Εμβόλιο Pfizer: H Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το συμβόλαιο για το εμβόλιο της BioNTech – Έχουν παραγγελθεί 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις

Μοιραστείτε το:

Ευχάριστα νέα αναφορικά με το εμβόλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην υπογραφή του συμβολαίου με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για το εμβόλιό τους κατά του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Αυτή η 5η συμφωνία και άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παρέχουμε σε όλους τους πολίτες μια ασφαλή και αποτελεσματική διέξοδο από την πανδημία» πρόσθεσε η κα Κυριακίδου σε ανάρτησή της στο Twitter.

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε: «Έχουμε υπογράψει το 5ο συμβόλαιό μας με έναν παραγωγό εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους. Συνολικά, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων μέχρι στιγμής. Περισσότερα θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή.»

Με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά, η συμφωνία με τις BioNTech και Pfizer αφορά την προμήθεια 200+100 εκατομμυρίων δόσεων εκ μέρους των κρατών-μελών, εφόσον φυσικά το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές, αποτελεσματικό και εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και CureVac, ενώ σε καλό δρόμο είναι οι διερευνητικές επαφές με την Moderna.

H Pfizer κατέθεσε το αίτημα αδειοδότησης του εμβολίου της

H αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer κατέθεσε την Παρασκευή την αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού που αναπτύσσει από κοινού με την γερμανική BioNTech. Μετά από αυτό τίθεται σε κίνηση μια ταχεία ρυθμιστική διαδικασία που θα μπορούσε να επιτρέψει τους πρώτους εμβολιασμούς -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής του Οργανισμού για την αξιολόγηση των κλινικών δεδομένων του εμβολίου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το tweet του επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτου Μπουρλά, που περιγράφει τη διαδρομή μέχρι το εμβόλιο και την επικείμενη κατάθεση της αίτησης για την αδειοδότηση:

Μπουρλά: Φως στην άκρη του τούνελ

Ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, εξήγησε τις διαδικασίες στο Sky News, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, την αισιοδοξία για τα επόμενα στάδια:

«Η αποστολή προς κάθε χώρα θα ξεκινήσει μόλις η εταιρεία θα λάβει επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές» υποστήριξε ο κύριος Μπουρλά, τονίζοντας πως κάθε χώρα θα ακολουθήσει τους δικούς της ρυθμούς και διαδικασίες, χωρίς να θεωρεί απίθανο ορισμένες να προβούν σε αποφάσεις ταχύτερα από τις άλλες.

Επιπροσθέτως, επισήμανε πως η εταιρεία θα τροφοδοτεί με σειρά προτεραιότητας τις χώρες, η οποία θα εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία μια χώρα θα δώσει το ”πράσινο φως”.

«Υπομονή – Η ζήτηση θα είναι μεγάλη»

Ο Αλμπερτ Μπουρλά εξήγησε πως, είναι πιθανό η ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά, συνιστώντας στον κόσμο ”υπομονή” και παροτρύνοντάς τον να τηρεί τα μέτρα που θα εφαρμόζουν οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας:

«Μέχρι τη στιγμή που θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών – να χρησιμοποιούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε ξανά την αισιοδοξία του, τονίζοντας: «Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα αποτελέσει πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

Ο Μπουρλά υπογράμμισε πως πρόκειται για μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη, ενώ δε δίστασε να αναφερθεί στη μέρα που ενημερώθηκε σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου -95%- ως την πιο σημαντική της ζωής του.

50 εκατ. δόσεις ως το τέλος του 2020 – 1,3 δις το 2021

Περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραχθεί έως σήμερα, εξήγησε ο Άλμπερτ Μπουρλά, προσθέτοντας πως, έως το τέλος του χρόνου αναμένονται να φτάσουν τα 50 εκατομμύρια. Επιπλέον, σχεδιάζεται η παραγωγή 1,3 δις δόσεων για το επόμενο έτος. Ωστόσο, δε δίστασε να παραδεχθεί πως, δεδομένου της φύσης του εμβολίου και της ανάγκης διπλής δόσης, η ποσότητα αυτή αρκεί για τον εμβολιασμό μόλις του 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τέλος, δεν αρνήθηκε πως είναι πιθανό να συνάψει συμφωνίες με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, με σκοπό την παραγωγή επιπλέον δόσεων.

Στο 95% η αποτελεσματικότητα – Χωρίς σοβαρές παρενέργειες

Στο 95% καταγράφηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer και BioNTech στην πρόληψη της Covid-19, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με την τελική ανάλυση. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Τα ευρήματα αυτά υπερβαίνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα 90% που είχε ανακοινώσει προ ημερών η Pfizer σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Δοκιμαστική διανομή σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ

Σε εφαρμογή μπήκε το πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής και παράδοσης του εμβολίου Pfizer για τον κορονοϊό σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη αποβλέπει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι εξαιρετικά κρύες συνθήκες αποθήκευσης του εμβολίου, το οποίο απαιτεί θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, έχουν επιλεγεί το Ρόουντ Άιλαντ, το Τέξας, το Νέο Μεξικό και το Τενεσί για την δοκιμαστική διανομή, επιλογή βασισμένη στο συνολικό μέγεθος, την πολυμορφία του πληθυσμού και τις υποδομές εμβολιασμού τους. Η εταιρεία προσδοκά ασφαλή και έγκυρα αποτελέσματα, με σκοπό να αιτηθεί έγκριση για χρήση του προϊόντος.

Η εταιρεία προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις: «Οι πολιτείες που συμμετέχουν σε αυτή τη δοκιμή δεν πρόκειται να λάβουν το εμβόλιο νωρίτερα από τις υπόλοιπες πολιτείες». Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής χορήγησης εμβολίων θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο για άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και για διεθνείς κυβερνήσεις», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για το εμβόλιο της εταιρείας Moderna

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο Θεσσαλονικιός που ηγείται της εταιρείας Pfizer, είχε υποδεχθεί προ ημερών με ενθουσιασμό τα αντίστοιχα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Moderna για το δικό της εμβόλιο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μπουρλά δήλωσε ενθουσιασμένος και αναφέρθηκε στον «κοινό στόχο» για την καταπολέμηση του ιού.

«Είμαι ενθουσιασμένος που ακούω τα καλά νέα που βγαίνουν από τη @moderna_tx για το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων κατά της COVID-19. Οι εταιρείες μας μοιράζονται έναν κοινό στόχο – να νικήσουν αυτήν την τρομερή ασθένεια – και σήμερα συγχαίρουμε όλους στη Moderna και μοιραζόμαστε τη χαρά των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων τους».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ