ΣτΕ: Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα του ΜέΡΑ25 για τις συναθροίσεις για το Πολυτεχνείο

Μοιραστείτε το:

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το αίτημα του κόμματος ΜέΡΑ25, το οποίο αιτούταν την αναστολή της απόφασης του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και πάρθηκε στις 13 Νοεμβρίου, και απαγόρευε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις εν όψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε και δεύτερη αίτηση του Σωματείου «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη» και ενός πολίτη, που ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης. Και οι δύο αποφάσεις απόρριψης πρόκειται να συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, αποφάσισε την απόρριψη της αναστολής: «του επίδικου, πράγματι αυστηρού πλην αναγκαίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, μέτρου (σ.σ.: Απαγόρευσης συγκέντρωσης για εορτασμό επετείου του Πολυτεχνείου), λόγω συνδρομής εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 52 παρ. 6 εδάφιο δεύτερο του π.δ. 18/1989, ανεξαρτήτως του επανορθωσίμου ή μη της βλάβης των αιτούντων».

Επιπροσθέτως, η Ολομέλεια επισημαίνει πως: «το μέτρο της θεσπιζόμενης με την προσβαλλόμενη απόφαση προσωρινής (από 15.11.2020 ώρα 6.00 π.μ. έως 18.11.2020 ώρα 9.00 μ.μ.) απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω σε όλη την επικράτεια ελήφθη, διότι συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κοροναϊού COVID-19».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας προβαίνουν σε διευκρινιστικές επεξηγήσεις:

  • Αποφασίστηκε η εφαρμογή ολικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα προς ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων ως το τέλος του τρέχοντος μήνα με ομόφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας
  • «Η ένταση πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βαίνει από 4.11.2020 και έως την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης συνεχώς αυξανόμενη», όπως υποδηλώνουν επίσημα στοιχεία.
  • Στο πλαίσιο της έκτακτης αυτής κατάστασης: «(τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας) έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας από την 7.11.2020 έως και την 30.11.2020» και έχει τεθεί «περιορισμός των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω με περιοριστικώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο εκτός περιφερειακής ενότητας».
  • Έχει ήδη ανασταλεί η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε βαθμίδας.
  • Τέλος, το απαγορευτικό αυτό μέτρο «έχει όλως προσωρινό χαρακτήρα και, εν όψει των συγκεκριμένων δεδομένων, εύλογη διάρκεια».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ