Σύψας lockdown: Χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, θα είχαμε 5.000 – 6.000 κρούσματα

Μοιραστείτε το:

Μιλώντας στον Real FM, ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας σε όλη την επικράτεια από τότε που επιβλήθηκαν πρόσθετα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, το ισχύον εδώ και δύο εβδομάδες lockdown «έχει δώσει το πρώτο του αποτέλεσμα που είναι η σχετική επιπέδωση της πανδημίας, με την έννοια ότι έχουμε μεν 3.000 κρούσματα, αλλά αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό θα είχαμε 5.000 με 6.000 κρούσματα.

Άρα σε πρώτη φάση βλέπουμε μια σχετική επιπέδωση των κρουσμάτων. Θεωρητικά, λοιπόν, στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Δεκέμβρη θα δούμε και μια πτωτική τάση της καμπύλης», συμπέρανε ο Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η επιπέδωση της καμπύλης δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων.

«Θα χρειαστούμε ακόμα δύο εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων», εξήγησε.

«Όσο πιέζεται το ΕΣΥ, δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση»

Σε ερώτηση σχετικά με μία ενδεχόμενη παράταση του lockdown κατά μία ή δύο εβδομάδες, ο κ. Σύψας ανέφερε: «Αυτό το βλέπω πολύ εφικτό να γίνει γιατί προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γιατί ο κύριος παράγοντας για να αποφασίσουμε έστω ένα μικρό άνοιγμα της κοινωνίας, που θα είναι τα σχολεία σε πρώτη φάση, είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Όταν πιέζεται τόσο όσο σήμερα, δεν μπορούμε να συζητάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση των μέτρων. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά θα το δούμε», είπε.

Τέλος, ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε πως «όταν αρχίσει ξανά η κινητικότητα των πολιτών, θα έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων. Αν αυτή η αύξηση υπερβεί κάποιο όριο, τότε θα πάμε ξανά σε περιοριστικά μέτρα. Και αυτό ενδεχομένως θα γίνει μία, δύο, τρεις φορές ακόμη μέχρι να φτάσουμε στην Άνοιξη, οπότε ελπίζουμε να βγούμε στο ξέφωτο». 

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ