Δημήτρης Χουλιάρας στον Prisma 91,6: “Είναι κοροϊδία το γεγονός ότι με την επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να επιστρέψεις το ποσό που πήρες στο πρώτο lockdown”

“Αν αναλύσουμε τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχει πάρει απόφαση η ίδια να μας αποτελειώσει,” δήλωσε στον Prisma 91,6 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας.

“Με το δεύτερο lockdown και με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή μας αποτελειώνει.

Αυτή τη στιγμή στο λιανικό εμπόριο έχει κλείσει, αποζημιώνει μόνο τους υπαλλήλους που βγαίνουν σε  αναστολή, τις επιχείρησης δεν τις αποζημιώνει καθόλου, στο μόνο που επωφελείται η επιχείρηση είναι ότι πρέπει να πληρώνει το 40% του ενοικίου και τίποτα άλλο.

Εμένα αυτή τη στιγμή για παράδειγμα με υποχρεώνει να κλείσει το κατάστημά μου για τρεις εβδομάδες. Εγώ αυτή τη στιγμή πώς θα ζήσω; Γιατί πρέπει εγώ να έχω χρήματα όταν μου υποχρεώνει να κλείσει το κατάστημά μου και όταν πολύ καλά κάνει και αποζημιώνει τους υπαλλήλους. Για ποιο λόγο δεν αποζημιώνει και τους επιχειρηματίες;

Επίσης θέλω να πω κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το βρίσκουν τώρα μπροστά τους όσο την παίρνουν.

Σου λέει ότι αν την πάρεις, θα πρέπει να αφαιρέσεις τα χρήματα που έχεις πάρει στο προηγούμενο lockdown, είτε σαν επιχείρηση είτε σαν αποζημίωση των υπαλλήλων που έβγαλε σε αναστολή.

Αν για παράδειγμα εγώ πάρω 4.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή και σαν επιχείρηση στο προηγούμενο lockdown έχω εισπράξει 550 ευρώ και έχω κάποιους εργαζόμενους που έχουν πάρει από συγκεκριμένο ποσό, συνολικά άλλες 2.500 ευρώ, από την επιστρεπτέα προκαταβολή που θα πάρω Θα πρέπει να αφαιρέσω τα δυόμιση χιλιάρικα που μου έδωσε το κράτος το πρώτο lockdown.

Άρα για ποια επιστρεπτέα προκαταβολή μιλάμε όταν μας κρατάει ήδη τα χρήματα που μας έδωσε ως αποζημίωση στο πρώτο lockdown;”

Ο Δημήτρης Χουλιαράς διευκρίνισε ότι δεν είπε κανείς να ανοίξουν τα μαγαζιά και να πεθάνει ο κόσμος, όμως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο και νομίζω ότι δεν φταίει ο κόσμος.

“Ο κόσμος στο πρώτο lockdown τήρησε ευλαβικά αυτά που ζήτησε η κυβέρνηση, κλειστήκαμε στο σπίτι μας για να οργανωθεί το κράτος έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε στο άνοιγμα το κύμα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση από το προηγούμενο lockdown μέχρι το τωρινό lockdown είχε έξι μήνες για να ενισχύσει τα νοσοκομεία και δεν το έκανε.

Έπρεπε να οργανώσει την κυκλοφορία του κόσμου, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το πιο σημαντικό να μην ανοίξει τα σύνορα, καθώς όπως λέγαμε και τότε μέσω voucher θα μπορούσε να κάνει εσωτερικό τουρισμό και να κυκλοφορήσει το χρήμα στη χώρα μας χωρίς να έχουμε εισροή από χώρες που είχαν πρόβλημα από τον κορωνοϊό.

Αντ’ αυτού τα σύνορα άνοιξαν, τα νοσοκομεία δεν επανδρώθηκαν και ενώ πριν 20 μέρες μας έλεγαν ότι θα γίνονται μόνο τοπικά lockdown, μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν τα κρούσματα και φτάσαμε σε ένα γενικό lockdown.

Να πω επίσης ότι ακόμα και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τα τοπικά lockdown δεν τα εφάρμοσαν όπως έπρεπε κανονικά, καθώς το προηγούμενο σαββατοκύριακο στα Γιάννενα είχαν lockdown, επιτρεπόταν όμως να μετακινηθούν εκτός νόμου και το Σάββατο και την Κυριακή έκαναν τουρισμό οι Γιαννιώτες στην Άρτα, στα Τζουμέρκα, στην Πρέβεζα και αυτό είναι τραγικό.

Ένας νόμος είναι σε lockdown και εσύ επιτρέπεις στον κόσμο να φεύγει και να κάνει τουρισμό για να διασπείρει τον ιό. Το ίδιο έγινε και το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη που έφυγα νωρίς για να κάνουν διακοπές στα Ζαγοροχώρια.

Αυτή τη στιγμή πρέπει κάποιος να αναλογιστεί σε αυτή την κυβέρνηση ότι αυτό που βλέπετε δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό, δεν είναι μόνο νούμερα και αριθμοί, αλλά θα πρέπει να έχουν έρθει και σε μία επαφή με την τοπική κοινωνία για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει.”

Ο Δημήτρης Χουλιαράς διευκρίνισε ότι την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown υπήρξε αύξηση κίνησης στα καταστήματα, τα οποία όμως τηρούσαν στο ακέραιο τα μέτρα ασφαλείας, δεν έμπαινε μέσα κόσμος παραπάνω από όσο επιτρεπόταν, το ότι υπήρχε κόσμος στην αγορά και κινούνταν αυτό είναι ένα άλλο πράγμα βρισκόταν σε ανοιχτό χώρο, όλοι φορούσαν μάσκες, από κει και πέρα δεν υπήρχε ούτε συνωστισμός στα εμπορικά καταστήματα ούτε μη τήρηση των μέτρων.

Αυτοί που ελαφρά την καρδιά κατηγόρησαν τον κόσμο γιατί πήγε να κάνει αγορές στα καταστήματα, δεν σκέφτηκαν ότι με αυτό το τζίρο τις μιάμισης μέρας ήταν μία ανάσα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας τις τρεις εβδομάδες που θα είμαστε κλειστοί.

Επίσης από προσωπική εμπειρία γιατί ήμουνα έξω και τις δύο μέρες και στις καφετέριες τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις και τα πάντα, υπήρχε μία γενικότερη κινητικότητα ήταν εύλογο να συμβεί αυτό γιατί ο κόσμος επρόκειτο να κλειστεί μέσα για τρεις εβδομάδες.

 

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8945 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*