Κορονοϊός: Το πρώτο τεστ στο σπίτι με αποτέλεσμα σε 30 λεπτά – Οι διαφορές από τα rapid test

Ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τον Covid-19 που μπορεί να γίνεται στο σπίτι εγκρίθηκε στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, το εν λόγω τεστ, το οποίο μπορεί να κάνει κανείς μόνος του στο σπίτι και να πάρει τα αποτελέσματα σε 30 λεπτά.

Πρόκειται για ένα γρήγορο τεστ μιας χρήσης, δημιούργημα της εταιρείας Lucira Health. Το τεστ δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε άνω των 14 ετών, ο οποίος υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει Covid-19, να πάρει δείγμα από τη μύτη του και μετά να «τσεκάρει» αν έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, δείχνοντας θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η FDA έχει εγκρίνει διαγνωστικά τεστ που επέτρεπαν σε κάποιον να συλλέξει δείγμα μόνος του, αλλά μετά έπρεπε να το στείλει για ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο. Το νέο τεστ είναι το πρώτο που δεν απαιτεί κάτι τέτοιο, καθώς δίνει κατ’ οίκον αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το τεστ «Lucira Covid-19 All-In-One Test Kit» μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, στα νοσοκομεία και στα ιατρεία, ενώ για χρήση σε παιδιά κάτω των 14 ετών η χρήση του τεστ πρέπει να γίνεται από κάποιον ειδικό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το τεστ διαφέρει από τα rapid test που γίνονται στο σπίτι, καθώς τα rapid test είναι τεστ αντιγόνων κορονοϊού και η εξέταση γίνεται με τη λήψη αίματος. Τα περισσότερα rapid test αντιγόνου για COVID-19 (Ag-RDT) χρησιμοποιούν ως μέθοδο την ανοσοχρωματογραφία που χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο HIV, ελονοσίας και γρίπης. Τα Ag-RDT συνήθως αποτελούνται από μια πλαστική κασέτα με θέση εισαγωγής του δείγματος (sample) και ρυθμιστικό διάλυμα (buffer). Η κασέτα αυτή περιλαμβάνει και δοκιμασία ελέγχου για την επιβεβαίωση της σωστής λειτουργίας της κασέτας (control). Στην περίπτωση των rapidtest για τον SARS-CoV-2, ο στόχος είναι συχνά μια πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου του ιού, που προτιμάται λόγω της σχετικής αφθονίας της. Συνήθως, όλα τα υλικά που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της δοκιμής, συμπεριλαμβανομένων των υλικών συλλογής δειγμάτων, παρέχονται στο εμπορικό κιτ, με εξαίρεση ένα χρονόμετρο.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86572 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*