Lockdown Χριστούγεννα: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ρεβεγιόν και δεξιώσεις», λέει ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Μοιραστείτε το:

Η άρση του lockdown – με όποιον τρόπο κι αν γίνει- θα αφορά την «πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες» και δεν θα υπάρχουν περιθώρια για άσκοπες μετακινήσεις κατά την περίοδο των γιορτών σε ρεβεγιόν και δεξιώσεις, άφησε να εννοηθεί ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν.

«Να μην πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε πως οι όποιες αποφάσεις για άρση του lockdown θα  ανακοινωθούν κεντρικά από την κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των υπουργείων αλλά και τις απόψεις των επιστημόνων.

Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να ανοίξει η αγορά πριν από τις 30 Νοεμβρίου, ενώ τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την απόδοση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και ειδικότερα από τη μείωση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και των δεικτών μεταδοτικότητας και θετικότητας.

«Πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες», είπε ο κ. Σταμπουλίδης. καλώντας τους πολίτες σε μια ακόμη μεγάλη προσπάθεια ώστε «να φύγει ο χειμώνας και να περάσουμε στην εποχή του εμβολίου και της ανοσίας που αυτό θα φέρει στην κοινότητα» Πάντως, τα μηνύματα όσον αφορά στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων είναι θετικά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Επίσης, μετά την άρση του lockdown αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο γνωστός χάρτης με τα τέσσερα στάδια κλιμάκωσης των κρουσμάτων ανά περιφέρεια. Τέλος ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως στην τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τα προϊόντα που απαγορεύεται να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και στο σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο που υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του.

Πέτσας: Έτσι θα βγούμε από την καραντίνα – Ποια καταστήματα δεν θα ανοίξουν

Καλεσμένος στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στην άρση του lockdown. Όπως αποκάλυψε τα εστιατόρια και τα καφέ θα ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα. Σημείωσε πως είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση και ανέφερε πως ο σχεδιασμός προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης.

Τόνισε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πάντοτε μετά από τις συστάσεις των ειδικών, είναι να ανοίξουν τα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Ωστόσο, επεσήμανε πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Ο κ.Πέτσας σημείωσε πως μέσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, αλλά τόνισε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Σχετικά με τα σχολεία ανέφερε πως στο σχεδιασμό είναι να ανοίξουν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, όπως έγινε και με την καραντίνα της άνοιξης. Όπως είπε το άνοιγμα μετά το lockdown θα γίνει σε τρεις φάσεις, όπως έγινε και τον Μάιο. Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση.

Ο κ.Πέτσας τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς. Σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα Χριστούγεννα, ανέφερε πως είναι δύσκολο να ανοίξουν λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά τα καταστήματα.

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην χώρα μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι 25 εκατομμύρια δόσεις που αντιστοιχούν σε 12,5 εκατομμύρια πολίτες (θα είναι διπλή η δόση), αναμένεται να έχουν γίνει μέχρι τις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού, ενώ θα υπάρχει ειδική σειρά των ανθρώπων που θα το κάνουν.

Προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγά σιγά όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε αν θα είναι υποχρεωτικό το να κάνει κάποιος το εμβόλιο. Όπως είπε αρχικά δεν θα είναι, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία, καθώς για να υπάρξει η ανοσία της αγέλης χρειάζεται ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών της χώρας να το κάνουν. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει το επιθυμητό ποσοστό, δεν αποκλείεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ