Εμβόλιο Pfizer: Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι εφικτή μέχρι τον επόμενο χειμώνα, τονίζει ο επικεφαλής της BioNTech

Μοιραστείτε το:

Η πανδημία του κορονοϊού έχει κατασπαράξει όλον τον πλανήτη και άπαντες αγωνιούν για το πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης. Ο γενικός διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, πάντως, που μαζί με την Pfizer αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δήλωσε ότι θεωρεί εφικτή μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Μιλώντας στο BBC ο Ουγούρ Σαχίν εκτίμησε ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» να έχει επιτευχθεί υψηλός βαθμός εμβολιασμού πριν από το φθινόπωρο του 2021.

«Αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε το εμβόλιο στα τέλη αυτού του έτους», είπε. «Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα μας επέτρεπε να αρχίσουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπτο», πρόσθεσε.

«Το καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση, θα μας βοηθήσει επειδή το ποσοστό των μολύνσεων θα μειωθεί», προέβλεψε. «Αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο, είναι να έχουμε σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων πριν από το φθινόπωρο και τον χειμώνα του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Ο Σαχίν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό επειδή έχει ζητηθεί από πολλές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να αυξήσουν την παραγωγή τους. «Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα την επόμενη χρονιά», κατέληξε.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, το εμβόλιό του είναι αποτελεσματικό κατά 90% εναντίον της Covid-19, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ευρείας κλίμακας, η οποία αποτελεί το τελευταίο στάδιο προτού ζητηθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στην αγορά. Πολλά άλλα εμβόλια αναπτύσσονται επίσης από άλλες εταιρείες, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για μια γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Κομισιόν συμφώνησε με την BioNTech για 300 εκατομμύρια δόσεις

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την συμφωνία της Κομισιόν με τη γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Αύριο εγκρίνουμε μια σύμβαση για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer. Αυτό είναι το πιο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής», τόνισε.

«Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να νικήσουμε τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ακούραστα για να εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων», υπογραμμίζει.

«Μόλις αυτό το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη», διαβεβαιώνει. Αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων. Και περισσότερα θα έρθουν. Επειδή πρέπει να έχουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων με βάση διαφορετικές τεχνολογίες.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid.

Έτοιμο το συμβόλαιο της Ευρώπης με την εταιρεία BioNTech – Πόσες δόσεις θα διατεθούν

«Έτοιμο» είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Pfizer.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η εφημερίδα, η διαπραγμάτευση του συμβολαίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα θα τεθεί αύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου αναμένεται να λάβει και την επίσημη έγκριση. «Είναι όλα εκεί (ενν. στο συμβόλαιο) και τίποτα δεν μπορεί πλέον να το εμποδίσει», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα πηγή της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη ενήμερη για την διαδικασία «ώστε να μην χρειάζεται να εκφραστούν διαφορετικές ανησυχίες».

Η BILD αναφέρει ακόμη ότι η παραγγελία αφορά 200 εκατομμύρια εμβόλια και επιλογή για επιπλέον 100 εκατομμύρια και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, ειδικού για θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Ο κ. Λίζε διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου στις γερμανικές εγκαταστάσεις της BioNTech αποκλειστικά για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Ο κατασκευαστής γνωρίζει την ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός.

Τις πληροφορίες της BILD επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU): «Μπορώ να σημάνω λήξη συναγερμού. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα επικυρωθούν και νομικά με τις αυριανές αποφάσεις της Επιτροπής», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix ο κ. Βέμπερ, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εν λόγω εμβόλιο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία εντός των επόμενων ημερών είχε εκφράσει προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θα εξασφαλίσει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, επισήμανε, είναι η διανομή του εμβολίου και η συντήρησή στις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτείται να παραμείνει.

«Δύο ή τρία εμβόλια μπορεί να είναι διαθέσιμα έως τις αρχές του 2021»

Ένας επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμά ότι «δύο ή τρία» εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα έως τις αρχές του 2021, επιτρέποντας μια πιθανή επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή την άνοιξη.

«Δεν θα εκπλαγώ, εάν καταφέρουμε (να έχουμε) στις αρχές του νέου έτους δύο ή τρία εμβόλια, τα οποία θα μπορούν όλα να διανεμηθούν», δήλωσε ο Τζον Μπελ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για το γεγονός ότι θα παράσχουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους προκειμένου η κατάσταση να αρχίζει να μοιάζει πολύ πιο φυσιολογική έως την άνοιξη, σε σύγκριση με τώρα», συμπλήρωσε ο επιστήμονας, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 70-80% πιθανότητες το σενάριο αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπελ έγιναν την επομένη της ανακοίνωσης από τον αμερικανικό φαρμακευτικό όμιλο Pfizer και τον γερμανικό εταίρο του BioNTech ότι το εμβόλιό τους εναντίον της Covid-19 θα μείωνε κατά 90% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από τον ιό, προκαλώντας ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης ευρείας κλίμακας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα οποία δεν έχουν δοθεί λεπτομερώς στη δημοσιότητα.

Συνολικά, 10 εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πιο προηγμένο στάδιο έρευνας, τη φάση 3, όπου η αποτελεσματικότητά τους μετριέται σε μεγάλη κλίμακα, σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ