Πάρτυ Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στους φοιτητές διοργανωτές – Τι υποστήριξαν στην απολογία τους

Μοιραστείτε το:

Ποινή φυλάκισης δύο ετών και δύο μηνών, επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους δύο ενοικιαστές του διαμερίσματος, στο οποίο ξένοι φοιτητές συμμετείχαν σε πάρτι, παρά τα απαγορευτικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η ποινή ανεστάλη επί 3ετία, ενώ το δικαστήριο τους τιμώρησε επιπλέον με χρηματική ποινή 200 ευρώ. Εκτός από την χρηματική ποινή τους βεβαιώθηκε από την ΕΛΑΣ διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι δύο κατηγορούμενοι, φοιτητές κι αυτοί, ένας 24χρονος Παλαιστίνιος και μία γυναίκα, 21 ετών, από τη Γαλλία, δικάστηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία, αφού νωρίτερα η εισαγγελέας ποινικής δίωξης τους απήγγειλε κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων περί μολυσματικών ασθενειών.

Τι υποστήριξαν στην απολογία τους

Στην απολογία του ο 24χρονος, Παλαιστίνιος, υποστήριξε ότι, κοιμόταν στο δωμάτιο του και ξύπνησε όταν ήρθε η αστυνομία και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ”η συγκάτοικος μου διοργάνωσε το πάρτι, χωρίς να το ξέρω”.

Από την πλευρά της, η 24χρονη Γαλλίδα υποστήριξε ότι, δεν γνώρισε ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και πρόσθεσε ότι, ”ήθελα απλά να γιορτάσω τα γενέθλιά μου. Λυπάμαι για ότι έγινε”.

Yπενθυμίζεται ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ύστερα από κλήσεις περίοικων στην Άμεση Δράση, ενώ ακολούθησε έρευνα στο διαμέρισμα της οδού Βελισσαρίου στην περιοχή της Τριανδρίας. Όπως έγινε γνωστό, στο πάρτι συμμετείχαν, εκτός από τους ενοικιαστές, άλλοι 15 νεαροί, φοιτητές όλοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Η αστυνομία επέβαλλε και σε αυτούς πρόστιμο 300 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι φοιτητές που συμμετείχαν στο πάρτυ λένε ότι δεν είχαν ιδέα για την νομοθεσία στην Ελλάδα, ότι κάνουν συχνά πάρτυ και ότι δεν ήξεραν ότι ο καθένας σπίτι του δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Το γραφείο erasmus μάλιστα τους είχε στείλει mail με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ από την χώρα αλλά οι φοιτητές, τα είχαν αγνοήσει.

Eκτεταμένοι έλεγχοι

Εκτεταμένοι ήταν οι έλεγχοι της Παρασκευής, από την αστυνομία, που διενεργήθηκαν για πρώτη φορά από την έναρξη των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21.00.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν την Παρασκευή συνολικά 74.230 ελέγχους και κατέγραψαν 2.475 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 237.750 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε τρία καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 73.536.

Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη αποστολή sms 2. Μη χρήση μάσκας 3. Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στην τήρηση των μέτρων για την μετακίνηση πεζών και οχημάτων, τη λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και των δημόσιων φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή έχει τεθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως και τις 05:00 το πρωί, σε όλη τη χώρα.

Στόχος να περιοριστούν οι μετακινήσεις στο απολύτως αναγκαίο, στο πλαίσιο της αποτροπής της διασποράς της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι μετακινήσεις κατά τις ώρες απαγόρευσης επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένους λόγους:

α. Για λόγους εργασίας, με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr,

β. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας (μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο),

γ. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ