Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ ΕΕ: Μάας εναντίον Τουρκίας – Αν υπάρξουν νέες προκλήσεις θα προκύψουν κυρώσεις

Μοιραστείτε το:

Σε δηλώσεις με προειδοποιητικό τόνο προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος επισήμανε πως η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με ανάλογες κυρώσεις αν δεν καταστείλει τις δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως εάν η Τουρκία δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο ”τραπέζι” το ζήτημα επιβολής κυρώσεων, καλύτερα να σταματήσει τις προκλήσεις: “Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο”.

Ο Μάας υποστήριξε πως αναμένονται μόνο θετικά σημάδια από την Τουρκία, και μάλιστα ως τον Δεκέμβριο. Σε διαφορετική περίπτωση, «σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας» υπογράμμισε ο υπουργός.

Το κλίμα, άλλωστε, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται ιδιαίτερα δυσμενές για την Τουρκία. Οι ΥΠΕΞ πρόκειται να ενημερωθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για τις τρέχουσες υποθέσεις, εστιάζοντας και στις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. Το ζήτημα των προκλήσεων της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην αντζέντα.

«Είναι γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Οκτωβρίου η Τουρκία επέλεξε διαφορετική πορεία, προβαίνοντας σε δράσεις που βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα όσων της ζητήσαμε να κάνει. Προσφέρουμε διάλογο στην Τουρκία επί όλων των θεμάτων που είναι σημαντικά για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και επί της συμπεριφοράς της σε διάφορα πεδία. Μέχρι στιγμής η απάντησή της είναι μη φιλικές δράσεις που αντιβαίνουν στο πνεύμα των προτάσεών μας. Οι 27 θα καταλήξουν σε συμπεράσματα επ’ αυτών», επισήμανε λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Αιθιοπία. Κατόπιν, οι υπουργοί θα συνομιλήσουν σχετικά με την πολυμερή προσέγγιση, με στοχο να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα το παγκόσμιο πολυμερές σύστημα.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί πρόκειται να ανταλλάξουν απόψεις με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ