Πολυτεχνείο: Εορτασμός με 5.000 αστυνομικούς, «αύρες» και ελικόπτερα [vid]

Μοιραστείτε το:

Σε κλίμα πόλωσης και χωρίς πορείες -λόγω πανδημίας- θα εορταστεί η σημερινή 47η επέτειος του Πολυτεχνείου με την Αστυνομία να λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ στο πολιτικό πεδίο ανάφλεξη έχει πυροδοτήσει η απαγόρευση της καθιερωμένης πορείας και των συναθροίσεων.

Επιχειρησιακά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προσπαθήσει να αποτρέψει πορείες και συγκεντρώσεις χωρίς να ξεσπάσουν επεισόδια. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των πολιτικών αρχηγών που θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του Πολυτεχνείου.

Η απόφαση του ΣτΕ επικύρωσε ουσιαστικά την κυβερνητική επιλογή και την επίκληση του «δημοσίου συμφέροντος» ως αιτιολογία για να απαγορευτούν οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, ενόψει των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, ενώ την ίδια ώρα ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η επιτροπή των επιστημόνων δεν εισηγήθηκε την πρόταση για απαγόρευση των συναθροίσεων εν όψει της επετείου.

Στο δια ταύτα οι αρχές επιστρατεύουν πέντε χιλιάδες Αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, τους «Αίαντες», ακόμη και ειδικούς διαμεσολαβητές, την ώρα που πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαιώνουν πως θα καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού».

Την ίδια ώρα, ελικόπτερα και drones θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Σε ισχύ η απαγόρευση των συναθροίσεων

Με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στους δρόμους της Αθήνας και ειδικότερα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, πρεσβείες, δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

«Η επιχειρησιακή τακτική θα προβλέπει τη διαβάθμιση των κινήσεων και την κλιμάκωση των μέτρων. Αρχικά, θα υπάρχουν προτροπές στα άτομα που μπορεί να επιχειρήσουν να συμμετάσχουν σε κάποια συγκέντρωση. Θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο να πειστούν να αποχωρήσουν και να συμμορφωθούν στα υπάρχοντα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν εάν χρειαστεί και προτροπές με μεγάφωνα.

Πολυτεχνείο: Επέτειος με απαγόρευση συναθροίσεων – «Αστακός» η Αθήνα – «Πυρά» της Αριστεράς σε Μητσοτάκη [vids]

Στη συνέχεια, εάν δεν υπακούσουν, τότε θα υπάρχει επιβολή διοικητικών προστίμων ή και προσαγωγές στη ΓΑΔΑ. Μάλιστα, για τους παραβάτες, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σε κάθε περίπτωση η αμερικάνικη πρεσβεία θα είναι αποκλεισμένη, ενώ στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μη φτάσει καμία πορεία μέχρι εκεί. Για τον λόγο αυτό έχει εκπονηθεί και σχέδιο για το στήσιμο φραγμών.

Πώς σχεδιάζουν να τιμήσουν την επέτειο οι πολιτικοί αρχηγοί

Η ΠτΔ θα καταθέσει στεφάνι στις 09:00, ενώ μισή ώρα αργότερα θα καταθέσει στεφάνι ο πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, έχει εκφράσει την επιθυμία του να προβεί σε «μία συμβολική πράξη. Δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης».

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τίθενται υπέρ μία πορείας από ολιγομελή αντιπροσωπία τους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναμένεται να καταθέσει στεφάνι και στη συνέχεια θα συμμετέχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία.

Το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σχεδιάζει πορεία 7 ατόμων από το Πολυτεχνείο τουλάχιστον μέχρι το Σύνταγμα.

Το Κίνημα Αλλαγής, δεν θα κάνει πορεία, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής στην επέτειο μέσω τριμελούς αντιπροσωπείας που θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Κλείνουν από τις 12:00 πέντε σταθμοί του μετρό

Με απόφαση της Αστυνομίας θα κλείσουν σήμερα στις 12:00 πέντε σταθμοί του μετρό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, από τις 12:00 θα κλείσουν οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να κάνουν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Τροποποιήσεις σε δρομολόγια των τρόλεϊ

Επίσης ήδη από σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους τα τρόλεϊ. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας.

«Βόμβα» Μαγιορκίνη

Για το ζήτημα της απαγόρευσης των συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου ρωτήθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και από την απάντησή του προκύπτει ότι δεν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης. Ο ίδιος παρέπεμψε σε «αποφάσεις της Πολιτείας».

Ειδικότερα, ρωτήθηκε από το Mega, εάν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής για την προαναφερόμενη απαγόρευση και εάν προέκυψε από κάποιον αλγόριθμο ο συγκεκριμένος αριθμός των 4 ατόμων, καθώς η απόφαση απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων.  «Η επιτροπή το μόνο που έχει πει κατ’ επανάληψη και το λένε όλοι οι επιστήμονες, είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό πολλώ δε μάλλον στη φάση αυτή που είμαστε με πολύ αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Δείτε την ερώτηση και την απάντηση του κ. Μαγιορκίνη στο 18.07″, στο βίντεο που ακολουθεί:

Τσίπρας: Το Πολυτεχνείο ενοχλούσε πάντα τη Δεξιά

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και της Δεξιάς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που οργάνωσε διαδικτυακά η νεολαία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τη νεολαία – ενώ απέδωσε στον πρωθυπουργό και πρόθεση να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να επιβάλλει απαγορεύσεις και να διχάσει την κοινωνία.

«Ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερος», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: « Αντικειμενικά η πανδημία είναι μία συνθήκη ανασφάλειας και φόβου, συνθήκη στέρηση της ελευθερίας. Όμως για τους νέους ανθρώπους, είναι και συνθήκη στοχοποίησης και στιγματισμού. Βρισκόμαστε ως κοινωνία μπροστά σε έναν κίνδυνο: μιας υγειονομικής ρήξης γενεών».

«Οι νέοι άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί ως ανεύθυνοι, οι νέοι ενοχοποιήθηκαν για τη διασπορά του ιού… Οι νέοι διασκεδάζουν, είναι ανέμελοι, ανεύθυνοι, οι νέοι είναι το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης με την επίθεση στους νέους, θέλει να πετύχει δύο πράγματα: Πρώτον να τους φορτώσει τη δική του ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε. Δεύτερον να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Να στρέψει τις μεγαλύτερες γενιές απέναντι στις νεότερες. Το στοιχείο του διχασμού είναι κρίσιμο, και για το παρόν, αλλά και για το μέλλον», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ