Κρούσματα Αύξηση Β Ελλάδα: Πολλές οι αιτίες και καθυστερημένο το κλείσιμο συνόρων

Μοιραστείτε το:

Όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα και «παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα Κακαβιάς, Ευζώνων και Προμαχώνα».

Παρατηρώντας τα στοιχεία (πηγή: topodiki.gr) με τα οποία τρέχει η πανδημία στις άλλες οι βαλκανικές χώρες, η απόφαση του κλεισίματος των συνόρων έπρεπε να έχει μάλλον αποφασιστεί όταν η Βόρεια Ελλάδα «γέμιζει» διαρκώς με νέα κρούσματα.

  • Βουλγαρία: Χθες είχε 3.938 νέα κρούσματα και 117 θανάτους, ενώ μετρά μόλις 127.000 τεστ/εκατομμύριο κατοίκων, όταν η Ελλάδα -η οποία επίσης υστερεί πολύ σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης- είχε περίπου 207.000 τεστ/ εκατ.
  • Σερβία: Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει με 5.613 κρούσματα, 27 νέους θανάτους, με 177.800 τεστ/εκατ.
  • Ρουμανία: Εκτός ελέγχου εμφανίζεται η χώρα όπου χθες επισήμως είχε 10.289 νέα κρούσματα και 168 θανάτους, ενώ μετρά 196.000 τεστ/ εκατ.

Κι άλλες όμως βαλκανικές χώρες με μικρότερες οικονομίες και πιο περιορισμένες μετακινήσεις, μετρούν πολλά κρούσματα για τα μεγέθη τους.

  • Μακεδονία:Είχε 1.402 κρούσματα, 21 θανάτους και μετρά 144.000 τεστ/εκατ.
  • Αλβανία: Είχε 711 νέα κρούσματα και 9 νέους θανάτους ενώ τα τεστ είναι 55.144/ εκατ.
  • Βοσνία-Ερζεγοβίνη:Είχε 1.633 νέα κρούσματα και 47 θανάτους με 117.000 τεστ/εκατ.

Οι αριθμοί αυτοί συγκλίνουν στην παραδοχή ότι τα Βαλκάνια «βράζουν», καθώς αθροιστικά μετράμε πάνω από 25.000 κρούσματα μόλις σε ένα 24ωρο ενώ οι θάνατοι είναι σχεδόν 450.

Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός

Tον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Παναγιώτης Τζανετής. Επικαλούμενος το προγνωστικό μοντέλο του ΕΟΔΥ που προέβλεπε ότι στις 20 Οκτωβρίου θα είχαμε πιθανότατα 25 θανατηφόρα κρούσματα την ημέρα.

Απέδωσε δε την έκρηξη διασποράς στην βόρεια Ελλάδα, κατά μεγάλο μέρος στην επιδείνωση του καιρού, προβλέποντας ότι αντίστοιχα φαινόμενα πιθανόν να δούμε στην Αττική μετά από 20-25 ημέρες. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ τόνισε ότι «σαφώς γίνεται διαλογή μεταξύ ασθενών στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Ένας άλλος λόγος που διακινείται ευρέως και αφορά τη Θεσσαλονίκη είναι ότι πρόκειται για φοιτητούπουλη. Η σταδιακή επάνοδος των φοιτητών στην πόλη, που σημαίνει συγκατοικήσεις και όχι μόνο, και η έξαρση στους όμορους νομούς όπως η Πέλλα και η Πιερία, με αριθμό κρουσμάτων ιδιαίτερα υψηλός, την επιβάρυναν

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ