Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιούνται τα κρούσματα – Οι πρώτες θετικές ενδείξεις [vid]

Μοιραστείτε το:

Ορατές είναι οι πρώτες θετικές ενδείξεις από το lockdown τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη στην 13η μέρα της καραντίνας, καθώς είχε επιβληθεί τοπικό lockdown πριν το καθολικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη ένδειξη είναι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Όπως αναφέρει το Voria.gr τα στοιχεία του τελευταίου εξαημέρου δείχνουν πως η πορεία της πανδημίας παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται. Αυτό προκύπτει από σύγκριση των στοιχείων όσον αφορά τα κρούσματα, στο διάστημα των 24 τελευταίων ημερών. Δηλαδή, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την καραντίνα και άλλες δύο υπό το καθεστώς των περιορισμών οι οποίοι μάλιστα από προχθές, έγιναν ακόμη πιο αυστηροί μετά τις 9 το βράδυ.

Μάλιστα, το διάστημα από 3 έως 8 Νοεμβρίου διαγνώστηκαν στην περιοχή συνολικά 4.006 κρούσματα, δηλαδή 1.309 περισσότερα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξαήμερο, αυξημένα κατά 48,5%. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων ο οποίος έφτασε στα 667,67 από 449,5.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων έγινε αισθητή κατά το τελευταίο εξαήμερο, από τις 9 έως και χθες 14 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 4.160 κρούσματα, δηλαδή μόλις 154 περισσότερα σε σχέση με το πρώτο εξαήμερο της καραντίνας, ποσοστό αύξησης 3,85%. Υποχώρηση σημειώθηκε ως προς το μερίδιο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το συνολικό πανελλαδικό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό το τελευταίο εξαήμερο καταγράφηκαν πανελλαδικά 15.815 κρούσματα εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούσε το 26,3% έναντι 27,2% του αμέσως προηγούμενου διαστήματος.

Η Θεσσαλονίκη κινείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε μια περίοδο σταθεροποίησης. Αν συνεχιστεί έτσι, τότε από την προσεχή εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται σημαντική μείωση και ως προς τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων.

Η θετική αυτή πορεία αναμένεται να αποτυπωθεί και στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, τα οποία παρακολουθεί η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ