Θωμαΐδης κρούσματα κορονοϊός: Μείωση στην Αττική ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα

Μοιραστείτε το:

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, βρέθηκε στην εκπομπή ”Χωρίς Μάσκα” του Alpha 98,9 με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, και παρουσίασε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την μελέτη των λυμάτων, εκτιμώντας πως τα μέτρα αποδίδουν και πως τα κρούσματα θα σημειώσουν μείωση την επόμενη εβδομάδα.

Αρχικά, ο κύριος Θωμαϊδης σχολίασε πως: «Στην Αττική έχουμε ήδη δει από την περασμένη εβδομάδα τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα και τώρα σε αυτή τη βδομάδα που θα έχουμε 10 μέρες δεδομένα από την έναρξη του lockdown, σίγουρα θα υπάρχει σημαντική μείωση», υποστηρίζοντας πως μέρος των μέτρων που έχουν ληφθεί, θα πρέπει να διατηρηθούν.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την τήρηση των μέτρων σε συνάρτηση με την οικονομία και το άνοιγμα των αγορών, υπογράμμισε πως: «Στην Αττική θα φανεί ήδη από αυτές τις μέρες η μείωση των κρουσμάτων και από την ερχόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η εφαρμογή των μέτρων γιατί αποδίδει και πιστεύουμε ότι θα πρέπει αυτή η ιστορία να μας γίνει μάθημα, για να μπορέσουμε και στην επόμενη φάση, του ανοίγματος της οικονομίας, να διατηρηθεί μέρος των μέτρων για να αποφευχθεί η γρήγορη διάδοση της νόσου στον πληθυσμό εκ νέου. Η διασπορά είναι κάτι που θα συμβαίνει, δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε, απλά να μην είναι απότομη, να μη συμβεί αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο».

Επιπλέον, για το ποσοστό της μείωσης που αναμένεται να σημειωθεί στα κρούσματα της Αττικής, υποστήριξε:  «Με την τάση που βλέπουμε στα λύματα, τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πολύ λιγότερα, δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Σίγουρα όμως θα είναι 50% κάτω. Φαίνεται ήδη ότι το ιικό φορτίο είναι κάτω από 20.000 φορείς, είναι γύρω στους 15.000, έχει ανασχεθεί η διασπορά. Είχαμε φτάσει ακόμα και τους 80.000».

Επιπροσθέτως, θέλησε να επισημάνει την σημασία της λήψης μέτρων, τονίζοντας πως απόρροια αυτών είναι η σημερινή αισιόδοξη εκτίμηση, ενώ, παράλληλα, ανέφερε και την αυξημένη χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών που βρέθηκε:

«Η μείωση είναι αποτέλεσμα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε αυτήν την κατάσταση, δεν πρέπει να δούμε ξανά συνωστισμό στα ΜΜΜ, στην εργασία, στους εξωτερικούς χώρους, για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία. Έχουμε αφήσει πίσω τις χημικές αναλύσεις, σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε τέτοια συμπεράσματα. Στην πρώτη φάση είδαμε αύξηση στη χρήση των αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών και ήταν σημαντική η αύξηση, σε επίπεδα που θύμιζαν την πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης. Έχουμε πάρει όλα τα δείγματα όλους τους μήνες, θα τα αναλύσουμε και θα τα βάλουμε σε χρονοσειρά από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ