Κορονοϊός εμβόλιο Pfizer: Σήμερα η αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση από την FDA

Μοιραστείτε το:

Σε αίτηση επείγουσας αδειοδότησης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προχωρoύν σήμερα, Παρασκευή 20/11, οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech, οι οποίες από κοινού ανέπτυξαν το εμβόλιο BNT162b1 ενάντια στον κορονοϊό. Εντός των επόμενων ημερών, θα κατατεθεί αντίστοιχη αίτηση προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Υπενθυμίζεται πως, ο εν λόγω οργανισμός έχει θέσει το εμβόλιο σε καθεστώς ”κυλιόμενης αξιολόγησης” από την 6η Οκτωβρίου. Κατόπιν, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να παραχωρηθούν περαιτέρω στοιχεία προς εξέταση.

Ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, εξήγησε τις διαδικασίες στο Sky News, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, την αισιοδοξία για τα επόμενα στάδια:

«Η αποστολή προς κάθε χώρα θα ξεκινήσει μόλις η εταιρεία θα λάβει επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές» υποστήριξε ο κύριος Μπουρλά, τονίζοντας πως κάθε χώρα θα ακολουθήσει τους δικούς της ρυθμούς και διαδικασίες, χωρίς να θεωρεί απίθανο ορισμένες να προβούν σε αποφάσεις ταχύτερα από τις άλλες.

Επιπροσθέτως, επισήμανε πως η εταιρεία θα τροφοδοτεί με σειρά προτεραιότητας τις χώρες, η οποία θα εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία μια χώρα θα δώσει το ”πράσινο φως”.

Ο κ. Μπουρλά συνιστά υπομονή – Η ζήτηση θα είναι μεγάλη

Ο Αλμπερτ Μπουρλά εξήγησε πως, είναι πιθανό η ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά, συνιστώντας στον κόσμο ”υπομονή” και παροτρύνοντάς τον να τηρεί τα μέτρα που θα εφαρμόζουν οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας:

«Μέχρι τη στιγμή που θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών – να χρησιμοποιούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε ξανά την αισιοδοξία του, τονίζοντας: «Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα αποτελέσει πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

Ο Μπουρλά υπογράμμισε πως πρόκειται για μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη, ενώ δε δίστασε να αναφερθεί στη μέρα που ενημερώθηκε σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου -95%- ως την πιο σημαντική της ζωής του.

50 εκατ. δόσεις ως το τέλος του 2020 – 1,3 δις το 2021

Περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραχθεί έως σήμερα, εξήγησε ο Άλμπερτ Μπουρλά, προσθέτοντας πως, έως το τέλος του χρόνου αναμένονται να φτάσουν τα 50 εκατομμύρια. Επιπλέον, σχεδιάζεται η παραγωγή 1,3 δις δόσεων για το επόμενο έτος. Ωστόσο, δε δίστασε να παραδεχθεί πως, δεδομένου της φύσης του εμβολίου και της ανάγκης διπλής δόσης, η ποσότητα αυτή αρκεί για τον εμβολιασμό μόλις του 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τέλος, δεν αρνήθηκε πως είναι πιθανό να συνάψει συμφωνίες με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, με σκοπό την παραγωγή επιπλέον δόσεων.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ