Πολυτεχνείο: Επέτειος με απαγόρευση συναθροίσεων – «Αστακός» η Αθήνα – «Πυρά» της Αριστεράς σε Μητσοτάκη [vids]

Μοιραστείτε το:

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες εν μέσω καθολικού lockdown, απαγόρευσης συναθροίσεων, οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, γιορτάζεται σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, η επέτειος η εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αυτό που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία, είναι η καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων από 4 άτομα και πάνω, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην αρχική απόφαση της απαγόρευσης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κοινή όπως εξελίχθηκε πρωτοβουλία από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 κατά της απαγόρευσης, απηύθυνε πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν από κοινού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο.

Ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν την πρόταση Μητσοτάκη ζητώντας πριν από όλα την απόσυρση της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής απόφασης της απαγόρευσης των συναθροίσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε σκηνικό σύγκρουσης και πόλωσης. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε προβοκατόρικη την απαγόρευση. Αντιπροσωπεία μάλιστα των τριών κομμάτων και άλλων φορέων που συνυπογράφουν το κείμενο κατά της απαγόρευσης, επισκέφτηκε, τον πρόεδρο της Βουλής και την πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης, χωρίς πάντως να βρει ανταπόκριση τόσο από τον κ. Τασούλα όσο και από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Αστακός» η Αθήνα

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η Αστυνομία για την Αθήνα, ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, καθώς έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις από 4 άτομα και πάνω. Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

«Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, που θα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Πολυτεχνείο: Αυτοί οι πέντε σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί

Κλειστοί θα είναι την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, πέντε σταθμοί του μετρό με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, από τις 12:00 θα κλείσουν οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Mέγραρο Mουσικής». Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Τροποποιήσεις σε δρομολόγια των τρόλεϊ

Επίσης ήδη από σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους τα τρόλεϊ. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας.

«Βόμβα» Μαγιορκίνη

Για το ζήτημα της απαγόρευσης των συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου ρωτήθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και από την απάντησή του προκύπτει ότι δεν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης. Ο ίδιος παρέπεμψε σε «αποφάσεις της Πολιτείας».

Ειδικότερα, ρωτήθηκε από το Mega, εάν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής για την προαναφερόμενη απαγόρευση και εάν προέκυψε από κάποιον αλγόριθμο ο συγκεκριμένος αριθμός των 4 ατόμων, καθώς η απόφαση απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων.  «Η επιτροπή το μόνο που έχει πει κατ’ επανάληψη και το λένε όλοι οι επιστήμονες, είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό πολλώ δε μάλλον στη φάση αυτή που είμαστε με πολύ αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Δείτε την ερώτηση και την απάντηση του κ. Μαγιορκίνη στο 18.07″, στο βίντεο που ακολουθεί:

Τσίπρας: Το Πολυτεχνείο ενοχλούσε πάντα τη Δεξιά

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και της Δεξιάς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που οργάνωσε διαδικτυακά η νεολαία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τη νεολαία – ενώ απέδωσε στον πρωθυπουργό και πρόθεση να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να επιβάλλει απαγορεύσεις και να διχάσει την κοινωνία.

«Ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερος», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: « Αντικειμενικά η πανδημία είναι μία συνθήκη ανασφάλειας και φόβου, συνθήκη στέρηση της ελευθερίας. Όμως για τους νέους ανθρώπους, είναι και συνθήκη στοχοποίησης και στιγματισμού. Βρισκόμαστε ως κοινωνία μπροστά σε έναν κίνδυνο: μιας υγειονομικής ρήξης γενεών».

«Οι νέοι άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί ως ανεύθυνοι, οι νέοι ενοχοποιήθηκαν για τη διασπορά του ιού… Οι νέοι διασκεδάζουν, είναι ανέμελοι, ανεύθυνοι, οι νέοι είναι το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης με την επίθεση στους νέους, θέλει να πετύχει δύο πράγματα: Πρώτον να τους φορτώσει τη δική του ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε. Δεύτερον να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Να στρέψει τις μεγαλύτερες γενιές απέναντι στις νεότερες. Το στοιχείο του διχασμού είναι κρίσιμο, και για το παρόν, αλλά και για το μέλλον», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η στοχοποίηση είναι μεθοδευμένη από ένα μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και από την κυβέρνηση, για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για τις ολιγωρίες και την αδράνεια που επέδειξε για τη μη ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιών. Βρισκόμαστε μπροστά σε ακρότητες, όπως αυτές που βλέπουμε στα ΜΜΕ, να στοχοποιούνται οι νέοι άνθρωποι, είτε για τα πάρτι, είτε ακόμη και γιατί ερωτεύονται. Έβλεπα σήμερα μία έρευνα στο Πρώτο Θέμα που υποστήριξε ότι αυξήθηκε η διασπορά του ιού γιατί αυξήθηκε η σεξουαλικότητα των νέων… Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Βουλή στοχοποίησε τους νέους, καθώς μόνο εκεί βλέπει εστίες μετάδοσης», τόνισε.

Συμπυκνώνοντας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι μόνο μία κατάσταση που θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά είναι και θέμα υπαρξιακό, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει. «Εφέτος έχουμε Πολυτεχνείο σε συνθήκες πανδημίας αλλά και στοχοποίησης της νέας γενιάς που μπορεί να δημιουργήσουν κοινωνική ρωγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρήκε αφορμή για να δημιουργήσει και να κλιμακώσει συνθήκες ακραίας πόλωσης και έντασης, αποφασίζοντας και ένα ακραίο μέτρο: την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων».

Γενικεύοντας για την επέτειο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «το Πολυτεχνείο δεν είναι εθνική γιορτή. Ήταν μία επέτειος που ενοχλούσε πάντα την Δεξιά, γιατί θεωρούσε ότι αποτελεί σημείο στην ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς… Ο αυταρχισμός της Δεξιάς στην Ελλάδα έχει πάντα στόχο τη νεολαία. Αυτοί που συνιστούν απειλή για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, είναι αυτοί που αμφισβητούν, σκέφτονται, αντιστέκονται… Σκεφτείτε ότι επί 40 χρόνια σε αυτή τη χώρα, το νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί ένα διαρκή πονοκέφαλο για το σύστημα εξουσίας…Η πανδημία στάθηκε αφορμή για να κλιμακώσει η κυβέρνηση τον αυταρχισμό».

«Η πολιτική κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση αποσκοπεί στο να αλλάξει την ατζέντα από τις ευθύνες της για την διαχείριση της πανδημίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι «η απόφαση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων οδήγησε σε πολιτική ήττα του πρωθυπουργού», και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί ελπίδες η κοινή δήλωση των τριών αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που διοργάνωσε η νεολαία του κόμματος ανέφερε: «Η κοινή δήλωση των τριών αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει μία ελπίδα. Είναι μία σημαντική και ιστορική στιγμή δεδομένου ότι από το 1990 και μετά ο χώρος της Αριστεράς διέρχεται περίοδο σύγκρουσης και δεν υπήρξε σύμπνοια ούτε στην περίοδο των μνημονίων. Χθες υπήρξε μία κοινή έκκληση, είναι μία σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μέτωπο δυνάμεων απέναντι στην αυταρχική μετάλλαξη της κυβέρνησης ένα ευρύ δημοκρατικό τόξο».

Γενικεύοντας είπε ότι «η κυβέρνηση δεν δείχνει τις προθέσεις της μόνο με την χθεσινή απαγόρευση» και θύμισε μια σειρά από περιπτώσεις: «το αστείο της κινηματογραφικής ταινίας Τζόκερ όπου έμπαιναν μέσα στους κινηματογράφους δυνάμεις καταστολής για να συλλαμβάνουν ανηλίκους. Την υπόθεση Ινδαρέ όπου τα ΜΜΕ έκαναν μία προσπάθεια να στιγματίσουν ένα πολίτη που απλά ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος. Είχαμε μία σειρά από κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και βεβαίως τώρα βρισκόμαστε απέναντι σε μια πολιτική κλιμάκωση. Η απόφαση να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αυτή η κλιμάκωση γίνεται για δύο λόγους, ο πρώτος έχει να κάνει με το τι συμβολίζει το Πολυτεχνείο για την Αριστερά και τις λαϊκές δυνάμεις. Ο δεύτερος είναι για να αποπροσανατολίσει, να αλλάξει την ατζέντα από την έξαρση της πανδημίας και σε μία συγκυρία που ακόμη και τα ΜΜΕ προβληματίζονται σχετικά με το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα έχει κάνει όλα καλά».

Για την Αριστερά

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο και σε μονιμότερη βάση μέτωπο των αριστερών δυνάμεων ο κ. Τσίπρας είπε «Θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, αλλά δεν είναι εύκολο, οι πολιτικές διαφορές είναι υπαρκτές και μεγάλες. Αλλά και μόνο το ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση και η σύγκλιση των θέσεων είναι θετική παρακαταθήκη για το μέλλον». Σημείωσε ακόμη ότι η ανάγκη εκδημοκρατισμού των δυνάμεων ασφαλείας αποτελεί μία σημαντική και αναγκαία δημοκρατική μεταρρύθμιση. Σχετικά με το ζήτημα αυτό σημείωσε: “Το ότι υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακοι στις δυνάμεις ασφαλείας δεν σημαίνει ότι το σύνολο κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την παρέμβασή του με πολιτική αποτίμηση της αντιπαράθεσης των ημερών γύρω από την απαγόρευση των διαδηλώσεων: «Ανεξαρτήτως της επιχειρησιακής έκβασης της αυριανής ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστεί μία πολιτική ήττα. Επιχείρησε, κάνοντας μία λανθασμένη εκτίμηση των συσχετισμών, να κάνει μία ρελάνς για να καλύψει τις ευθύνες του στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Το πρώτο πολιτικό πλήγμα είναι ότι απομονώθηκε, το δεύτερο είναι ότι δεν τσιμπίσαμε στο δίλημμα πανδημία ή εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο, είπαμε και τα δύο. Το τρίτο, και εδώ μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του Μωυσή (είπε με χιούμορ) είναι ότι κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς μετά από 30 χρόνια».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δείχνει πανικό, όπως πανικό δείχνει και η επίθεση στο ΚΚΕ. Στρατηγικά η ΝΔ και η οικογένεια Μητσοτάκη είχε άλλη στάση απέναντι στο ΚΚΕ, ήταν στρατηγικό λάθος η επίθεση». Έδωσε έμφαση στον πολιτικό χαρακτήρα της απαγόρευσης σημειώνοντας: «Ήταν εξαιρετικά κρίσιμη η χθεσινή παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά δεν είναι νομικό το ζήτημα, είναι πολιτικό. Και στεναχωριέμαι που υπάρχουν άνθρωποι που είναι αξιόλογοι όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος που τοποθετήθηκε λέγοντας ότι είναι συνταγματική η απαγόρευση. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστή η άποψη ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπερισχύει του Συντάγματος. Επιπλέον η ΠΝΠ λέει ότι οι απαγορεύσεις θα πρέπει να στηρίζονται στις επιστημονικές γνωματεύσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, κάτι που δεν υπήρξε… Ήταν λοιπόν μία πολιτική απόφαση χωρίς νομικά ερείσματα και η κριτική που θα της ασκήσουμε είναι επίσης πολιτική, ενώ η ζημιά που θα υποστεί η κυβέρνηση θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

«Ναι» από το ΣτΕ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σάρπ απέρριψε το αίτημα του «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, η κυρία Σάρπ απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19.

Πολυτεχνείο – Απαγόρευση συναθροίσεων: Στο ΣτΕ προσφεύγει το ΜέΡΑ25

Σήμερα το πρωί (16/11) είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το «ΜέΡΑ25», το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και δύο πολίτες και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και είχαν υποβάλλει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00′ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00. Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊΐδη.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Τέλος, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

Το σχόλιο του ΜέΡΑ 25 για την απόφαση του ΣτΕ

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού η Πρόεδρος του δυσκολεύτηκε αρκετά όλη την μέρα με την απόφαση που θα έβγαζε επί της προσωρινής διαταγής -μιας και συνήθως αυτές οι αποφάσεις βγαίνουν πολύ σύντομα μετά την συζήτηση της υπόθεσης-, εν τέλει αποφάσισε πως επί της αρχής -στο επίπεδο δηλαδή της προσωρινής διαταγής- είναι νόμιμη η αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης».

MERA25

Ταυτόχρονα, προσθέτει το ΜέΡΑ 25, «η Πρόεδρος του ΣτΕ φρόντισε να χρεώσει την σχετική υπόθεση της προσφυγής μας σε έναν συντηρητικό – μνημονιακό εισηγητή ώστε και η οριστική έκβαση της να είναι της αρεσκείας της Κυβέρνησης».

Το ΜέΡΑ 25 εκφράζει την ελπίδα ότι «θα υπάρξει έστω και μία μειοψηφία που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προασπίσει την Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τον Κοινοβουλευτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών».

Στη Σακελλαροπούλου το κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την απαγόρευση συναθροίσεων

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέδωσαν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 αποτελούμενη από τους βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Θανάση Παφίλη, Σοφία Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη, καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) το κοινό κείμενο με τις εκατοντάδες υπογραφές ενάντια στην βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη.

Λίγη ώρα πριν είχαν παραδώσει κείμενο στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κ. Τασούλας ρώτησε την αντιπροσωπεία αν το κείμενο αφορά στην απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο. «Όχι», ξεκαθάρισαν οι βουλευτές και ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ. Έσπευσαν να τονίσουν ότι αφορά στην άρση της απαγόρευσης για τις δημόσιες συναθροίσεις και την καταπάτηση του Συντάγματος.

Στο σχετικό κείμενο τα τρία κόμματα καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει ακόμη και τώρα την απαράδεκτη απόφασή της. «Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές» τονίζουν. Υπογραμμίζουν ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» καθώς οι «φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι είναι τεράστια η ανταπόκριση από πολίτες, συνδικαλιστές, εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και φορέων, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες καθώς και βουλευτές, στο κοινό κείμενο που κατέθεσαν στην κοινωνία οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25. Εκατοντάδες είναι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί, οι οποίες αυξάνονται ώρα με την ώρα.

Υπογραφές ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης

Αναλυτικά το κείμενο διαμαρτυρίας: «Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ