Τικτώβ Λάλος: Άρση περιοριστικών όρων περί Εξαρχείων

Μοιραστείτε το:

Δεκτή έγινε η αίτηση του κωμικού Αλέξανδρου Τιτκώβ και του μουσικού Θωμά Λάλου, που ζήτησαν την άρση των περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί κατά τη σύλληψη τους ύστερα από αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας στις 15 Ιουλίου 2020.

Συγκεκριμένα, οι πρωτοφανείς περιοριστικοί όροι περιλάμβαναν απαγόρευση μετάβασης και παραμονής στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και συμμετοχή σε οποιαδήποτε πολυπληθή συνάθροιση με σκοπό τη διαμαρτυρία.

«Είναι μία πολύ μεγάλη νίκη. Αποκαταστάθηκε η συνταγματική νομιμότητα αλλά για εμάς πάνω από όλα αποκαταστάθηκε ο σεβασμός των δικαιωμάτων», σχολιάζει στον flash.gr η δικηγόρος τους, Αντωνία Λεγάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Τικτώβ και ο Θ. Λάλος μαζί με πλήθος κόσμου συμμετείχαν σε μια απόλυτα ειρηνική συγκέντρωση υπέρ των προσφύγων. Αποχωρώντας, όπως έχει φανεί από βίντεο που κυκλοφόρησαν βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης , οι δύο τους ξυλοκοπήθηκαν αναίτια από άνδρες της ομάδας Δράση.

Στην αίτηση για την άρση των περιοριστικών όρων κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι που είχαν τραβήξει τα βίντεο, αυτόπτες μάρτυρες, ενώ κατατέθηκαν και φωτοτυπημένα καρέ καρέ τα βίντεο που φαίνονται οι θέσεις των δύο συλληφθέντων.

«Σε αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έγινε ποτέ κανένα επεισόδιο παρά μόνο η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην ομάδα Δράση να επιτεθεί στους διαδηλωτές. Υποστηρίξαμε ότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα μετά το 1974 ούτε να διαταχθεί η εκτόπιση, που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα, αλλά ούτε και να απαγορευθεί η συμμετοχή σε οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση. Αυτά είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα στο Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει τον περιορισμό τους πολύ περισσότερο την κατάργηση τους», συμπληρώνει.

«Μαζί με τις συλλογικότητες που καλούσαν σε αυτή τη συγκέντρωση, μαζί με τους πρόσφυγες, που διεκδικούν μαζί με την κοινωνία των εργαζομένων πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, όλοι μαζί δώσαμε μία μάχη, την οποία κερδίσαμε αποδεικνύοντας ότι τα δικαιώματα που αποτυπώνονται στο Σύνταγμα στην πραγματικότητα με αυτούς τους συλλογικούς όρους, έχουν κερδηθεί στο δρόμο. Γράφτηκαν πρώτα με αίμα και μετά αποτυπώθηκαν στο Σύνταγμα», καταλήγει η δικηγόρος.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης, με συνέπεια να μην έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες με βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Αθηνών είχαν αρθεί και οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον τρίτο συλληφθέντα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από την ομάδα ΔΡΑΣΗ, ενώ είχε αποχωρήσει από τη συγκέντρωση και βρισκόταν στη στάση του τρόλεϊ για να πάει στο σπίτι του, έχοντας στην κατοχή του μόνο ένα τετράδιο, ενώ ακόμα και η μοναδική κατάθεση αστυνομικού που τον ενοχοποιεί περιγράφει μόνο πλημμελήματα και δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ή μολότοφ.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ