Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Προς επίταξη 200 ιδιωτικές κλίνες – «Ασφυξία» στις ΜΕΘ [vids]

Μοιραστείτε το:

Τις συνθήκες… πολέμου που επικρατούν πλέον στα νοσοκομεία λόγω της μεγάλης πίεσης από τις εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να θέτει τελεσίγραφο στους ιδιώτες κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη, καθώς η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται στο «κόκκινο».

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αναμένεται να προχωρήσει στην επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου 2020. Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Δείτε το έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας:

Mόσιαλος: Αν δεν απαντήσουν, αύριο το πρωί άμεση επίταξη των κλινικών

«Το υπουργείο υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 μμ σήμερα.

Δεν το έκαναν. Είδαμε παράλληλα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19. Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος.

Εξάλλου, για το ενδεχόμενο αυτό είχε μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο. Μάλιστα, από τα 3.227 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το τελευταίο 24ωρο, τα 774 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει και να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid σε νοσοκομεία της Αττικής. Η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει έξι βαγόνια πούλμαν. Ο συρμός αποτελείται συνολικά από τέσσερα βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι-κυλικείο και ένα βαγόνι-κουπέ, ενώ βρίσκεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Έπρεπε να ληφθούν μέτρα νωρίτερα

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Τα νοσοκομεία της περιοχής να βρίσκονται στα όριά τους και τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες από ασθενείς με Covid-19.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega, ο σημείωσε ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγική. «Η κατάσταση είναι τραγική. Δεχόμαστε ασύμμετρη επίθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών, ευχαριστώντας και όσους έφτασαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. Αν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δε θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο Covid-19 καθώς δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές.

«Δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα». Ο ίδιος, χαρακτήρισε «οξύμωρο» το γεγονός ότι οι περιφέρειες δεν έχουν λόγο και εμπλοκή στη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα. Ως περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα». Έκανε, μάλιστα, αναφορά και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας της περιοχής και των επιχειρήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο

«Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ. Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους».

ΚΚΕ: Να επιτάξει τώρα η κυβέρνηση ιδιωτικές κλινικές

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της», σημειώνει και προσθέτει: «Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι΄ αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους». Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία “κατανόηση” από τους κλινικάρχες, να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

Οι αριθμοί των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο

Να σημειωθεί ότι ως την περασμένη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, 400 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας λόγω κορονοϊού, ενώ εκείνοι που εξέρχονται από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονταν σε 382. Ωστόσο, κάθε μέρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων, παρουσιάζει σταθερή αύξηση. Έτσι, την Τρίτη, 43 ακόμη ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώθηκαν, την ώρα που 9 εξέρχονταν από τις ΜΕΘ σε ένα 24ωρο.

Παρόμοια η εικόνα και την Τετάρτη, αφού σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν 37 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό διασωληνωμένων να φτάνουν τους 480. Στο ίδιο διάστημα, εξέρχονταν από τις ΜΕΘ 18 ασθενείς Covid (410 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας). Τέλος, την Πέμπτη 19 Νοερμβρίου 2020, που καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Αν παρατηρήσει κανείς τον απόλυτο αριθμό νέων διασωληνώσεων, ενδεχομένως να υπάρχει μια επιβράδυνση στον αριθμό των διασωληνωμένων, η οποία μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν ασθενείς σε ΜΕΘ, που δεν διασωληνώνονται απαραίτητα. Συνολικά στη διάρκεια αυτών των ημερών μπήκαν στις ΜΕΘ 99 ασθενείςκαι βγήκαν 44.

Νέοι άνθρωποι στις ΜΕΘ 

Μπορεί το 81.6%, των διασωληνωμένων να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ωστόσο και άτομα νεαρής ηλικίας διασωληνώνονται και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 έγινε γνωστό ότι ένας 28χρονος που προσεβλήθη από κορονοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος χωρίς να αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε επίσης ότι ένας ακόμη 27χρονος, αλλοδαπός, που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Δεν έχει διευκρινιστεί αν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωί της Πέμπτης (σε αυτά ίσως δεν περιλαμβάνονται οι νέες διασωληνώσεις), συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ξεκίνησε την εφημερία της Πέμπτης, με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ.: μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

Εξαντλούνται οι ΜΕΘ στη Λάρισα

Στη Λάρισα, σύμφωνα με το onlarissa, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ στην 5η ΥΠΕ καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά. Η περιφέρεια κατέγραψε την Τετάρτη 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ και σήμερα βρέθηκε μεταξύ των 9 περιοχών με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Για τη σημερινή εφημερία μετά την παραλαβή τεσσάρων αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού αναμένεται να αναπτυχθούν αντίστοιχα νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε 24.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ