Κορονοϊός εμβόλιο: Τον Δεκέμβριο πιθανή έγκριση των εμβολίων δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μοιραστείτε το:

Το ”πράσινο φως” δύναται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο εμβόλια κατά της νόσου covid-19, τα οποία αναπτύχθηκαν από τις Moderna και Pfizer/BioNTech τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα πολιτικός δήλωσε σε συνέντευξη τύπου πως πριν το τέλος του χρόνου θα μπορούσε να δοθεί η έγκριση, η οποία θα επέτρεπε και την διανομή στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με τον αντίστοιχο οργανισμό στην Αμερική (FDA), που αποβλέπουν στον συγχρονισμό των εμβολίων κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, η οποία, επιπροσθέτως, υπογράμμισε:

”Αν οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά, ο ΕΜΑ θα μπορέσει να δώσει την υπό όρους αδειοδότηση για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, το νωρίτερο”.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή χρήση του εμβολίου που αναπτύσσεται στη Ρωσία, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική:

”Οποιοδήποτε εμβόλιο οφείλει να περάσει από την διαδικασία του Οργανισμού Φαρμάκων για να δοθεί αδειοδότηση, με απόλυτη διαφάνεια”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής, έχει υπογράψει πέντε συμβόλαια για προ-παραγγελίες υποθετικών εμβολίων: με την σουηδο-βρετανική AstraZenaca, την αμερικανική Johnson & Johnson, την γαλλό-βρεταινική Sanofi-GSK, την αμερικανο-γερμανική Pfizer/BioNTech και την γερμανική CureVac.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, επιβεβαίωσε πως είναι πιθανό το εμβόλιο να πάρει την επιβεβαίωση και να διανεμηθεί στην Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το 2021. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η συζήτηση για την έγκριση του εμβολίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20/11, ήτοι σήμερα. Κατέληξε προσθέτοντας πως είναι πιθανό να διανέμονται τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις.

Μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν με κύριο θέμα την διαχείριση της πανδημίας που πλήττει ξανά την Ευρώπη, ενώ συζητήθηκε παράλληλα και η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων ενόψει των εορτών, χωρίς να οδηγήσει σε τρίτο κύμα κορονοϊού. Αναφέρθηκε, μάλιστα, πως οι πολίτες όλων των χωρών πιέζουν για χαλάρωση των μέτρων, σε μια, ωστόσο, κρίσιμη στιγμή. Υπογραμμίστηκε πως, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη χωρίς να προβούν σε αμελείς και απρόσεκτες ενέργειες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέμειναν πως πρέπει να προκύψει μια λύση ”ισορροπίας”, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, υποστήριξε:

”Πρέπει να πάρουμε τα μαθήματά μας από το παρελθόν. Κάθε χαλάρωση θα πρέπει να είναι σταδιακή. Οι γιορτές θα πρέπει να διεξαχθούν με ασφάλεια”.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ