Κρούσματα σήμερα 18/11: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το ρεκόρ και πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Μοιραστείτε το:

Αγωνία για τα σημερινά (18/11) κρούσματα κορονοϊού. Όπως σας έχουμε τονίσει πολλάκις κάθε ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει μεγαλύτερη σημασία από την προηγούμενη, πόσω μάλλον δε, όταν μετράμε αντίστροφα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, και σήμερα θα κινηθούμε σε υψηλούς αριθμούς.

Να υπενθυμίσουμε πως την Τρίτη εντοπίστηκαν 2.422 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκε ρεκόρ διασωληνωμένων, οι οποίοι ανέρχονται πια σε 443. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα πλέον των υγειονομικών Αρχών, μιας και στην Θεσσαλονίκη απομένουν μόλις 12 ΜΕΘ‘>κλίνες ΜΕΘ κενές και στην Αθήνα 53. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι επόμενες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Θωμαΐδης: Μείωση των κρουσμάτων στην Αττική ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, βρέθηκε στην εκπομπή ”Χωρίς Μάσκα” του Alpha 98,9 με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, και παρουσίασε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την μελέτη των λυμάτων, εκτιμώντας πως τα μέτρα αποδίδουν και πως τα κρούσματα θα σημειώσουν μείωση την επόμενη εβδομάδα.

Αρχικά, ο κύριος Θωμαϊδης σχολίασε πως: «Στην Αττική έχουμε ήδη δει από την περασμένη εβδομάδα τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα και τώρα σε αυτή τη βδομάδα που θα έχουμε 10 μέρες δεδομένα από την έναρξη του lockdown, σίγουρα θα υπάρχει σημαντική μείωση», υποστηρίζοντας πως μέρος των μέτρων που έχουν ληφθεί, θα πρέπει να διατηρηθούν.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την τήρηση των μέτρων σε συνάρτηση με την οικονομία και το άνοιγμα των αγορών, υπογράμμισε πως: «Στην Αττική θα φανεί ήδη από αυτές τις μέρες η μείωση των κρουσμάτων και από την ερχόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η εφαρμογή των μέτρων γιατί αποδίδει και πιστεύουμε ότι θα πρέπει αυτή η ιστορία να μας γίνει μάθημα, για να μπορέσουμε και στην επόμενη φάση, του ανοίγματος της οικονομίας, να διατηρηθεί μέρος των μέτρων για να αποφευχθεί η γρήγορη διάδοση της νόσου στον πληθυσμό εκ νέου. Η διασπορά είναι κάτι που θα συμβαίνει, δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε, απλά να μην είναι απότομη, να μη συμβεί αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο».

Επιπλέον, για το ποσοστό της μείωσης που αναμένεται να σημειωθεί στα κρούσματα της Αττικής, υποστήριξε:  «Με την τάση που βλέπουμε στα λύματα, τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πολύ λιγότερα, δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Σίγουρα όμως θα είναι 50% κάτω. Φαίνεται ήδη ότι το ιικό φορτίο είναι κάτω από 20.000 φορείς, είναι γύρω στους 15.000, έχει ανασχεθεί η διασπορά. Είχαμε φτάσει ακόμα και τους 80.000».

Επιπροσθέτως, θέλησε να επισημάνει την σημασία της λήψης μέτρων, τονίζοντας πως απόρροια αυτών είναι η σημερινή αισιόδοξη εκτίμηση, ενώ, παράλληλα, ανέφερε και την αυξημένη χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών που βρέθηκε:

«Η μείωση είναι αποτέλεσμα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε αυτήν την κατάσταση, δεν πρέπει να δούμε ξανά συνωστισμό στα ΜΜΜ, στην εργασία, στους εξωτερικούς χώρους, για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία. Έχουμε αφήσει πίσω τις χημικές αναλύσεις, σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε τέτοια συμπεράσματα. Στην πρώτη φάση είδαμε αύξηση στη χρήση των αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών και ήταν σημαντική η αύξηση, σε επίπεδα που θύμιζαν την πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης. Έχουμε πάρει όλα τα δείγματα όλους τους μήνες, θα τα αναλύσουμε και θα τα βάλουμε σε χρονοσειρά από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα».

Ασφυκτική η κατάσταση στις ΜΕΘ λόγω κορονοϊού: 12 κενές κλίνες στη Θεσσαλονίκη, 53 στην Αθήνα – Πάνω από 3.800 νοσηλείες

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα, καθώς η πληρότητα φτάνει το 80%, ενώ εξετάζεται ακόμα και η μεταφορά ασθενών από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, αν κριθεί αναγκαίο. Αυτό σημαίνει ότι 8 στις 10 κλίνες ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή γεμάτες και μόνο 2 στις 10 μπορούν να διατεθούν.

Ειδικότερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%).

  • Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 579, οι 440 είναι κατειλημμένες και οι 139 κενές (ποσοστό 24%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624. Από αυτές, 510 είναι κατειλημμένες και 114 κενές (ποσοστό 18%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, είναι σήμερα 214. Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής), 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%).

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%).

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%).

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%).

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%).

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%).

7η ΥΠΕ (Κρήτης), 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%).

Στρατιωτικά νοσοκομεία, 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες.

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.074. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής), 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες).

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες).

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες).

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες).

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες).

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες).

7η ΥΠΕ (Κρήτης), 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες).

Στρατιωτικά νοσοκομεία, 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες).

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ