Κρούσματα σήμερα 16/11: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και το νέο «μαύρο» ρεκόρ

Μοιραστείτε το:

Δυστυχώς η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας έχει ξεφύγει. Τα κρούσματα βρίσκονται στα ύψη και ο αριθμός των διασωληνωμένων και νεκρών αυξάνεται καθημερινά. Ωστόσο, μετά το χθεσινό εφιαλτικό ρεκόρ και σήμερα (16/11) φαίνεται πως θα δούμε εξίσου μεγάλο αριθμό στους νεκρούς, πιθανότατα και νέο ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες έχουν καταλήξει 45 άνθρωποι.

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ασφυκτική, με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν για τα αποτελέσματα της καραντίνας μέχρι στιγμής. Την Κυριακή (15/10) , ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αισθητά μειωμένος από τις άλλες ημέρες, ωστόσο τα τεστ που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ λιγότερα.

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ: Μόλις 10 κενές κλίνες στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης με την πληρότητα ανά περιοχή 

Το 5% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στην Θεσσαλονίκη είναι αυτή την ώρα κενές σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στην Αττική είναι κενές το 30% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 ενώ στην επικράτεια το 21%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%). Σχετικά με τις ΜΕΘ-COVID 19 αυτές είναι σήμερα 588, εκ των οποίων 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192. Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%). Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212. Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).

Αναλυτικά τα στοιχεία για τις ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 111 κατειλημμένες και 52 κενές (ποσοστό 32%)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 31 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 41,5%)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 125 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 7 κενές (ποσοστό 6%)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 110 κλίνες, εκ των οποίων 98 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 12%)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 56 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 7%)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 6 κενές (ποσοστό 33%)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 12 κλίνες, όλες κατειλημμένες

Οι κλίνες COVID-19

Επιπλέον, οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.629. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.527 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 578 (από τις 1.162 διαθέσιμες κλίνες)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 253 (από τις 476 διαθέσιμες κλίνες)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 812 (από τις 1.099 διαθέσιμες κλίνες)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.108 (από τις 1.410 διαθέσιμες κλίνες)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 373 (από τις 501 διαθέσιμες κλίνες)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 233 (από τις 578 διαθέσιμες κλίνες)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 51 (από τις 233 διαθέσιμες κλίνες)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 119 (από τις 170 διαθέσιμες κλίνες)

Έκκληση γιατρών «Παπανικολάου»: Μη μας στέλνετε άλλους ασθενείς με κορονοϊό

Καλυμμένες στο 100% είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ – 43 στον αριθμό – για ασθενείς Covid στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, οι διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου που εμπλέκονται στη διαχείριση και νοσηλεία ασθενών Covid. Η ανακοίνωση εκδόθηκε ύστερα από ενημερωτική συνάντηση που είχαν σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, με το Εργασιακό Σωματείο.

Τονίζοντας ότι οι διαθέσιμες κλίνες Covid είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν 100% στην αυριανή εφημερία, προτείνουν να ανακοινωθεί άμεσα ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να νοσηλεύσει νέα περιστατικά Covid.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Το νοσοκομείο μας δεν δύναται πλέον να δεχθεί άλλους ασθενείς με Covid», επισημαίνεται. Υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η «νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του».

Σημειώνεται ακόμη ότι το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του, ότι η συμμετοχή ιδιωτικών κλινικών στις εφημερίες είναι μηδαμινή, όπως σημειώνεται και αφορά μόνο μη Covid ασθενείς και ότι η εκπαίδευση των ειδικευομένων, είναι πλέον ανύπαρκτη.

Οι διευθυντές των κλινικών προτείνουν άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ, άμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424, Λοιμωδών και Παναγία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές, δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευομένων γιατρών στις χειρουργικές κλινικές.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι διευθυντές των Κλινικών ΩΡΛ Άγγελος Νικολάου, Πνευμονολογικής Αδαμάντιος Χλώρος, Αναισθησιολογικής Δώρα Αστέρη, Πνευμονολογικής Εύα Σερασλή, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Β΄ Χειρουργικής Βασίλειος Πενόπουλος, Πλαστικής Χειρουργικής Σοφία Παπαδοπούλου και Αγγειοχειρουργικής Άγγελος Μεγαλόπουλος, Γαστρεντερολογικής Τάσος Ηλίας, Οφθαλμολογικής Ελιε Φαντέλ, Νευροχειρουργικής Χρήστος Γρηγοριάδης.

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που ζούμε

Μιλώντας εξάλλου στις 13 Νοεμβρίου 2020, στο OPEN TV, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, είχε πει: «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που ζούμε». Σημείωσε πως μπαίνουν σε έκρυθμες καταστάσεις αναφορικά με τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις ασθενών κορονοϊού. Πρόσθεσε, δε,  πως οι ΜΕΘ λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό.

Ο κ. Καπραβέλος ευχήθηκε να προλάβει η Αθήνα και να μη ζήσει όσα ζει η Θεσσαλονίκη. «Εύχομαι να προλάβετε κι εσείς στην Αθήνα να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία και να μην ζήσετε ό,τι ζούμε στη Θεσσαλονίκη…» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις»

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η έκρυθμη κατάσταση. Ξεκινάμε σήμερα εφημερία, τα κρεβάτια τα κενά είναι ελάχιστα, μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε χειρουργικές αίθουσες για να υποδεχθούμε διασωληνωμένους ασθενείς.

Προφανώς δεν υπάρχει προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος για να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να μην γονατίσουμε. Ό,τι ανοίγουμε στο Παπανικολάου, το ανοίγουμε μόνοι μας. Το τελευταίο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι μια αναστάτωση στις γραμμές της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν σκέψεις μετακίνησης γιατρών πρώτης γραμμής να πάνε να ανοίξουν άλλες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.

Η προκήρυξη δεν πρέπει να επηρεάσει τα νοσοκομεία. Το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρό. Δουλεύουμε με επικουρικό προσωπικό. Έχουμε 37 κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες κατειλημμένες. Περιορίζουμε τις άλλες ειδικότητες. Δεν ξέρω πώς θα βγει σήμερα η εφημερία. Η καρδιολογική σήμερα θα τραβήξει όλο το… κουπί».

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ