εμβόλια, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση. «Οι τεχνολογίες των εμβολίων έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στη μάχη άλλων ασθενειών.

Μέσω του εμβολιασμού προετοιμαζόμαστε και έτσι όταν εκτεθούμε, τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό ή μας βοηθάνε να νοσήσουμε ελαφρά» είπε και ανέφερε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι περιορισμένες και αναμενόμενες. «Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση, μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσα στους επόμενους μήνες» σχολίασε.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ