Μπάρακ Ομπάμα: «Η Μέρκελ είναι εξαιρετική πολιτική ηγέτιδα, έξυπνη, αξιαγάπητη, ένας καλός άνθρωπος»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο σε κοινή του συνέντευξη στο περιοδικό «Stern» και στον όμιλο «RTL». «Εκτιμώ πολύ την Ανγκελα Μέρκελ. Υπήρξε έως τώρα εξαιρετική πολιτική ηγέτης, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο. Αρχικά ήταν λίγο επιφυλακτική και έλεγε πως δεν εμπιστευόταν ανθρώπους που κάνουν τόσο υπέροχες ομιλίες». Υπήρξαν επίσης διαφορές απόψεων με την Μέρκελ σχετικά με την οικονομική πολιτική: «Είχαμε λοιπόν τις αντιπαραθέσεις μας, αλλά ήταν σταθερά συνεπής, έξυπνη, εστιασμένη, ενστικτωδώς αξιαγάπητη, ένας καλός άνθρωπος», πρόσθεσε.

To σχόλιο του Ομπάμα για τις αμερικανικές εκλογές

Ο Ομπάμα σχολίασε επίσης τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: «Τουλάχιστον οι εκλογές αυτές σταμάτησαν καταρχάς την αιμορραγία. Τώρα μπορούμε να αλλάξουμε πορεία και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο και στους εαυτούς μας τι υποστηρίζουμε».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει προβλήματα στην αμερικανική κοινωνία που δεν θα λύσει η εκλογή του Μπάιντεν. «Στη χώρα μας, οι διαχωριστικές γραμμές δεν υφίστανται μόνο μεταξύ όσων έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος και διαφορετικές πεποιθήσεις, αλλά υπάρχουν και γεωγραφικές διαφορές, διαφορές μεταξύ πόλης και επαρχίας.

Ίσως το πιο καταστροφικό είναι το γεγονός ότι κάθε πλευρά έχει τώρα τα δικά της Μέσα ενημέρωσης και συνεπώς τη δική της οπτική των γεγονότων. Είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε συμβιβασμούς αν δεν ξεκινάμε από μια κοινή βάση», τόνισε.

Όσον αφορά τα κίνητρά του για την ενασχόλησή του με την πολιτική ο Oμπάμα είπε: «Το αρχικό μου κίνητρο για είσοδο στη δημόσια ζωή και την πολιτική, η επιθυμία μου να επιτύχω κάτι σπουδαίο, μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν απών, ότι ήμουν ένα αουτσάιντερ και ήθελα πάντα να ανήκω κάπου».

Ομπάμα: «Και μετά η Ελλάδα κατέρρευσε…»

Το βιβλίο του Μπαράκ Ομπάμα με τα απομνημονεύματα της προεδρικής οκταετίας του με τίτλο «Γη της Επαγγελίας» κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου.

Σε αυτό ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορούσε να παραλείψει και την Ελλάδα αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην λύση για την κρίση χρέους που αντιμετώπισε η χώρα μας την περίοδο 2009-2010.

Τα Νέα κάνουν μια προδημοσίευση σε αυτό το βιβλίο όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει φως στις δραματικές στιγμές του 2010 και αποκαλύπτει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε έδειχναν αποφασισμένοι να θέσουν ως όρο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ένα επιτίμιο ανάλογο του παραπτώματος ενώ η κυβέρνηση του ασκώντας ασφυκτική πίεση για να καταφέρει την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να διαμορφώσουν ένα πακέτο διάσωσης αρκετά στιβαρό και διαχειρίσιμο για την τότε Ελληνική κυβέρνηση.

«Και μετά η Ελλάδα κατέρρευσε…». Με αυτή τη φράση ανοίγει ο Μπαράκ Ομπάμα το κεφάλαιο 22 που είναι αφιερωμένο στο ελληνικό ζήτημα, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει το δραματικό παρασκήνιο και τις πολύμηνες διαβουλεύσεις του Λευκού Οίκου με τους Ευρωπαίους για να βρεθεί μια λύση που θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο, θεωρώντας ουσιαστικά ότι ήταν η αμερικανική παρέμβαση εκείνη που απενεργοποίησε τη βόμβα της Ελλάδας καθώς όπως σθεναρά υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ότι, σε αντίθεση με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο ίδιος έβλεπε εξαρχής την κρίση χρέους της Ελλάδας ως γεωστρατηγικό πρόβλημα και όχι απλώς ως οικονομικό.

Όπως σημειώνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για πολλά μέλη της ευρωζώνης, οι Ελληνες ήταν οι ίδιοι υπαίτιοι των προβλημάτων τους, με την ανικανότητα των κυβερνήσεών τους.

Ακόμη αποκαλύπτει τις δικές του συζητήσεις για το ελληνικό πρόβλημα, όπως και του τότε αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον τότε γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αλλά και τον τότε γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86545 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*