Πολυτεχνείο: Πάνω από 100 προσαγωγές στην Αθήνα – Ελεύθεροι οι 7 του ΚΚΕ [vids & pics]

Μοιραστείτε το:

Πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι στιγμής σε διάφορα σημεία της Αθήνας, για παραβιάσεις της απαγόρευσης συναθροίσεων, ενώ ένταση και κυνηγητό σημειώθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με τελευταία στα Σεπόλια, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, γύρω από το Άλσος Καισαριανής, όπου κατέληξε πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία ξεκίνησε από τον Βύρωνα, καθώς και στον Σταθμό Λαρίσης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται παντού από το πρωί της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2020, διέλυσαν τις συγκεντρώσεις και προχώρησαν σε προσαγωγές. Οι προσαχθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια Αττικής όπου εξετάζονται. Σημειώνεται πως αφέθηκαν ελεύθερα επτά άτομα που είχαν προσαχθεί από την οδό Πανεπιστημίου, κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στη συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί ότι κλειστοί είναι μετά από εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας και οι σταθμοί Μοναστηράκι, Βικτώρια, Αττική, Σεπόλια, Σταθμός Λαρίσης. Νωρίτερα έκλεισε ο σταθμός το μετρό στο Μεταξουργείο, ενώ από το πρωί κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Με εντολή της ΕΛΑΣ έκλεισε προληπτικά και ο σταθμός Συγγρού Φιξ. Οι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Εκτεταμένη χρήση χημικών και προσαγωγές μελών του ΚΚΕ

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020. Επίκεντρο της έντασης η οδός Πανεπιστημίου, όπου στα Προπύλαια πραγματοποιούσαν συγκέντρωση μέλη του ΚΚΕ, παρουσία βουλευτών και του γ.γ. γραμματέα της Κ.Ε του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Για άγνωστη αιτία προκλήθηκε ένταση με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ προχώρησαν και σε τουλάχιστον έξι προσαγωγές.

Ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε προπηλακισμό μελών του ΚΚΕ καθώς και του βουλευτή του κόμματος, Θανάση Παφίλη. «Έγινε επίθεση ενάντια σε συγκεκριμένους διαδηλωτές» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ την ώρα που υπάρχουν προσαχθέντες από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές χωρίς να τηρούν κανένα μέσο προστασίας.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν διαβουλεύσεις ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με τον κ. Κουτσούμπα, οι οποίοι ζητούσαν από τα μέλη του ΚΚΕ να απομακρυνθούν καθώς, όπως έλεγαν, η συγκέντρωση είναι παράνομη.

Ένταση στην Πανεπιστημίου – Δακρυγόνα και «αύρες» της Αστυνομίας διαλύουν τη συγκέντρωση

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πανεπιστημίου – Δηλώσεις του βουλευτή, Θανάση Παφίλη

Ο γ.γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ στην οδό Πανεπιστημίου

Δημήτρης Κουτσούμπας και Θανάσης Παφίλης

ΚΚΕ επί της Πανεπιστημίου σε σειρές ανά 5 με μάσκες και αποστάσεις

Ρεπορτάζ – Βίντεο και φωτογραφίες για τον flash.gr: Μαριάννα Χιονά

Διάλογος Κουτσούμπα με αστυνομικό – «Θα το διαλύσουμε και θα φύγουμε όπως ήρθαμε»

Νωρίτερα, το ΚΚΕ «έσπασε» την απαγόρευση και πραγματοποίησε συμβολική πορεία για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να παρευρίσκεται με τη σειρά του στη διαδήλωση. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν ισχυρές, με ΜΑΤ και κλούβες περιμετρικά.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος συνομίλησε με έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος ζήτησε την ήσυχη διάλυση της πορείας. Ο κ. Κουτσούμπας, αφού υπογράμμισε πως τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα και η χρήση μασκών, απάντησε πως:

«Θα το διαλύσουμε και θα φύγουμε όπως ήρθαμε», με τον αστυνομικό να του εύχεται… «Χρόνια πολλά» μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας τους.

ΚΚΕ: Όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει «το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής». «Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η Αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα» υπογραμμίζει, καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Συνελήφθη μέλος του Επαναστατικού Αγώνα

Οκτώ άτομα έχουν προσαχθεί σήμερα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων για την πρόληψη συγκεντρώσεων και επεισοδίων, σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, ένας εκ των προσαχθέντων είναι και ο οδηγός ΙΧ το οποίο ελέγχθηκε στην οδό Σταδίου, μέσα στο οποίο έχουν βρεθεί κοντάρια, κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ένα άτομο που είχε συλληφθεί παλαιότερα ως μέλος της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.

Όλοι οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην ΓΑΔΑ για έλεγχο. Παράλληλα το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις πάνω από το κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό υπόπτων.

Δείτε όσα βρέθηκαν μέσα στο ΙΧ που σταμάτησε για έλεγχο η ΕΛ.ΑΣ.

Τι λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση με τίτλο «Τα σημερινά γεγονότα στην επέτειο του Πολυτεχνείου» και εξιστορεί από την αρχή μέχρι το τέλος, όσα συνέβησαν σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας με μέλη του ΚΚΕ, όπως τα αποτυπώνει η Αστυνομία.

«Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζοντας πως «όλα τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα», και υπογραμμίζει ότι:

  • Δεν υπήρξε κανένα “όργιο αστυνομικής βίας, αλλά εφαρμογή του νόμου που ισχύει για όλους τους πολίτες, ενώ οι μέθοδοι διάλυσης των συγκεντρωμένων ασκήθηκαν κλιμακωτά, με τελευταία τα δακρυγόνα.
  • Τα άτομα στην συγκέντρωση του ΚΚΕ προσήλθαν με παραπλανητικά SMS.
  • Για όσα εκτυλίχτηκαν ήταν ενήμερος εισαγγελέας.
  • Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

«Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η Δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα. Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών. Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν. Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία. Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ