Μέρκελ Τουρκία: Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητήσουμε για την Άγκυρα

Μοιραστείτε το:

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, το βράδυ της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου 2020, ύστερα από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

«Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει δώσει χρόνο στην Τουρκία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να σταματήσει τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Σχεδιάζουμε μια Σύνοδο τον Δεκέμβριο, στην οποία έχουμε προγραμματίσει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είχε πει ο Σαρλ Μισέλ στα μέσα Οκτωβρίου.

«Η υπό όρους αδειοδότηση εμβολίων μπορεί να δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου»

To πακέτο ανάκαμψης και ειδικότερα τo κράτος δικαίου απασχόλησαν τους ηγέτες της ΕΕ κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των 27, πριν περάσουν στο ζήτημα του κορονοιού. Το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι πιθανό να καθυστερήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε κονδύλια της ΕΕ σε μια στιγμή που το μπλοκ των 27 εθνών βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Εκατομμύρια επιχειρήσεις περιμένουν μια απάντηση» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε «αυτό το πακέτο είναι απαραίτητο για την οικονομική μας ανάκαμψη» και ότι πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η πλειοψηφία συμφώνησε με τον συμβιβασμό».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως: «υπάρχει συναίνεση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά όχι για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου». Αναφορικά με τον κορονοϊό τα ζητήματα που τέθηκαν, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, ήταν τα τεστ, ο εμβολιασμός, η άρση των περιορισμών και ο συντονισμός.

Σχετικά με τις εξελίξεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο «ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μας λέει η υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας, που είναι το πολύ πολύ πρώτο βήμα, για να είναι δυνατόν να βγουν στην αγορά για τη BioNTeck και τη Moderna, θα μπορούσε να συμβεί νωρίς το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου εάν όλα προχωρήσουν τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε επίσης ότι «εργαζόμαστε σε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο ζήτημα της επικοινωνίας, αναφορικά με τη σημασία των εμβολίων».

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας συμμετείχε, το βράδυ της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Στη συζήτηση για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο δεύτερο κύμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή. Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid test), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ