ΗΠΑ Τουρκία: «Προκλητική και αντιπαραγωγική η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια» λέει το Στέητ Ντιπάρτμεντ

Μοιραστείτε το:

Κύκλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αμμόχωστο και το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. «Η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στα Βαρώσια, ήταν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» ανέφερε η τοποθέτηση.

Και συνέχισε, αναφορικά με το Κυπριακό: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ανησυχούμε βαθιά με τη μονομερή απόφαση για το άνοιγμα, ήταν μια προκλητική και αντιπαραγωγική απόφαση».

ΥΠΕΞ για επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Πρωτοφανής πρόκληση, αντίθετη με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ως «πρωτοφανή πρόκληση» τη προγραμματισμένη επίσκεψη στα κατεχόμενα Βαρώσια.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Κυριακή, αναμένεται να φτάσει στα Κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα φθάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ερντογάν θα παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ, ενώ στη συνέχεια θα κλιμακώσει τις προκλήσεις, μεταβαίνοντας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής πρόκληση από την Άγκυρα

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της “επετείου” της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και  απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, στα κατεχόμενα βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες στο Βαρώσι ενόψει της άφιξης του Τούρκου Προέδρου σε λίγες ώρες.

Ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου ανήγγειλε την άφιξή του στα κατεχόμενα μέσω Twitter αναρτώντας και φωτογραφίες. Γράφει ότι έφτασε στα κατεχόμενα για τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Ερντογάν και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ