Κορονοϊός εμβόλιο: Ασφαλές και αποτελεσματικό κρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca στη Φάση 2

Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε όλους τους υγιείς ενήλικες φαίνεται να προκαλεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό ΑZD1222, που αναπτύσσουν από κοινού η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά ευρήματα από την κλινική δοκιμή Φάση 2 που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν από κλινικό δείγμα 560 υγιών εθελοντών, περιλαμβανομένων και 240 ατόμων άνω των 70 ετών. Από την αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτει λοιπόν ότι το ΑZD1222 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και παράγει όμοια ανοσοαπόκριση σε άτομα άνω των 56 ετών και εκείνων μεταξύ 18-55 ετών.

«Απόκριση Τ-κυττάρου» εντός 14 ημερών

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο – ChAdOx1 nCoV-19 – προκάλεσε αυτό που είναι γνωστό ως «απόκριση Τ-κυττάρου» εντός 14 ημερών από την πρώτη δόση και απόκριση αντισωμάτων εντός 28 ημερών από την αναμνηστική δόση. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων θα παίξουν ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι του ιού.

Ο Δρ Maheshi Ramasamy, συν-συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις αντισωμάτων και Τ-κυττάρων μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων ήταν «ισχυρές» και «ενθαρρυντικές».

«Οι πληθυσμοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 περιλαμβάνουν άτομα με υπάρχουσες παθήσεις υγείας και ηλικιωμένους», δήλωσε ο Ramasamy. «Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να είμαστε σίγουροι» σημείωσε.

Ακολουθεί η Φάση ΙΙΙ

Σε μετέπειτα στάδιο ή στη Φάση III, διεξάγονται δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, ανέφεραν οι ερευνητές και για να ελέγξουν εάν το εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Τα πρώτα δεδομένα αποτελεσματικότητας από αυτές τις δοκιμές Φάσης III είναι «πιθανά τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η έκθεση Lancet.

Η διαφορά με τα άλλα εμβόλια

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αντίπαλες φαρμακευτικές Pfizer, BioNTech και Moderna έχουν περάσει τις τελευταίες 10 ημέρες μπροστά, απελευθερώνοντας δεδομένα από δοκιμές εμβολίων COVID-19 σε τέλη στάδιο που δείχνουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Σε αντίθεση με τις λήψεις Pfizer-BioNTech και Moderna, και οι δύο χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA (mRNA), το πειραματικό εμβόλιο AstraZeneca είναι εμβολικό ιικό φορέα που παράγεται από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος που βρίσκεται στους χιμπατζήδες.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86490 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*