Καβάλα: ΑΜΕΑ ασθενής με κορονοϊό έζησε 2 μερες αγκαλιά με τη νεκρή μητέρα του

Μοιραστείτε το:

Μια σοκαριστική και δραματική ιστορία έφερε στη δημοσιότητα ο εντατικολόγος – πνευμονολόγος Ηλίας Τσιούλης, που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μετέφερε τις θλιβερές στιγμές που περνά η κοινωνία με το ξέσπασμα της πανδημίας, αποτυπώνοντας, αυτή τη φορά, μια διαφορετική πτυχή: τη ζωή ανθρώπων με κινητική ή/και νοητική αναπηρία, που μετατρέπεται σε δράμα με το χαμό των γονιών τους.

Η τραγική ιστορία του 45χρονου

Η ιστορία ξεκινά το περασμένο Σάββατο, όταν ο κύριος Τσιούλης ήταν υπεύθυνος εφημερίας, με περί τα 100 άτομα να προσέρχονται στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Περίπου 40 χρειάστηκε να εισαχθούν, με την πλειοψηφία τους να έχουν νοσήσει από covid-19. Ωστόσο, η εικόνα που τον άγγιξε και τον συγκλόνισε βαθύτατα, ήταν εκείνη ενός 45χρονου άνδρα, εμφανώς ταλαιπωρημένου, να κλαίει με λυγμούς.

Ο 45χρονος κουβαλούσε το δικό του ”σταυρό”. Ζώντας με την ηλικιωμένη μητέρα του, ετών 90, σε μια γειτονιά της Καβάλας, βρέθηκε μόνος όταν εκείνη πέθανε από καρδιακό επεισόδιο, αφού νόσησε από κορονοϊό. Ο γαμπρός της γυναίκας ήταν αυτός που ειδοποίησε τις αρχές, έπειτα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που δεν βρήκαν απάντηση. Οι αστυνομικοί, σπάζοντας την πόρτα, εισήλθαν στο σπίτι και βρήκαν τον 45χρονο σε άθλια κατάσταση, διψασμένο, πεινασμένο, με υψηλό πυρετό, να κλαίει δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας του, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, ήταν νεκρή για πάνω από δύο 24ωρα.

”Βρέθηκε αγκαλιά δίπλα στη μάνα σε εμβρυική στάση”

Η σοκαριστική στιγμή που οι αστυνομικοί βρήκαν την νεκρή μητέρα με το γιο να κλαίει δίπλα της, περιγράφεται από τον κύριο Τσιούλη χαρακτηριστικά:

«Αστυνομικοί σπασαν την πόρτα ,κάποια μακρινή αδελφή έπαιρνε από μέρες τηλέφωνα ,αναπάντητα. Αγκαλιά δίπλα στη μάνα. Στάση εμβρυική, θαρρείς και θα πετάξει. Κορονοϊό και οι δυο, σύσταση να μείνουν σπίτι. Αποφύγετε τις συναναστροφές, όχι κόσμο σπίτι. Όλη τους τη ζωή να τους αποφεύγει ο κόσμος και τώρα αυτοί το πάνω χέρι. Η μάνα από μέρες πεθαμένη και αυτό να κλαίει ,να κλαίει ….. Όλη την νύχτα ,δίχως ανάσα με χαμηλό οξυγόνο ,ακίνητο ανάμεσα από φορεία βιαστικά και ανθρώπους αδιάφορους να κλαίει….».

Μετά τη μητέρα που πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ο 45χρονος είναι, με τη σειρά του, σε κρίσιμη κατάσταση. Ο κος. Τσιούλης επισημαίνει:

«Τον έφεραν μέσα στη νύχτα ανάμεσα σε τόσα φορεία .Παντού η ίδια εικόνα, παντού οι ίδιες λέξεις. Πνευμονία ,χαμηλό οξυγόνο ,αυτός εισαγωγή ,εκείνος σπίτι ,χρειαζόμαστε βοήθεια παιδιά δεν προλαβαίνουμε/ποιος να σε ακούσει. Δύστυχε, κανείς δεν θα σε ακούσει».

Η Κατερίνα Πετράκη, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, υπογράμμισε για το περιστατικό:

«Δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε τα στοιχεία του 45χρονου. Δεν υπήρχε κανένας συγγενείς, δεν το συνόδευε κάποιος που τον γνώριζε. Χάρη στους αστυνομικούς μπορέσαμε να βρούμε τα προσωπικά του στοιχεία και να τον δηλώσουμε μετά την εισαγωγή του».

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 45χρονος

Σήμερα ο 45χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ επισημαίνεται η επιπλέον φροντίδα που απαιτεί η νοητική και κινητική αναπηρία του, ενώ, παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την εύρεση συγγενών. Ο γιατρός δηλώνει συγκλονισμένος από την περίπτωση, εξηγώντας:

«Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους, είναι τι γίνονται αυτοί οι συνάνθρωποί μας, όταν φεύγουν από τη ζωή οι γονείς τους που τους φρόντιζαν. Εκείνο το βράδυ που ήρθε στο νοσοκομείο προσπαθούσα για ώρα να τον ηρεμήσω, και δίπλα μου επικρατούσε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Φωνές, φορεία, άνθρωποι που χρειάζονταν όλοι βοήθεια. Αλλά η εικόνα αυτού του άντρα που χρειαζόταν μια μεγαλύτερη φροντίδα από όλους, μια μεγαλύτερη προσοχή, λόγω της κατάστασής του, με είχε ειλικρινά συγκλονίσει».

Για την έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και την πίεση του ΕΣΥ, τονίζει πως:

«Εργάστηκα πέντε χρόνια στη Σουηδία και εννέα χρόνια στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν είδα τέτοια κατάσταση, σα να έχουμε πόλεμο. Το ΓΝΚ είναι ένα από τα καλά οργανωμένα επαρχιακά νοσοκομεία. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε και δεύτερη ΜΕΘ για να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπήρχαν. Τώρα που μιλάμε, η ΜΕΘ για τα περιστατικά covid, με δώδεκα κλίνες, είναι όλες γεμάτες. Ίσως σήμερα κάποιος νοσηλευόμενος μπορέσει να βγει. Αλλά πραγματικά χρειάζεται όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το ξεπεράσουμε. Πρέπει όλοι να τηρούμε αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ