Κορονοϊός lockdown: Έτσι θα γίνει η άρση της καραντίνας – Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα [vid]

Μοιραστείτε το:

Για την άρση του lockdown μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει κοντά στις 30 Νοεμβρίου. Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι «την επόμενη εβδομάδα θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σημείωσε ότι η άρση του lockdown θα γίνει σταδιακά και υπογράμμισε ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και τέλος η εστίαση. Ωστόσο, άφησε, ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιες δραστηριότητες να μην ανοίξουν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή η κυβέρνηση εξετάζει ήδη το τρόπο που θα μπει τέλος στην καραντίνα. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού είναι ιδιαίτερα αυξημένος παρά τα αυστηρά μέτρα.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η άρση του lockdown θα γίνει σε τρεις φάσεις:

  • πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία παρουσιάζουν μικρό επιδημιολογικό φορτίο
  • θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και
  • τελευταία η εστίαση

Σε αυτή τη φάση και εφόσον δεν υπάρχει ακόμα μείωση στα κρούσματα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την σταδιακή άρση του lockdown περίπου στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία είναι οι μικροί μαθητές. Μια εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν κάποια καταστήματα, ενώ το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει περίπου στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς δημιουργείται μεγάλος συγχρωτισμός και οι πελάτες κάθονται όρθιοι.

Χριστούγεννα σε χωριά και εξοχικά

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η αποστολή των sms και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή, η αποστολή sms στο 13033 αναμένεται να σταματήσει όταν θα ανοίξει η εστίαση.

Ακόμα δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το δημοσίευμα αναφέρει: «Αυτή την ώρα δεν είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί, και το ισχυρότερο σενάριο είναι να κάνουμε Χριστούγεννα στον νομό μας, διαφορετικά θεωρείται βέβαιο πως ο συνωστισμός στα χωριά και στους βασικούς χειμερινούς προορισμούς θα εκτοξεύσει τα κρούσματα αμέσως μετά την επιστροφή στα αστικά κέντρα, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης σε όλη την επικράτεια».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ